Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

" ...Én ezen nem is csudálkoztam, mert húsz éven keresztül sok emléket lehet gyűjteni ezen a tájon, amely a szülőföld volt, és még ma is olyan szép, hogy párja nincs az egész világon, habár nehezen terem. Nem azért dicsérem, mert jómagam is itt születtem, hanem azért is, hogy már én is sokfelé jártam, egészen bé Szerbiában és itt Romániában is, Magyarországon is, de még ilyen szép vidéket nem láttam. Az lehet, hogy mások láttak szebbeket is, de én nem , mert én itt születtem és itt is laktam mindég. Most is itt lakom ezen a nehezen termő földön, amely annyi fáradságot és verejtéket kíván, de azért mégis szeretem, mert honpolgári kötelessége mindenkinek, hogy szülőföldjét és hazáját szeresse. Bennem is ez az érzés, amikor arra gondolok, hogy mindenütt jó, ha van egészség, de legjobb otthon, mert valahányan vagyunk, mind azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk."

Megtekintések: 266

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Rokonál Ágnes Január 18, 2011, 9:52pm

Kedves Boglárka!

Megvallom, olyan történetet sajnos nem tudok írni, amiről meg lehetne emlékezni a dolgozatban :(

Egy valami megragadt bennem: akkor még Anna testvére viselte gondját a háztartásnak, a szülőházban működő Tamási emlékszobát ő rendezgette, takarította - lévén ez asszonydolog :)

Gáspár és Anna sokat pöröltek apró-cseprő ügyek miatt, vendég ide vagy oda!, úgy csapódtak az ízes mondatok a falnak, majd pattantak arra, akit értek, aztán semmiség, úgyis hiába kiabálok legyintéssel ment a hétköznap úgy, ahogy annak mennie kellett. Hisz testvérek, életre-halálra :)

Szíves vendéglátó volt, majdhogynem régi barátként kezelt bennünket.

Gáspár bácsi vendéglátónak szíves, mesélőnek szűkszavú, nehezen megnyíló ember volt. Bátyjáról, Áronról keveset szólt, arra ott vannak a könyvek, el kell őket olvasni! jelszóval.

Legtöbben Tamási Áron szülőházát és testvérét látták/látják a hegyoldali kis utca vén szilvafáinak árnyékában meghúzódni. Amikor ott időzve beleszagolhattam az öreg pajta mámorító szénarakásába, majd éjjel innen hallgattam a bagoly huhogását, majd reggel Gáspár bácsi megmutatta a széna kincsét - pár nyári almát s körtét tett el a szénakupacba, s ekkor már augusztust írtunk -,s végigjárva a kerten megsimogattuk Áron fáját, amit maga ültetett (ha nem csal emlékezetem), majd megpihentünk a tornác fájának dőlve és hallgattuk a reggeli csendbe simuló sárgarigó énekét ... akkor érintett meg leheletnyire az a béke és nyugalom, aminek talán Gáspár volt az őrzője. Sose felejtem el ezt az öregecske, székelyharisnyás cigarettázó bácsit, aki tudta, hol a helye a családban és megtalálta ugyanazt az irodalomban is.

Biztos vagyok benne, hogy lelkesedésednek meglesz az eredménye  a vizsgádon, kívánom a legjobbakat Neked!

Remélem, nem baj, hogy tegeztelek.

Szeretettel üdvözöllek: Ági

 

Hozzászólt Herbst Boglárka Január 18, 2011, 8:44pm

Kedves Ágnes!!!

Hihetetlen hogy ismerte Tamási Gáspárt!!! Én társadalom történet vizsgára készülve választottam mint kötelező olvasmányt az ő könyvét, ebből fogok vizsgázni 21-én:) Először azt hittem. hogy a szokásos kötelező amelyet utálnak a diákok olvasni, de aztán nagyon megfogott közelinek éreztem pl mikor azt írja , h az IFET-nél dolgozott , hisz apukám is dolgozott ott.... nagyon durva és az még durvább, hogy van egy olyan ember aki ismerte is Őt. Irigylem Önt Ágnes:) biztos sokat tudott mesélni.... Tudna nekem egy pár sort írni vagy egy-két sztorit amit beszélgettek (esetleg) Huhhh most nagyon megörvendtem. Ez számomra hihetetlen!!!

 

Köszönöm!!!!!!!

 

bogi

Hozzászólt Rokonál Ágnes Január 9, 2011, 11:05pm

Kedves Boglárka!

Tamási Gáspár bácsit szerencsém volt ismerni, többször jártam nála a 80-as években, sokat beszélgettünk,szalonnáztunk s pálinkáztunk :) Az idézett könyve is itt van a polcomon, aláírásával megpecsételve.

Szívből remélem, hogy választott új otthonodban nagyon boldog leszel!

Szerintem ez nem feltetlen hely függvénye, sokkal inkább egy érzés, amit soha senki el vehet senkitől.

Üdvözletem:  Ágnes

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek