Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

naplójegyzet)

ÍROTT  FESTMÉNY

Leonardo írja a festményt – amint vallja – , mert az költészet. 

Barlang világom fényszórói működésbe kezdenek.

Lázban ég a lepke, szárnyal a röpködés.

Átkarol az idő.

Többször kellett felelnem arra a kérdésre, hogy miért festek. Az írással kapcsolatban is fel lehet tenni a kérdést. A festés és az írás közé nem tehetek egyenlőségi jelt. A festés életszükséglet, az írás csak segédeszköz. Szellemi tevékenységemben, még szorosabban a képzőművészeti alkotásaimnak a megfogalmazásában nyújt segítséget. A festés mellett  az írás tölti ki üres perceim. Grafikáimon, főleg tusrajzaim jelennek meg  betűk, szavak.

Huszonegyedik század első évében történt. Nagy méretű vásznat képzeltem el, amelyen más téma nem lenne, csak kimondottan betűk. A vászon megfestését  három hónapos előkészület előzte meg. Részletekbe nem bocsátkozom. Festés közben átalakult az elképzelésem, a tervezett  betűk helyett szótagok kerültek  a vászonra. Vászon közepére került a keresztforma-installáció, melyet az Emese álma olajképem  festéséhez készítettem modellnek. Írásos képként született meg a Lent a sátor, fent az oltár. Összkép címet is adhattam volna, mivel az eddigi munkáimnak színtézise is. A szövegben elrejtve meglapulnak a képeim eszmei tartalma. Az Összkép megfestéséhez szükséges gondolatok zökkenőmentesen történtek, de kevésbé a vele együtt remélt siker. A siker velejárója a kétely. A szívembe zártakat nem elegendő birtokolnom, azokat meg kell osztanom másokkal is, ellenkező esetben az illúziók szárnyán könnyem tova szállnak.

Jönnek az üzenetek. Olyan üzenetek is vannak, amelyek meg sem érkeznek  útközben az éter hullámain már törlődnek, mert „kiment a gép”, és még azt is oda írta a láthatatlan VALAKI, hogy azonnal kapcsoljam ki, mert vírus támadta. A helyzet romlása véletlen. de az is lehet, hogy szándékos erő befolyásolja.

Nem vádolunk senkit, amíg nem ismerjük az igazat. Legyünk alázatosabbak és türelmesebbek, aki nem elég alázatos az lehet szemérmetlen is.

Érted? Vírus a közelben. Mielőtt tönkre tenne engem is az írásaimmal együtt a vírus, igyekszem megszabadulni a szemérmetlenségből. Pálfordulás. Lassan összeomlik a világ. Tiltakozom az eszme barikádján, de a „légy ott” után már  nincs mit kezdenem, az eltávozás jelét adja  búcsúzásnak. Szigorú gondban nézek az eltávozó SZÓ után. Marad a sok sötét és a kevés fény. Visszavonulást jelzek. Barlangvilágom fényszóróit a művészet szentélyébe helyezem.

(2013. május 31.)

                                                                                                     

 

 

Megtekintések: 97

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Margareta Vilhelem Június 2, 2013, 7:07pm

Nagyon szép,,,,,,,Gyakran nem vesszük észre, hogy milyen kevés szeretet-áram éri el a szívünket és természetes módon minél kevesebb ér el a szívhez, annál kevesebb tud onnan kiáramlani.

Tisztelettel

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek