Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Ruhamosás

Nem láttál és nem éltél eleget,

míg nem láttál patakban ruhát mosó asszonyt,

ki  lábfeje köré tekerve csavarja ki a gyolcsot,

háta görnyed a tekenőt cipelve,

arcán patakban pereg a könnye.

1978

Megtekintések: 196

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Orbán Hajnalka Július 22, 2013, 6:25pm

1960-t írhattunk, amikor Drága Nagymamámat a Maroson láttam tilolóval a ruhát mosni, tilolni.Nem győzök eléggé tisztelettel gondolni Rájuk, hogy Ők olyan körülmények között is szikrázóan tiszta értékeket közvetítettek nekünk.

Hozzászólt Bálint Mária Július 22, 2013, 10:12am

Nem egy kis kamra volt ott, hanem egy kamrarendszer, a bejárattól balra. Vesszőből fonva, kétemeletes, karókon állt, a föld felett kb 70 centivel kezdődott. Kisebb valamivel 1köbméternél. A két oldala, alja és a teteje be volt verve sárral, s az egész lemeszelve. Azt már akkor le akarták bontani a vezetők, mert az milyen csúnya, amúgy se tart benne senki semmit, meg van hűtő, s akárki odamegy, csak kérdezősködik, hogy mi az. S az csak egy rögtönzött dolog, csak akkor kellett használni, ha jött az ellenség. Ma már rablók sincsenek. (Megjegyzem: 1977 körül.) Pont ezért vitték oda a komámék a saját füstöltjüket, hogy valaki mégiscsak használja, s le ne bontsák.

Hozzászólt Ozsváth Sándor Július 22, 2013, 8:00am

Erre a kis kamrára nem emlékszem!

Székelyderzsen láttam olyat, hogy családok az erődtemplomban  tartottak élelmiszer-készletet, vészhelyzet esetére. Ami viszont legutóbb a kislányomnak tűnt fel, ottjártakor, hogy Gelencén Ozsváthok is vannak eltemetve a cinteremben...

Hozzászólt Bálint Mária Július 21, 2013, 9:40pm

Köszönöm, Sándor, kedves emlék. Sokszor jártam arra, a szomszédságban lakik a kománém, aki kolléganőm is volt.Többnyire náluk volt a templomkulcs, gyakran át is léptük az ódon kapu küszöbét (ha még mindig az), mert odabenn a templomfalhoz épített egyik kis kamrácskában volt felaggatva a füstölt. A másikban a lisztek. Meg nem tudom nomdani, mi volt a neve, lám elfelejtettem. Valahova biztosan felírtam, még kapukat is rajzoltam a faluban, ezzel csak annyi a baj, hogy nem tudni hova lettek. Sándor, te megkérdezted?

Hozzászólt Nagy Magdolna Július 21, 2013, 7:01pm

Annak biza van súlya, keresgélj még...

Hozzászólt Ozsváth Sándor Július 21, 2013, 5:48pm

Gelencei anzix - Bálint Máriának

(anno: 1994)

Hozzászólt Bálint Mária Július 21, 2013, 3:45pm

Látod Magdi? Mégsem éltél eleget. A vers Gelencén keletkezett. Hórihorgas, erősen hajlott hátú, munkától és a részeges férjtől aszott fiatalasszonyt láttam először így csavarni. Kilenc gyermeke volt, tudom, mert az egyiknek én voltam az osztályfőnöke. Akkor még nem tudtam eldönteni, hogy hősöknek vagy mártíroknak tekintsem azokat az asszonyokat, akik 5-10 gyereket szültek, és maguk cipelték az egész család gondját. Mosógép sem volt, se olyan, aki megfogta volna a háziszőttes (ez fontos, mert ezek sokkal vastagabbak és nehezebbek) lepedő másik végét csavaráskor.

Gelencén több történetet is leírtam, ha megtalálok még belőle, felteszem.

Köszönöm a hozzászólásokat.

Hozzászólt Nagy Magdolna Július 20, 2013, 9:04am

Akkor én már eleget éltem..., igaz gyerekkoromban öblítettünk a fenesi friss, kristálytiszta hegyi patakban, sulykolóval csapkodva a ruhát. Feledhetetlen és örömteli élményként maradt meg bennem. A lábra tekerős módszert nem ismertük, könnyünk sem hullt csak ha belefröcskölt szemünkbe a víz.

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek