Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Június 12-én lenne nyolcvan éves Bálint Tibor*. Öt éve, 2007 nyarán, születésének 75. évfordulója alkalmából emlékülésen idézték a Déry-, Krúdy-, József Attila- és Márai Sándor-díjas író emlékét a Kolozsvár Társaságban. A zokogó majom könnyei – ez volt a konferencia címe. Egyik előadó kiemelte, hogy Bálint Tibor egybemosta a megéltet a mesével, és az emberi bűnök bocsánatosságát mutatta be, megosztva műhelytitkait a világgal.

Néhányszor magam is beszélgettem vele, egyszer, a nyolcvanas években, vendégül láthattam Korondon. Hornyák Józseffel érkeztek, olvasó-találkozóra, utána pedig békacombos vacsorával kedveskedett két tisztelőjük, a helyi körorvos és a fogorvos. Az ínyencfalatokat albérleti lakásomban költötték el. Édesanyám is velünk volt, a telet és a kora tavaszt rendszerint nálunk töltötte. A mindenre kíváncsi, embert, sorsot kutató, újabbnál újabb történetekre "vadászó" Bálint Tibor azonnal "kiszúrta" magának. Rögtön szóba elegyedett vele, és mindjárt találtak is közös témát: az időjárást. Azután persze a könyvekre terelődött a beszéd. Szenvedélyes olvasóként anymám jól ismerte Bálint Tibor elérhető könyveit, így a Zokogó majom című sikerregényét is, de mint később szégyenkezve elrebegte, annyira izgalomba hozta a szező személyes jelenléte (hiszen sosem találkozott élő íróval!), hogy zavarában nem mert holmi majomra hivatkozni, a zokogásban sem volt egészen biztos, így aztán lesz, ami lesz alapon az általa sokkal illendőbbnek tartott Síró oroszlán címmel ruházta fel s kezdte őszintén dicsérni a vendég remekét; amitől Tibornak alig észlelhetően magasra futott a szemöldöke, majd váratlanul harsányan felkacagott.
– Hallod, Jóska? – kiáltotta Hornyáknak. – Síró oroszlán! Hát nem pompázatos? Síró oroszlááán!...
Majd látva, hogy az anyám szeme bepárásodik, hiszen szörnyen röstelli a bakit, mindjárt elpityergi magát – két cuppanós csókot nyomott az arcára, és azt mondta:
– Hát, Bölöni néni, nem is tudja, micsoda ötletet adott. A következő regényemnek Síró oroszlán lesz a címe!

Később Kolozsvárott paroláztunk néhányszor. Déli körútja végén, elmaradhatatlan cekkerével és kis levéltáskájával betért a Sirály talponállóba is, és vörös borral locsolta kiszáradt gégéjét. Két koccintás között sosem mulasztotta el megérdeklődni, milyen a "békatermés", hogy s mint vagyunk – és mit csinál az ő kedves "szerzőtársa" – az édesanyám. A síró oroszlán című regénye azonban egyre késett. Írt ugyan könyvet egy másik dúvadról, aki kevésbé hajlott a könnyezésre; és nem is az állatok királya volt, hanem a Kárpátok Géniusza, Hamudius.

Édesanyám azt már nem láthatta. És a szerző is eltávozott közben. De talán ismét találkoznak valahol az égi olvasóteremben; és ki tudja, milyen újdonsággal rukkolnak majd elő.

*Bálint Tibor (1932. június 12. – 2002. január 28.)

Megtekintések: 122

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Bölöni Domokos Június 7, 2012, 10:20am

Idén nyolcvan éves lenne Bálint Tibor. Születésének 80. évfordulójára számos rendevzénnyel emlékeznek meg a kolozsvári íróról, kinek legnépszerűbb regénye a Zokogó majom. A Bálint Tibor Baráti Társaság Bálint Tibor Emlékévnek titulálja a 2012-es évet. Május 29-én Budapesten a Petőfi Irodalmi Múzeumban emlékestet szerveztek. az estet Szőcs Géza, kultúráért felelős államtitkár nyitotta meg, a kerekasztal-beszélgetést Antall István, a Magyar Rádió irodalmi szerkesztője vezette. Bertha Zoltán irodalomtörténész, a Bálint Tiborról szóló monográfia írója derűs nosztalgiával és a szakember pontos ismereteivel emlékezett vissza az író elragadó személyiségére.

A Forrás-nemzedékhez tartozó Bálint a külváros autentikus realizmusát bájos, szürreális elemekkel ötvözte – fejtette ki Bertha, és munkásságát többek között Mándy Ivánéhoz hasonlította. Ahogyan Mándy felvillantotta Budapest sokarcú forgatagát, úgy Bálint Tibor is igyekezett megragadni Kolozsvár ízét, hangulatát. A hatvanas évek Kolozsvárjának életérzése, a kiskocsmák és munkástelepek világa elevenedik meg például a Bábel toronyháza és a Zokogó majom című regényeiben. Bertha szabatosan körülírta Bálint jellegzetes témáit: a kisemberek ábrázolójának, a kolozsvári magyarság groteszk, abszurd, mégis valós helyzetét rögzítő írónak nevezte.

További információk, fotók a http://www.balinttibor.com honlapon

Hozzászólt Barta László Június 7, 2012, 12:46am

Tisztelt Bölöni Domokos!Mint hajdani kolozsvári,volt szerencsém annak idején,anno 1970 februárjában,megvenni és dedikáltatni Bálint Tibor említett remek regényét,amit nagy élvezettel olvastam.Mondhatom,hogy akkoriban kedvenc könyveim közé soroltam és azóta is szívesen emlékszem vissza jól megrajzolt,életteli figuráira,szereplőire.Volt alkalmam a színházi változatot is látni a kitűnő kolozsvári színészekkel.Azóta sok víz lefolyt az ottani Szamoson is és időközben az évek is gyorsan peregtek...De felejteni nem lehet,nem szabad,ezért is jó érzés emlékezni és emlékeztetni Bálint Tiborra,az íróra és nagy sikerű regényére.

   Különben 2011 tavaszán,legutóbbi kolozsvári látogatásom alkalmával, a hajdani Zokogó majom vendéglő helyén, sajna már csak üres telket fényképezhettem.De azért emlékezetünkben megmarad a regény és az író emléke!  Köszönet Önnek a megemlékezésért! Üdvözlettel és további szép napokat kívánok!

Hozzászólt Bölöni Domokos Június 6, 2012, 6:21am

Köszönöm.

Hozzászólt Kenesei Aurélia Június 5, 2012, 10:23pm

Kedves Domokos...ülnek ketten...néznek előre,olvassák ezt amit mi is.Boldogok és elégedettek mind a ketten...az édesanya a fiára büszke...az író az olvasójára és a méltatásra. Olyan nemes és szép dolog az emlékezés...ma rájuk s holnap ránk...boldogabb az  akire sokan emlékeznek.....

        Szeretem ahogy írsz...a mondatok rövidek..szépek...írj mert szívesen olvassuk...

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek