Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Ne szidd az édesanyámat!...

Kitűzték: nem vicc. Nagy hepaj lett, míg kiderült, hogy csak két lepedőről van szó. És nem is két székely lepedő!...De ott pezdergette a szellő a Dümbovica fölött, és a hirtelen föl-föl durranásban két személygépkocsi és hat felháborodott járókelő bukott alá teljes öntudatlanságban a habok, de főleg az alacsony vízállás okozta fájdalmak örvényébe...

Helikopterek döglöttek alá, és nem lett semmi.

Kiderült, hogy egy holland virágtermesztő cég fóliáit ragadta a magasba a hirtelen jött tavaszi szél. Ettől rumburákolt be a nácionális légelhárítás.

Évtizedek óta gátolnak abban, hogy érdemei szerint szerethessem a román népet.

Jó, tudom: attól, hogy hitleráj, még nem kell utálni a német nemzetet, kultúrát. Attól, hogy Franco, még nem feltétlenül kell elfordulni, ha spanyol szólt hallunk, mert egyrészt hol van az már, másrészt, mert lám, mekkora a gubanc a katalánokkal és a baszkokkal, akik – szemtanú mesélte – szóba csak akkor állnak az idegennel, ha angolul, ne add, uram, franciául szólal meg; csak spanyolul nem.

Attól, hogy Lenin, Sztálin és a többiek, nem kell utálnom a nyelvet, amelyen Tolsztoj és Dosztojevszkij és Puskin írt. És attól, hogy Rákosi, nem kell utálni mindent, ami, horribile dictu, magyar.

(Bár ezt nehéz betartani.)

Attól sem, hogy Antonescu és Maniu-gárdák. Nem fogom gyűlölni a román népet.

A román népet én kifejezetten szeretem. A román nemzetet is, ha már ki lesz teljesen alakulva, úgy, ahogy manapság a korszerű nemzetfogalmat definiálják.

Megvádoltak, hogy nekem is Erdély kell. Sőt, hogy fáj nekem Erdély. Egyetlen román cimborám akadt, aki megengedte, hogy Erdélyt sirassam. Én Edélyt, ő Besszarábiát, Bukovinát. És akkor sem volt olcsó a vodka.

De majdnem mindent vissza is adtunk és -kaptunk.

Petőfivel vallom: nem a népet kell kárhoztatni – mert hiszen a nép gyönge, mint az asszony s mint a gyermek –, hanem ámítóit, félrevezetőit, ezeket a magán- és közszorgalmú csahosokat. Mert hát a nép nem kimondottan a normalitás alapján működik.

Ezek miatt semmiképpen sem szerethetem maradéktalanul a román népet. Amíg a román nép nem jelentéktelen hányada ezeket a mécsevedett nagykenetű hupurcsákokat részesíti előnyben, az én önzetlen vonzalmam egyoldalú, majdnem reménytelen. Viszont optimista!

Szeretetem e nép tiszta természetének, hagyományőrző kultúrájának, empátiakészségének szól.

És varázslatos életerejének. Élni, sőt: átélni tudásának.

Ebben jócskán rokonok is volnánk.

Na de ma, ennyi, úgy látszik, nem elég. Ma el kellene tekintenem attól, hogy másod-, sőt harmadrendű állampolgárnak tekintenek, fittyet hányva múltra, történelemre, mindenre, ami számomra érték. Tűrnöm kell, hogy zsigeri zsonglőrök diktáljanak ismét és ismét Romániában. Hogy jogfosztottságomat az alkotmányból vett csipkés idézetekkel “illusztrálják”.

Ezek a mentáldigitális meredek pimaszságok nem csupán holmi pállott agyú vidéki figurák gyermeteg kitalációi. Nemzetstratégia szintjére emelt fasisztaságról van szó.

A zászló-bumburnyákos Ponta-trükk konzseniális csotrogányos kormánybandalgói csókot váltanak a nép legszeretettebb és leginkább meglőtt fiával, tudjátok, kicsoda volt Ő –, és úgy rúgják vissza ezt a számukra semmit sem jelentő hazát, hogy egykor majd a saját ükpolitikumuk sem ismer rá.

De a román nép ezt nem fogja hagyni.

A román nép ezeket a csiripiszli cseszlepeszle csirmánkolókat ugyanúgy nyírja majd ki, szenvtelen peszlekelő katrincasággal, mint a hatalmasan halántékon folyva talált s meglőtt lüke diktátort. Anno neki, mert bízvást dacumál.

A román nép mindenkit kinyír!

De mi megma...

Aki nem hiszi, ne is higgyen semmit.

 

Megtekintések: 395

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Bölöni Domokos Február 25, 2013, 4:32pm

Köszönöm. Persze jobb lett volna, ha nincs, és csak kitaláljuk az egészet...

Bár nem hiszem, hogy ilyesmit baj nélkül ki tudnék ötölni...

Hozzászólt Tibor Fodor Február 25, 2013, 1:53pm

Tokeletesen egyetertek,  mert ott eltem, ateltem,  es ezt a  muvesziesen kifejezett valosagot nem lehet  jobban megfogalmazni. Gratulalok.

Hozzászólt Győrffy János Február 22, 2013, 8:25pm

  Tisztelt  Bölöni úr........Hát igen, írása, néhai sógormat jutatja eszembe,aki az Előrénél kezdte pályafutását és elmondott egyet-mást, a mit szabad és mit nem egyensúlyról, és annak használatáról úgy, hogy azért mégis értsen valamit belőle,,a jámbor olvasó"...

Nem vagyok hivatásos tollforgató, de értettem amit Ön az olvasóinak üzent rejtetten...pedig ma már szabad a szó, persze a jóízlés keretein belül...o))Sokminden megváltozott,érezzük mi a régebbi generáció egyedei bár ,,kötve hiszem" az új nemzedék amelyik elérte a nagykorúságot megtudná érteni a mi szemléletünket....AZT A MAGUK BŐRÉN KELL MAJD MEGTAPASZTALJÁK, mert a tapasztalat a legjobb tanító az életben....és akkor értelmet kap számukra is Vass Albertnek szavai :,,és a kő marad"...o))

Élmény az Ön szókincse és annak felhasználása üzenete céljaira,tetszett...

 Tisztelettel  Győrffy jános

 

Hozzászólt Damo Marton Február 10, 2013, 9:45am

Nem tudok szabadulni egy roman szerzo , Lucian Boia , frissiben megjelent konyvenek ( De ce este Romania altfel ? / Miert mas  Romania ? ) egyik mondatatol : " Cum ramane insa cu onoarea "/ Vegul is hogy allunk a becsulettel ? . Szerintem a becsulet hianya jellemzi az egesz roman politikumot es a vele szovetseges mediakat egyarant...

Hozzászólt Bálint Mária Február 8, 2013, 11:04pm

RADUNK csakazértes!

Hozzászólt Hajdó Károly Február 8, 2013, 11:02pm

Kedves Bölöni Domokos!

A nagy nyelvújítóink irigykedve olvassák a túlvilágon - a mai ember számára sokat mondó,"facsaros", új ruhába öltöztetett szavaid, fogalmaid - amelyekkel oly humoroson, tömören ugrasztod egymásnak a fogyatékos, éretlen elméjűek gondolatait - a józan emberi észtől távol eső -  cselekedeteiket. Nagy érdeme "elmélkedésednek", hogy emberi szereteted nem vonod meg azoktól, akik erre majd rászolgálnak. Ostorozol, de bizakodol, a reményt sem adod fel, mer tudod, hogy ennek örökkön élnie kell!!! Gratulálok!

Hozzászólt Nagy Magdolna Február 8, 2013, 7:42pm

Kicsit sem vicces a dolog, a végén ez mégis bizakodásra hangoló, megtartó, helyénvaló! :)

Hozzászólt Kenesei Aurélia Február 8, 2013, 1:18pm

"De mi megma...gyarázzuk

                     ....kacsoljuk magunkat

                     ....gasodunk

                     ....gyarkodjuk

                     ....rkoljuk

                     ....RADUNK....vagy mint anno dacumal , hiszünk benne , hogy " a szenvtelen peszlekelő katrincasággal"...de még hórával vagy perinicával sem fog " A román nép mindenkit kinyír"- ni ....hiszek valamit...mégsem " semmit" , azt , hogy a  vonzalmad "Viszont optimista...

....szeretem a jó írást!....

Hozzászólt kerezsi janos Február 8, 2013, 11:15am

Ponta még mindig csodálattal nézi Ceausescut pionir nyakkendővel feldíszelve,és a hűlyeség szelleme hordozza mindenfelé locsogásában.

De komolyan megint kiszökött valaki a bolondok házából....

Hozzászólt Ősz P.Zoltán Február 8, 2013, 9:49am

De jól megmondtad Domi mester, de vajon ért is valaki belőle?Bár úgy lenne!

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek