Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

 

         Mióta a turkálók elözönlötték vidékünket, egyre kevesebben fordulnak a szabókhoz „ruhacsináltatás” céljából. A magyarság ünnepein, kulturális és családi rendezvények alkalmával a székelyruha és a díszmagyar ruhák viselése azonban egyre jobban terjed Erdélyben és az anyaországban. A marossárpataki Buksa Jolán néni több mint 40 éve készít megrendelésre különböző népviseleteket és díszmagyar ruhákat.

 

            „Lánykoromban tanultam meg varrni, szomszédasszonyunktól, Simon Annuskától. Elsősorban családunk nőtagjai részére készítettem ruhákat. Az első székelyruhát 1970-ben varrtam a leányomnak, majd ezt követően még 8-10 sárpataki óvodásnak, kisiskolásnak. Sárpataki viselettel 1993-ban próbálkoztam először, Rend Mária tanítónő biztatására. A rendszerváltás után több mint 150 székelyruhát és népviseletet rendeltek nálam különböző hagyományőrző csoportok, magánszemélyek.”- indítja a beszélgetést Jolán néni, aki jelenleg a sáromberki iskola leánytáncosainak varr 10 elődeinktől örökölt, népi viseletet.

           

Első rendelése Gyuláról volt

A szabónő hosszú ideig volt tagja a helyi hagyományőrző tánccsoportnak, amely a 90-es években számos magyarországi fellépésen mutatta a marossárpataki néptáncot. Egy alkalommal Gyulán vendégszerepeltek az öreg táncosok, ahol megcsodálták a sárpataki viseletet (2. fotó), s többen is érdeklődtek, hogy kinél tudnának rendelni hasonló ruhákat. A tánccsoport akkori vezetője, Mózes Ferenc tanár Jolán nénit ajánlotta, akinek már volt néhány saját készítésű munkája, készített már néhány népi viseletet, székelyruhát rendelésre. A gyulai táncosok 10 darab sárpataki viseletet rendeltek, amit néhány hét alatt sikerült elkészíteni. Később megismerkedett egy debreceni táncospárral, akik sárpataki viseletet rendeltek a lakodalmukra.

 

A sárpataki viseletről

Miben különbözik a marossárpataki viselet a hagyományos székelyruhától?- érdeklődöm Jolán nénitől. „A sárpataki viselet teljes egészében sötét színű: fekete, sötétbarna, sötétzöld egyveleg, mert régen nem viseltek nálunk világos színeket. A ruha jóval hosszabb, mint az átlagos székelyruhák, a kötény egy árnyalattal világosabb, mint a ruha, selyemből készül és nincs rajta varrás, csak hajtókák. A fersingre három sor dupla ráncot teszek, ami csinosítja a teltkarcsú hölgyeket. A lányok ingét, blúzát rövid karral készítették egykor, kivágott nyakkal, de mára egy kicsit díszesebbre varrom, csipkésre, fodrokkal ékesítve.” – tájékoztat. A varrónő készített már székelyruhát, helyi népviseletet és díszmagyar ruhát a szomszédos falvak hagyományőrzőinek, de Marosvásárhelyre, Debrecenbe, sőt még Amerikába is eljutottak alkotásai. Fiúk, férfiak részére V nyakú, fazonos mellényeket, hímzett férfiingeket és Bocskai-nyakkendők elkészítését vállalja.

 

Székelyruha Sáromberkére

Közben az elkészült, szemet és lelket gyönyörködtető, székelyruhákat nézem. Dicséretre méltó a sáromberki iskola vezetőségének azon döntése, hogy székely ruhákat vásárolnak az tanintézmény részére. A népviselet megmaradását minden magyar érzelmű, nemzetét szerető, hagyományait tisztelő embernek támogatni kell. „Az anyagot az iskola egyik tanárnője vásárolta meg Panitból, s a ruhát díszítő keskeny és széles szalagot is ő hozta. A mellény béléssel készül, horgos kapoccsal fogom össze. Csipkés alsószoknyát varrtam a ruha alá, a blúz bővebb karral, fodros nyakkal készül, a kötényre csipke és magyaros, piros-fekete minta kerül. Nagy szakértelmet és türelmet igényel a munka”- magyarázza Jolán néni, aki kedvezményes áron dolgozik a sáromberkieknek.

 

Díszmagyart is vállal

Marossárpatakon nyolc éve rendeznek hagyományőrző huszárbált, amelyen javasolt a székelyruhában vagy a díszmagyarban megjelenni, hiszen ezek a viseletek nemzeti öntudatunk fő hordozói. Jolán néni az első díszmagyar ruhát Miholcsa József szobrászművész feleségének, Júlia asszonynak készítette, de azóta volt még néhány rendelése. „Nem varrok drágán, hogy minél többen forduljanak hozzám. Néha átdolgozom a teljes éjszakát, de szeretem csinálni. A pénz is jól jön, mert kevés a nyugdíjam, nehezen tudnék megélni belőle.”- mondja mosolyogva, miközben néhány díszes, három színből kötött, „lájbira való” óratartót helyez az asztalra. Mielőtt elbúcsúznék, arra kérem, vegye fel a sárpataki viseletet, hogy abban is lefényképezhessem. Jolán néni szívesen tesz eleget kérésemnek, abbahagyva a vasalást. Aztán elköszönök, nem rabolom soká az idejét. Késő délután van, este jönnek a székelyruhák után.

 

                                                                                                          Berekméri Edmond

Megtekintések: 3429

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt ANNA BALOGH Március 7, 2012, 4:04am

Kedves Edmond! Szivet melengeto erzes e csodalatos kelmek latvanya,  azert is, mert almom teljesult. Tavaly nyaron elso izben lathattam szep Erdely orszagunkat es  varrattam Csikszeredan piros-fekete csikos viseletet, ( 2 nap alatt keszult el)  buszken viseltem 3 nappal ezelott Floridaban a  Daytona Beach -i Magyar Kluban, marcius 15-e tiszteletere. Isten aldja a hagyomanyorzo szorgos kezeket.

Hozzászólt ifj: Kovács Árpád Március 5, 2012, 9:36am

Gratulálok tisztelt Edmond barátom.  Ez is egy olyan téma ami több figyelmet érdemelne mindenki részéről, mert lassan azon kell eltöprengnünk, hogy ezután ki készit majd népviseletet (Székelyruhát).

Hozzászólt Kékedy Nagy Magdolna Március 4, 2012, 1:17pm

Áldás a kezére.Feledésbe merülnének ezek  a kincsek.Milyen jó,hogy léteznek ilyen tündérek,akik ezeket a a szép ruhákat még készitik.

Hozzászólt Máthé Klára Kamilla Március 3, 2012, 2:55pm

Drága Jolán néninek üzenem, hogy adjon a Jó Isten neki hosszú hosszú életet egészségben, hogy még sok szép népviseletet és díszmagyar ruhákat készíthessen! Jó volna, ha lenne kinek átörökíteni e tudást és a magyarság ünnepein egyre többen viselnénk büszkén e remekműveket.Köszönöm Edmond, hogy írtál erről.   

Hozzászólt Lakó Péterfi Tünde Március 3, 2012, 7:21am

Köszönöm, Edmond, hogy írtál erről. Milyen nagyszerű, hogy vannak még ilyen nénik!

Hozzászólt Berekméri Edmond Március 2, 2012, 7:27pm

Köszönöm a hozzászólásokat, az elismerést, a Jolán néni nevében is. Egy felnőtt székelyruha ára 200-250 lej között van, ehhez hozzájön még az anyag. A díszmagyar kicsit többe kerül, s a megrendelőnek személyesen Jolán nénivel kell egyeztetni. 

Hozzászólt Mária Hendrik Március 2, 2012, 5:48pm

Mindegyik ruha a mesterét dicséri. Isten áldja meg a két kezét érte!

Hozzászólt Emese Március 2, 2012, 5:42pm

Gyönyörű!   számomra mennyibe kerülne egy ruhakészítés? e-mail címem  :  qeenex3@citromail.hu    Üdv

Hozzászólt Tállai Enikő Március 2, 2012, 1:52pm

Kedves Gáspár József!

Megnéztem a feltett linken Bajkó Miklós szabómester munkáit, aki nagyon tehetséges, de nem csak a szabásban, hanem sok másban is. Másoknak is ajánlom az oldalt megtekintésre.

Hozzászólt Tobainé Nagy Zsuzsánna Március 2, 2012, 1:46pm

Szép napot!Isten áldja szép keze munkáját!,erőt,egézséget,sok sok hosszú éveket kivánok ,hogy sok sok ilyen gyönyörű,meseszép ruhákat készitsen.

..én is szeretnék nagyon!!,szé napot,üdvözlettel.Zsuzsa.

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek