Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Megnyílt Miholcsa József marosvásárhelyi tárlata

 

A Bolyai téri unitárius egyházközség zsúfolásig megtelt tanácstermében, ünnepélyes keretek között nyitották meg vasárnap Miholcsa József szobrászművész egyéni tárlatát. A 33 fából készült, szemet gyönyörködtető, lélekemelő alkotást március 20-ig, naponta 9-13 óra között lehet megtekinteni.

 

Az érdeklődők népes csoportját elsőként Nagy László unitárius püspök-helyettes köszöntötte, aki elmondta, hogy Miholcsa József és Molnár Dénes számára, a jelenlegi helyszíne, a kiállítás lehetőségét jelentette egykor. „Azóta is figyelemmel kísérem Miholcsa József életútját és alkotásait. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a marossárpataki emlékparkban, a történelmi személyiségek között ott lehet az unitárius fejedelem, János Zsigmond szobra is. Úgy érzem, hogy a két hétig kiállítás ideje alatt lesz időnk arra, hogy megcsodáljuk a faragott munkákat, s elgondolkozzunk rajtuk, hiszen mindegyik mondanivalót, üzenetet hordoz magában.” – fogalmazott az unitárius püspök-helyettes.

A tanácsterem falaira elhelyezett faragott alkotásokat Gáspár Sándor, a Marosvásárhelyi Rádió szerkesztője méltatta, aki a szerző munkásságáról is beszélt. A rádiós elmondta, nem véletlen, hogy éppen 33 alkotás került kiállításra, hiszen éppen 33 éve készült a szobrász első faragott munkája, a Csodamalom. „Miholcsa József képírást művel. Szobrait a népi faragás alap-motívumkincsét felhasználva írja (…)   A teremtő és az ábrázoló feladatát egyaránt megmutatja ez a kiállítás, amely újabb állomás a magyar művészet útján. A hagyományos elemeket építi újra, egészíti ki. Ötvözi azt, amit ismertünk eddig is, azzal, ami most vonul be, vagy kerül újra a helyére és jelzi, hogy az ábrázolás egységes szemlélete, a közös és közösségi értékek tisztelete építheti föl az egységes világot, amelyben élni és szemlélni vágyunk. Ehhez járul hozzá Miholcsa József mai kiállítása is, amelyhez mindenkinek sok örömöt, tiszta lelket és a titkok megfejtését, megértését kívánom.” – fejezte be a méltatást Gáspár Sándor.

Miholcsa József megköszönte a fokozott érdeklődést, majd elmondta: örömére szolgál, hogy a zömében Marossárpatakon készült munkáival visszahozhatta az ott szerzett élményeket szülővárosába, hogy ezeket megossza művészkollégáival és a nagyközönséggel. „Az irodalmi remekművekhez hasonlóan, amelyek szavakból tevődnek össze, úgy ezek az alkotások is a székely fafaragás jól ismert mértani díszítőelemeinek, motívumsorainak felhasználásával készülnek. A kiállított munkákban sorsunk hátrahagyott nyomait fedezhetjük fel az ősi magyar hitvilágból táplálkozó székely motívumvilág segítségével.”- nyilatkozta a Vásárhelyi Hírlapnak Miholcsa József, akitől azt is megkérdeztük, hogy gondolt-e esetleg arra is, hogy a kiállítás végén, méltányos áron, eladjon az alkotásokból. „Van néhány munka, amelytől nem szívesen válnék meg, de a művésznek is meg kell élni valamiből. Ha valakinek elnyeri tetszését, szó lehet a faragott alkotás áruba bocsátásáról.”- válaszolta mosolyogva.  

A Marossárpatakon élő szobrászművész 1977 óta folyamatosan kiállít, részt vesz alkotótáborok munkájában és szervezésében itthon és külföldön egyaránt. Fából faragott szobraiban, fali plasztikáiban a kopjafák és székely kapuk kozmikus jelképeit, díszítőmotívumait fedezhetjük fel. Munkáiban kiemelt szerepet nyernek a magyar nemzeti mítoszok, sorskérdések. Műkőből készült köztéri szobrait nehéz lenne hiánytalanul felsorolni. Legnagyobb munkája: a korondi Erős várunk az anyanyelv c. monumentális alkotás, a ráhelyezett 30 domborművel, amelyek a magyar irodalom nagyjait ábrázolják.

                                                                                              Berekméri Edmond

Megtekintések: 465

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Ősz P.Zoltán Március 7, 2012, 9:32pm

Gratulálok a művész úrnak,további sikereket alkotó munkájában!

Hozzászólt Boros Magdolna Március 5, 2012, 4:14pm

Szívet - lelket melengető kiállítás, köszönet, hogy közzétetted! Gyönyörűek ezek az ősi magyar hitvilágból táplálkozó alkotások!

Hozzászólt Lakó Péterfi Tünde Március 5, 2012, 10:45am

El fogok menni, érdemes .

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek