Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

 

 

Hétfő este Marossárpatakra érkezett az Eurázsiai Összefogásért Alapítvány három lovasa, akik történelmi népviseletben egy csaknem hétezer kilométere út megtételére vállalkoztak. A lovas expedíció március 5-én indult a Pest megyei Bagról és Románián, majd Grúzián és Azerbajdzsánon áthaladva, a tervek szerint július elején érkezik majd Asztanába, Kazahsztán fúvárosába. A lovasokat Miholcsa József szobrászművész és a helyi Mátyás-huszárok fogadták Marossárpatakon.

 

Bencze István expedícióvezető, Csemez Farkas és Béres Sándor néprajzkutatók, a Mezőségen átlovagolva, a későesti órákban érkeztek Marossárpatakra. A Mátyás-huszárok ízletes pörkölttel és finom sárpataki pálinkával fogadták a történelmi túra lovasait. A háromtagú csapat pihenéssel és városnézéssel töltötte a keddi napot, megtekintve Marosvásárhely nevezetességeit. Este újabb találkozót és megbeszélést tartottak a huszárcsapat tagjaival, majd szerda délelőtt továbbindultak, hogy folytassák útjukat Makfalva irányában, ahová a tervek szerint, estére meg is érkeztek.

Bencze Istvánnal Marossárpatakon, Miholcsa József huszár-szobrászművész portáján beszélgettünk a lovasút céljáról, az eddig felmerült nehézségekről. A túravezető elmondta, hogy terv szerint haladnak előre, átlagosan 40-50 km-t tesznek meg napközben, hetente egy pihenőnapot tartanak. „Volt olyan napunk is, hogy 85 km-t haladtunk előre, lóháton és gyalog. A Meszes-hegységben eltévedtünk, s halnali fél négykor értünk a kijelölt célhoz. Aztán két óra alvás után továbbmentünk Váralmásig, újabb 25 km-t megtéve.’- tájékoztatott Bencze István.

 

Naplót is vezetnek az útról

A lovasok minden nagyobb településen előadásokat tartanak, diákat vetítenek Magyarországról és a lovasút technikai hátteréről. Béres Sándor az út során folyamatosan naplót vezet az eseményekről. A lovastól megtudtuk, hogy nem először túráznak együtt az expedíció tagjai. „2010-ben együtt vettünk részt a Csillagösvény nevet viselő lovas zarándokáton, amelynek keretében Budapesttől Csíksomlyóig lovagoltunk ugyanebben a felállásban. Ezt megelőzően, István 2009-ben már egyszer hazalovagolt Kazahsztánból”. – mondta.

A csapat tagjait  a lovasút megvalósításában több szervezet, valamint adományozók segítik. A lovasokat terepjáró kíséri, akinek vezetőjével telefonon tartják a kapcsolatot. „Lehetetlen mindent felpakolni a lovakra, hiszen így is eléggé meg vannak terhelve- veszi át a szót ismét a túravezető. De állandó jelleggel nálunk van az esőköpeny, a térkép, a GPS, a fejlámpa és mobiltelefon, s természetesen élelem és víz.”- tájékoztatott.

 

A túra céljai

Bencze István, az expedíció vezetője lapunknak elmondta, a lovasút történelmi jellege miatt a csapat szkíta és hun, valamint magyar és kun vonulási területeken halad végig, sokszor követve a selyemút vonalát. A történelmi túra célja, hogy az alapítvány a magyar, hun, szkíta és kipcsak népek közötti ősi, rokoni kapcsolatra kívánja felhívni a figyelmet, valamint erősíteni az eurázsiai kultúrszövetséget. „Nagyon fontos számunkra a rokon népekkel való kapcsolattartás, a közös gyökerek felidézése, megjelenítése. Ezektől a népektől az elmált 100 év során teljesen elszakadtunk. A kapcsolattartásnak régen hagyománya volt, Julianus, Kőrösi Csoma Sándor és Almási gróf meglátogatták ezeket az ési népeket és hírt hozták róluk. Mi ezt az utat járjuk újra loval, azért mert lovasnép vagyunk éppen úgy, mint a keleti testvérek.”- fogalmazott Bencze István, aki szerint a történelmi korszakokat csak úgy lehet megidézni, ha visszamegyünk az időben. A lovasok ehhez többféle viseletet öltenek fel, megfelelő fegyverzettel, hogy a különböző történelmi korokat megjeleníthessék, mert ez a figyelemfelkéltenek hatékony eszköze.

 

Shirazig lovagolnak

Az expedíció gyakorlati célja július 5-re a kazah fővárosba élni, ahol részt vesznek az országelnök születésnapjának tiszteletére rendezett ünnepségen. „A kazah nép azért fontos számunkra, mert ők azok, akik a rokoni kapcsolat ápolásában nagy aktivítást mutatnak.”-mondták a lovasok, akik Asztanából Teheránba repülnek, és lovagolnak további öt héten át egészen az iráni Shirazig.

A védnökök és tanácsadók között található Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Varga Mihály, a miniszterelnökség államtitkára és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a Kunszövetség elnöke.

Berekméri Edmond (Vásárhelyi Hírlap, 2012. március 23)

Megtekintések: 287

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Barát-Szilveszter Csilla-Melinda Március 31, 2012, 11:52am

Isten áldja meg az utukat!

Hozzászólt Ősz P.Zoltán Március 30, 2012, 10:11am

Tisztelet és elismerés a három elszánt,bátor nemzettársunknak.További sikeres lovaglást!

Edmondnak köszönjük a nem mindennapi lovastúráról a részletes tudósítást.

Hozzászólt Veres József Március 24, 2012, 3:26am

Fantasztikus! Kellemes utazást kivánok a három lovasnak, és hogy sikeres kapcsolatokat szerezzenek a keleti rokonsággal. 

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek