Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Hivatalos iratokat, sárguló anyakönyveket böngészve pár évtizede a "születés helye" rublikában atyánkfia még olyan érdekesen szép nevekkel találkozhatott, mint Gyergyótekerőpatak, Hosszúmező vagy Pinkamindszent, közelebbi tájakról meg ilyenekben gyönyörködött, mint Hegyközcsatár, Érpatak vagy Bihardancsháza. A mai harminc körüliek már csak szülőotthonos, kórházas településen láthatták meg a napvilágot. Püspökladányban például még meg lehetett születni, de Sápon vagy Szerepen - mely helységről pedig tudnivaló, hogy a világ közepe! - már nem.

Atyánkfia virágos jókedvében gyakran idézi meg így szatmári szülőfaluját: "Szamosszegen születtem, szép színésznőt szerettem!" (Ez ugyan egy szótaggal hosszabb, mint amaz, mármint a Babitsé, de úgy igaz, mint az - teszi még hozzá a tisztesség kedvéért.)

Az új évezred gólyáinak már csupán néhány tucat városi címre kell gyermekeket hozni, diszpécserük regisztrációja is leegyszerűsödött, a számítógép legördülőjén meg jól elfér az a pár, nyelvileg sem túl bonyolult születési hely,csak rá kell klikkelni.

Vajon fél évszázad múlva, korunk tudós kutatója milyen neveket talál majd a "születés helye' rublikákban? S mi lenne akkor, tűnődik tovább atyánkfia, ha újra bibliai időket élnénk, mint úgy kétezer éve... Hova születhetne?

Megtekintések: 91

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Nagy Magdolna Február 28, 2011, 10:16am

Tárkányban csodálatos népviselet van. Édesanyámat is felöltöztették annak idején, kedves tanítójukat. Ők olyan pedagógusok voltak, (Nyégerfalváról indultak, aztán Fenes) akik egész nap az iskoláért és a falu népéért tettek. Színjátszó csoport is létezett akkor is. Minket "cselédlány" nevelt fel, mert őket csak az este hozta haza.

Szalonta mellett, Árpád volt a következő, ahol szintén nyomot hagytak maguk után. Utolsó állomás volt Kraszna.

Köszönöm, hogy meghallgatsz:-)

 

Hozzászólt Ozsváth Sándor Február 28, 2011, 10:03am

Kedves Magdolna!

Sokat tanultam ám a Fekete-Körös völgyében élő maroknyi magyartól! Tudok a vérengzésekről meg az üldöztetésekről... Akkoriban kerestem fel Gyantát is.

Belényesre eljöttek a tárkányi gyerekek, csodaszép ruhákban, s gyönyörűen énekeltek!

"A tárkányi halastó, halastó,

Beleestem kocsistól, lovastól.."

Üdv: Sándor

Hozzászólt Nagy Magdolna Február 28, 2011, 9:53am

Köszönöm, Sándor! Reménykedem abban, hogy a templomot azóta valami úton-módon felújították.

A pádisi kirándulás biztosan emlékezetes volt, ha tócsákat kerülgettetetek, akkor is.

Munkálkodásod csodálattal tölt el.

Barátsággal üdvözöl

Magdi

Hozzászólt Ozsváth Sándor Február 27, 2011, 10:23pm

Kedves Magdolna!

Elfelejtettem válaszolni a könyvvel kapcsolatos kérdésre...

Több könyvterjesztő vállalkozás is forgalmazta, de úgy tudom, már nem lehet kapni. Legutóbb, mikor a kiadótól érdeklődtem, kaptam ezt a választ. Pár példányt még küldtek a múltkor, de azokat már elajándékoztam...

Talán Pesten, a Victor Hugo utcai könyvesboltban, mely az Accordia könyveit is forgalmazza, még található. Az internetes megrendelés azonban biztosabb - tapasztalataim szerint.

Üdv: Sándor

 

Hozzászólt Ozsváth Sándor Február 27, 2011, 8:59pm
Kedves Magdolna! Mellékelten küldök pár felvételt a remetei templomról, meg egyet magunkról, háttérben a Bihar-hegységgel (éppen a Pádisra mentünk). Üdv: Sándor
Hozzászólt Nagy Magdolna Február 27, 2011, 5:55pm
Az nagy örömmel tölt el, hogy volt egyáltalán kinek előadást tartani, amilyen kilátástalan volt a helyzet a mi időnkben. A Megmaradás Háza, ez nagyon új számomra, csakhogy létrejött! Köröstárkányban és Nyégerfalván jártam legutóbb, (15 éve kb.) már akkor nagy változások voltak arrafele, nagy megelégedésemre. Azok a szorgalmas "népek"nagyon sokat tanultak az anyaországiaktól, és ügyesen boldogulnak:-) A templomról készült felvételeket mikor láthatjuk? ( csak ha Biharba érsz az "uazásaid során? :)
Hozzászólt Ozsváth Sándor Február 27, 2011, 2:15pm

Kedves Lajos! Köszönöm az információkat - a bennük foglaltaknak megfelelően cselekszem!

 

Magdolnának:

Három éve jártam Belényesen, a Megmaradás Házában tartottam előadást a Körös-völgyi magyar pedagógusoknak, másnap meg istentisztelet után a helybélieknek. Magyarremetén találkoztam a tiszteletes úrral is, de nem tudtunk beszélgetni, mert éppen indulóban voltak... Szép felvételeket készítettem a templomról!

Hozzászólt Nagy Magdolna Február 27, 2011, 2:06pm
A könyvedhez csak interneten lehet hozzá jutni? Ebben nem vagyok jártas, jó lenne valami más megoldás. "Atyánkfia"jókedvére kiváncsi lennék, és nem csak a jókedvére, de az egész könyvre.
Hozzászólt Huszár Lajos Február 27, 2011, 1:34pm

Kedves Sándor!

Tövishátról adatokat találsz a köv. site -on : hu.wikipedia.org./wiki/tövishát.,

vagy ugyanitt , csak a tövishát helyett beírod pl. szilágyfőkeresztúr, esetleg , szilágygörcsön., stb. Kisbetűkkel írtam mindent , tudatosan, ahogyan ezeket majd be kell pötyögtetni a keresőbe.

A fenti könyvedről már tudtam, ugyanis böngészés közben ráakadtam./tudod az'' öreg róka'' akció/.

Csak így tovább, erőt, egészséget, kitartást! Baráti üdvözlettel, Lajos.

Hozzászólt Nagy Magdolna Február 27, 2011, 12:11pm

Remetén szolgál, ref. lelkész, (gyermekkori játszótársunk, főleg a bátyám részéről) Borbély Pityu, felesége pedig a legjobb barátnőm volt, Boros Eszter. Gondolom találkoztál velük is, nagyon vendégszerető, szerény emberek.

Belényesbe jártam fogorvoshoz(brrr...) és zongoraórára. 10 évesen elkerültünk onnan, édesapámat menesztették az iskolaigazgatásból, mint akkoriban nagyon sok sorstársát. Az indok: a Béla vára történetének kutatása.

Nagyon kicsi a világ, amienk, igen.

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek