Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

                                                                                                        

Gondolatok a magyar kultúra napján - a keleti végekről


Cseke, január 22. 1823. A Himnusz születésnapja. Ferenc tekintetes, ahogyan a kis szatmári faluban atyafiai tisztelték, ekkor fejezte be nemzeti imádságunkat. A Kölcsey Társasság kezdeményezésére 1989 óta e nap a magyar kultúra napja. Azóta minden évben, a január 22-ét megelőző vasárnap, ökumenikus istentisztelet keretében tartanak ünnepi megemlékezést Csekében, a hazai és a határainkon túli magyarság jeles képviselői.


Bár a naptár nem így jelöli, számunkra, a magyar kultúra szerelmesi számára ez a nap piros betűs ünnep, mert Kölcsey a mi költőnk, itt született s itt élt a keleti végeken: Közép-Szolnok vármegyében meg Biharban, Szatmárban. Itt lett naggyá, ide vonult vissza a világ zajaitól, és teste is e földben pihen.


„A haza minden előtt!”. Pozsonyban, 1833. június 14-én vetette papírra e mára szállóigévé vált sort. Az akkori haza fizikai valójában 192o óta már nem létezik, szétdarabolta a trianoni önkény, elszakítva tőlünk Kölcsey életének legfontosabb helyszíneit. Szülőfaluja, Sződemeter, ma Romániához tartozik (Sauca), szülőháza ortodox paplak; ugyancsak odakanyarították a térképrajzoló kezek Nagykárolyt (Carei) is, politikusi karrierjének első színterét, a szatmári megyeházával egyetemben. A reformkori küzdelmek legfőbb fóruma, ahol népéért-nemzetéért oly sokszor szónokolt, a pozsonyi diéta épülete ma Szlovákia fővárosában (Bratislava) idegenkedik, mint ahogyan újdonsült északi szomszédunknál keresendő kedves pihenőhelye Lasztóc (Lascovce) is - gyakran időzött itt Szemere Pál társaságában (1817-ben pl. egy egész hónapot töltött a községben). Bús düledékű Huszt vára és Beregszász – az utolsó postakocsi-állomás, ahová levélért-újságért Csekéről beszekerezett – jelenleg éppen Ukrajnáé (Chust és Beregove néven), de tulajdonolta már Csehszlovákia és Szovjetunió is. Köpcsény, ahol a diétára igyekvő Kölcsey utoljára (vagy hazafelé először) lovat váltott, ma Ausztriában található (Kittsee). Legutolsó hazaútján, 1835. február 9-én egészen idáig kísérték a vele rokonszenvező és mellette tüntető országgyűlési ifjak. (E szavakkal búcsúzott az országos rendektől: „Jelszavaink valának: haza és haladás.”) S mit hagytak meg nekünk Trianonban Kölcsey egykori hazájából? Álmosdot, Debrecent, Pestet, Pécelt, Csekét.
A fentebb sorolt emlékhelyekhez ma öt országba kell elzarándokolnunk, s rossz esetben négy másik nyelven kell érdeklődnünk, hogy igazítanának már útba…


A magyar kultúra napja nem véletlenül esik egybe a Himnusz születésnapjával. E mű összetartozásunk egyik legfontosabb jelképe, mert bárhol is mondjuk vagy énekeljük a világban, mindnyájan a Hazára gondolunk, érte imádkozunk. Kölcsey ódája ma éppen százkilencven éves! Nem pattogó harci induló, nem éltet császárt vagy királyt, nem szólít fegyverbe, és nem hirdet véres bosszút. A mi himnuszunk fohász, a Magyarok Istenéhez. Ebben különbözünk minden más nemzettől!

(Megjelent a Polgár Portálon, 2013. január 21-én)
                                                                                                                            

Megtekintések: 124

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Ozsváth Sándor Január 24, 2013, 9:33pm

Köszönöm a méltató sorokat, de az érdem kizárólag Kölcseyé!

Hozzászólt Barta László Január 24, 2013, 3:08pm

 Szívet,lelket melengető írás! Tárgyilagos, a múltból a jelenbe ível.Büszkék lehetünk Kölcseyre,a Himnuszunkra!

Méltó megemlékezés Kölcseyről, a Himnuszról nekünk erdélyieknek és nem erdélyieknek egyaránt.

Tisztelet és köszönet Ozsváth Sándornak.Gratulálok!

Hozzászólt Nagy Magdolna Január 22, 2013, 7:19pm

Köszönjük...

Hozzászólt Boros Magdolna Január 22, 2013, 2:28pm

Méltó megemlékezés nemzeti imádságunk születéséről!  " Öt hazában, egy lélekkel " - a cím is elgondolkodtató és útbaigazító!

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek