Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.Az alábbiakban nem Muhiról, Világosról vagy Trianonról lesz szó - de Mohácsnak már komoly köze van írásunk témájához. Most, hogy a nándorfehérvári diadal 555. évfordulóján az Országgyűlés nemzeti emléknappá nyilvánította július 22-ét, egy másik nándorfehérvári napról is meg kell emlékeznünk, mint történelmünkben az egyik – több okból is – legsötétebb dátumról.

1456-os kudarca után az Oszmán Birodalom 65 év elteltével próbálkozott ismét hódítani errefelé – immár sikerrel. A nyugati-keresztény Európa kulcsát, Nándorfehérvár várát 1521. augusztus 29-én foglalta el. E nap innentől kezdve a török kabalanapja, számunkra pedig gyásznap. Rá pontosan öt évre, 1526. augusztus 29-én arat diadalt felettünk a mohácsi síkon, ezzel elkezdődött „Magyarország romlása”, majd tizenöt év múlva ugyanerre a napra időzíti Buda csellel történő-bevételét is. Nem előbbre tehát s nem későbbre, hanem ugyanarra – a számára-szerencsét hozó - napra, augusztus 29-re! A két, majd három részre szakadt ország Európa élvonalából - a mátyási fénykorból - sötét és mélyen válságos évszázadokba zuhant.

Legújabb kori történelmünkben is kísért augusztus 29-e: egy modern kori hódoltság, közel félszázados katonai megszállás kezdőnapja. A hírhedt román köpönyegfordítást, a királyi román hadsereg 1944. augusztus 23-i átállást követően, a jól kiépített Árpád-vonalat megkerülve, Magyarország határát e napon lépte át Észak-Erdélyben a – későbbiekben kötelezően „dicsőségesnek” meg „felszabadítónak” mondott - Vörös Hadsereg.  Hazánk újabb válságkorszakot volt kénytelen átélni.

Augusztus 29-e a Szűz havának első dekádjába esik. A népi vallásosságban egyedül e hónapnak van jelzője: Arató Szűz. (További érdekessége, hogy népmeséinkben minden tündér meg boszorkány és vasorrú bába a Szűz-jegy képviselője! ) Az asztrálmitológia ismerői szerint az Arató Szűz legfontosabb tulajdonsága az, hogy életet ad, életet vesz. 

Nekünk, magyaroknak, az utóbbiból – az élet elvételéből - jutott ki bőségesen!

                                                                                                                                       
P.s.: Fenti írásom már megjelent az Evangélikus Életben (2011. augusztus 28, 15. o.), mikor újabb idevágó adatra bukkantam: 1919-ben a győztes antant hatalmak e n
apra  - külső sugallatra, a vesztes mohácsi csata napjára! - tűzték ki Nyugat-Magyarország osztrák katonai megszállását.  Nem csekély mértékben a Rongyos Gárda gerillaharcain múlott, hogy sógoréknak nem sikerült az augusztus 29-i megszállás. Ezt követte majd a Sopron-környéki népszavazás, melynek eredményeként a térség  Magyarországé maradt !   Még hogy számmisztika? Ez bizony kőkemény történelem!           

Megtekintések: 246

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Bukszár Gyuláné Szeptember 4, 2011, 10:12pm
Sajnos sok ilyen szomorú nap van a történelmünkben,mint augusztus 29!
Hozzászólt Ozsváth Sándor Szeptember 4, 2011, 10:12pm

Még egy adalék a Lincoln-Kennedy sztorihoz - hogy a nőket se hagyjuk ki :-))))))):

Lincoln egy héttel  a merénylet előtt Monroe-ban volt, Maryland államban. Egy héttel a gyilkossága előtt Kennedy Marilyn  Monroe-val volt...

Hozzászólt Boros Magdolna Szeptember 4, 2011, 10:02pm
Örvendetes, hogy a magyar Országgyűlés nemzeti emléknappá nyilvánította július 22-ét, a nándorfehérvári diadal évfordulóján. A mi történelmünkben a megemlékezések többsége szomorú eseményhez kapcsolódik. (Mohács Világos, Arad, Trianon,1956, -hogy csak néhányat említsek.) Ez egy olyan emléknap lesz, ahol vidáman,büszkén emlékezhetünk, ünnepelhetünk. Kevés adatott az ilyenből.
Hozzászólt Koppányi Zsuzsanna Szeptember 4, 2011, 9:31pm
Nagyon érdekesnek találom!
Hozzászólt Ozsváth Sándor Szeptember 4, 2011, 9:02pm

A Boros Magdi bejegyzésében szereplők - a "fellépés" sorrendjében:

 

 

Hozzászólt Boros Magdolna Szeptember 4, 2011, 8:42pm
Igen, Lincoln és Kennedy történetéről szinte félelmetes hasonlóságokat lehet olvasni. Érdekességként néhány dolgot:
Lincolnt 1846 -ban beválasztják a Kongresszusba, Kennedyt 1946 -ban.
Lincolnt elnökké választják 1860 -ban, Kennedyt 1960 -ban.
Mindketten nagy gondot fordítanak az emberi jogokra.
Mind a két elnök felesége elvesztette gyerekét, míg a Fehér Házban laktak.
Mindkét elnököt fejbe lőtték, egy pénteki napon.
Lincoln titkárnőjét Kennedynek hívták,
Mindkettővel egy déli állambeli végzett.
Mindkét elnököt ,egy déli születésű elnök követte és Johnsonnak hívták.
Andrew Johnson, aki Lincoln utódja volt 1808 -ban született.
Lyndon Johnson, aki Kennedy utódja volt, 1908 -ban.
John Wilkes Booth aki Lincoln gyilkosa volt 1839 -ben született.
Lee Harvey Oswald, Kennedy merénylője 1939-ben.
Lincolnt a Ford nevű színházban ölték meg, Kennedy autója, amiben megölték egy Lincoln volt, amit a Ford cég gyártott.
Lincolnt egy színházban ölték meg, merénylője elfutott, majd elbújt egy raktárépületben.
Kennedyt egy raktárépületből lőtték le, majd merénylője elfutott, és elbújt egy színházban.
Mindkét merénylő, maga is merénylet áldozata lett, még a tárgyalás előtt.
Hát, vannak hasonlóságok!
Hozzászólt Koppányi Zsuzsanna Szeptember 4, 2011, 9:01am

Kedves Magdi és Sándor!

Nagyon érdekes eljátszani az ötlettel, elgondolkodni a "számok hatalmán", de hadd maradjak örök kételkedő. Ezeket az érdekességeket mind-mind utólag fedezték fel és szerintem több közük van a véletlenhez, mint törvényszerűséghez. Hány olyan fontos történelmi eseményünk van, ami semmilyen hasonló rendszerbe nem foglalható...

Nekem is van ilyen "bűvös" számom (gondolom másoknak is), ami furcsa módon újra meg újra feltűnik az életemben. Nem hordoz se jó, se rossz tartalmat. Nem lehet hogy kicsit jobban figyelek rá, mint a többi jelentéktelen szürkére?

Hozzászólt Ozsváth Sándor Szeptember 4, 2011, 7:53am
Nemcsak a magyar történelemben vannak ilyen érdekes "sorsszerűségek"!  A napokban olvastam Abraham Lincoln és John F. Kennedy életének, pályafutásának már-már hihetetlen egybeeséseiről...
Hozzászólt Boros Magdolna Szeptember 3, 2011, 10:02pm
A számmisztikában én sem hiszek, de Pap Gábor, neves művészettörténész szavai elgondolkodtatnak. Miszerint, a magyar történelem némely eseményei mintha kétszer történnének meg, s a két esemény között nagyjából 300 év telik el. Pl. az államalapítás 1000 vagy 1001, ehhez 300 évet hozzáadva kihal az Árpád - ház, és Károlyt először koronázzák királlyá. Mindkét évszám egy új típusú királyság kezdetét is jelenti. Vagy :1241, a tatárok megrendítik a királyságot, 1541,a török elfoglalja Budát, s tényleg megrendül a királyság. Vagy:1699 - karlócai béke megszabadít a töröktől, 1999 NÁTÓ tagok leszünk, megszabadulva a szovjetektől. És sok hasonló! Valószínű, ezek az évszámok véletlenül esnek egybe.
Hozzászólt Boros Magdolna Szeptember 3, 2011, 6:48pm
Érdekes dologra irányítottad a figyelmünket augusztus 29- ével kapcsolatban.Érthető is, hogy Nándorfehérvár elfoglalása után a török manipulált ezzel a dátummal,erre a napra időzítve Mohács, majd Buda elfoglalását. Maga a dátum, már pszichikai terrort jelenthetett a magyarok számára.
Hogy a " felszabadító "Vörös Hadsereg is ezen a napon lépett be az országba, az csak véletlen egybeesés.

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2021   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek