Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Február 2-a, Észak Amerikában az erdei mormota napja (Groundhog Day)

Az 1800 évek vége felé, a többnyire német telepesek és leszármazottai Punxsutawney, Pennsylvaniában tették népszerűvé ezt a napot Észak-Amerikában. Az évente megszervezett népszerű Groundhog Day (az erdei mormota napja) fesztivál főszereplője Punxsutawney Phil, erdei mormota, aki megjósolja, hogy milyen hosszú télre számíthatunk. A népi hiedelmek szerint ha az erdei mormota február 2-án kijön a föld felszínére és meglátja az árnyékát, napsütésnek köszönhetően, akkor visszaszalad átaludni a hátralevő hat hetet a télből. Ha viszont borús az idő és emiatt nem látja meg az árnyékát, akkor kint marad, mert hamarosan itt a tavasz. Napjainkban az Egyesült Államokban több helyen is ünneplik az erdei mormota napját, sőt meg Kanadában is.


A kanadai Ontárió tartomány Wiarton Willie erdei mormotája az 1956 februári időjóslása után vált híressé. Wiarton egy 2,300 lakosú szép község a Bruce félszigeten, a Huron-tó és Georgian öböl között. A hagyományt más kanadai tartományok is őrzik. Nova Scotianak Schubenacadie Sam, Brandon Bob Manitobának, Balzac Billy Albertának híres időjósló mormotái.

Az igazság az, hogy az erdei mormota nem azért jön elő február 2-án, hogy az árnyékát megnézze. A hibernálás megszakításának az igazi oka az, hogy élelmet szerezzen és párosuljon. Tudományos megfigyelések pedig egyértelműen bizonyítják, hogy az erdei mormoták csak 37% százalékban voltak pontosak az időjárás előrejelzésében.

Ezt mind tudván, miért fordítunk különösebb figyelmet az erdei mormoták jóslására? Elsősorban nagyon humoros esemény és szükségünk van ilyen és hasonló eseményekre, hogy túléljük az észak-amerikai telet. Másodsorban az ontáriói Wiaton helység február 2-án megszervezett Groundhog Day fesztiválja kb. húsz ezer pénzköltő turistát vonz, míg a pennsylvaniai Punxsutawney legalább negyven ezret, erről pedig nehéz lenne lemondani a szervezőknek, nemde?

Megtekintések: 143

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Pènzes Hajnal Február 3, 2010, 9:52pm
Január 18. Piroska
Piroska napjához fûzõdik ez a mondás: "Ha Piroska napján fagy, negyven napig el nem hagy".
Hozzászólt Borbély (Jakab) Emese Február 3, 2010, 5:57pm
Kedves Csaba!

Írásaid olvasása közben mindig könnybe lábad a szemem, nem a meghatódottságtól - illetve meg vagyok hatva a fantasztikusan humoros stílusodtól - hanem a nevetéstől. Az időeltolódás miatt mindig úgy adódik, hogy itteni idő szerint reggel olvasom bejegyzéseidet, tehát sikerül jókedvvel kezdenem a napot. Köszönöm!
Hozzászólt Kálmán Csaba Február 2, 2010, 1:15pm
Irigykedem rá marhára: szunyál ősztől februárig, aztán felkel, kinyitja a frigót, kétpofára zabálja a töltött káposztát, iszik rá egy pofa sört, oltári jót dugnak az asszonnyal, majd alszanak újabb hat hetet. Ez ám az élet, a francba a favágással, meg a hólapátolással! :-)

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek