Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Ünnnepvárás mézeskaláccsal

Amint a karácsonyi mézeskalács sütéshez készülődöm, érzem Nagyanyám jelenlétét. Ott van láthatatlanul velem, bennem, a mozdulataimban, ahogy hajszálra ugyanúgy készítek ki mindent a tészta gyúráshoz, mint Ő egykoron. Istenem, azok a mézesek! Aranybarna, roppanós kéreg alatt puhán elomló tészta, benne rapszodikusan váltakozó fahéj, szegfűszeg és ánizs bombácskák. Íz orgia.
De lássunk hozzá. Kis lábaskában melegszik a kandalló szélén a méz, aranya lágyan öleli a vaj szelíd sápadtságát.Közben megtöröm a fűszereket, csengve-bongva , vidáman szól gyerekkorom szeretett hangszere, a réz mozsár, és én megfürösztöm arcomat és lelkemet a fűszeres illatokban. Közben felmegelegedett a méz is, illata a nyarat idézi. Liszt fehérlik,és tojások, melyek sárgájának színe, mint szeles alkonyati ég, kicsiny bombája huppan alá, kis liszt-felhőt támasztva, majd langyos mézes-vajas-fűszeres keverék teríti be lágyan a kis halmot.
Lassú, ismerős, simogató mozdulatokkal dolgozom össze a tésztát, és közben azon tűnődöm, mitől olyan szép ez a szombat délután? Kinn már alkonyodik, a kandallóval versenyt duruzsolnak a fotelben lustán elheverő macskák. Csend van, csak a szívem muzsikál.
Aztán előkerülnek a régi mézeskalács szaggató figurák, a bádog szív, a fenyő, a huszárcsizma, a karcsú hold. És itt a kedvencem, a mesebeli madár, melynek hosszú farka boldog egykor-volt kislány énemet idézi.
Szépen kanyarog a tészta, szabályos kerek formát ölt a nyújtófa alatt, s az öreg konyhai szerszámok meghitten símulnak a kezembe. Ott sorakoznak szépen a tepsiben, nyúlánk holdak, kackiás huszár csizmák, szerelmesen dagadozó szívek, aztán lassan elönti a konyhát az illat. Mintegy varázsütésre a macskák is ébredeznek, drágakő-szemük sejtelmesen hunyorog. Kisűlt az első tepsi mézes.
És közben angyalszárnyakon, nesztelenül megérkezett az ünnep.

Megtekintések: 31

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Stenczer Enikő December 10, 2010, 11:03am

Ilyen "finom mézest" még sose ettem.

Ezt próbálja "utánad sütni" bárki!

Ez maga a CSODA!

Hozzászólt Szilágyi Perjési Katalin December 6, 2010, 9:57pm
Kedvesek vagytok :))
Köszönöm!
Hozzászólt Csergő Katalin December 6, 2010, 11:13am
Nagyon megkapott az írásod.Szinte éreztem a sülő mézes sütemény régi,otthoni illatát.Békességes,ünnepi készülődést kívánok:
Hozzászólt Nagy Magdolna December 2, 2010, 6:30pm
Az enyémek már díszesen sorakoznak a dobozban. Sok kis kéz szabta advent első vasárnapján, közben énekeltünk és meggyújtottuk az első gyertyát is. Tegnap pedig nagy örömmel díszítettem. Az említett formák megelevenedtek barnaságukból. Nekem csak madaram és fenyőfám nincs, viszont van angyalkám pólyában, de ezek kicsit ferdék lettek, így megették a gyerekek...Szépet írtál nekünk, köszönjük.

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek