Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Éppen negyvennapos volt elsőszülött fiam, amikor a Szent Korona hosszú és kényszerű távollét után végre hazatért.

Január 5-e volt, az Úr 1978. évében.

Véletlenül tudtam meg a nagy hírt, a koraesti gyorson. Nehéz szívvel hagytam otthon gyermeket-asszonyt, de mennem kellett, mert másnap reggel jelenésem volt, s nem szerettem a hajnali vonatozást. Ladányban már négy korosabb férfi ült a fülkében, hová bekéredzkedtem. Egyikük édesdeden aludt, az ablak melletti épp egy vaskos könyvet tett maga elé az asztalkára, a másik kettő, kikkel szemben elhelyezkedtem, újságot lapozgatott. No, ebből sem lesz társalgás!  Nemsokára felgyújtották a villanyt, én is elővettem jegyzeteimet. Legalább fél óra telt el így, eseménytelenül. Az asztalnál ülő elmélyülten olvasott, időnként aláhúzott egy-két sort, az újságosok meg szinte egyszerre fordultak az utolsó oldalra. Hosszasan szemlézték a mínuszos híreket.

Most hozzák haza a Szent Koronát! – szólalt meg váratlanul egyikük, felénk fordítva lapját. Mindenki ránézett, csak az aluvó szuszogott tovább. A tétova csöndet végül a könyves atyafi törte meg: Krisztusi kort töltött idegenben! Ezen aztán hosszan eltűnődtünk. Szolnok előtt a szemköztiek felköltötték társukat, elköszöntek s leszálltak. Csak ketten maradtunk a fülkében. Reméltem, majd csak szóba elegyedünk, jobban telik úgy az idő, gondoltam, rákérdezek az olvasmányra is, de atyánkfia csak ült, könyvét ölébe ejtve, majd lassan lehunyta a szemét. Pilláján megcsillant valami. Motyogott még pár szót, csak úgy maga elé, mit nem értettem. Olyan hatvan-hatvanöt körüli lehetett, nagy időket megélt, törött arcú férfiú. Elszenderedtem a langymelegben. Arra ébredtem, hogy már csak egyedül vagyok a fülkében, s valaki éppen rámkopog: végállomás következik!

A délelőtt rendben megtörtént, levizsgáztam, de délután volt még egy találkozóm. Épp a Batthyány-örökmécsesnél várakoztam, mikor látom, hogy egyre több ember tart a Kossuth-tér felé. Most adják át a Koronát, válaszolta kérdésemre egyikük, s szinte magával sodort. Az Országház előtt már akkora tömeg hullámzott, hogy nem tudtunk az események közelébe férkőzni…

Este aztán láttam a tévében mindent: a repülőgép fogadását, a katonazenekart, a díszőrséget, a ki- és berakodást, a tisztelgést; az ujjongó Kossuth téri tömeget, majd a kupolacsarnokot, ahol Syrius Vens, amerikai külügyminiszter végre visszaadta a Szent Koronát a magyar népnek. Pártkorifeusok sehol, Kádár sehol, Apró téblábol csak ott a nagyok közül, de láthatóan fogalma sincs arról, hogy minek is a részese.

Január 6-a volt, Vízkereszt napja meg a három királyok ünnepe. A mi szent királyaink koronájának éppen e napon kellett hazatérnie!

(Az akkor negyvennapos kisfiú harminchárom év múlva a Honvéd Koronaőrség egyik parancsnoka lett. De ez már magántörténelem…)

(Megjelent a Hajdú-bihari Napló 2018. január 8-i számában)

Megtekintések: 108

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek