Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Nagyon szeretem az őszt. A színeket, a titokzatos ködöt, még a borongós hangulatot is. Bizonyára ebben közrejátszik az is, hogy ősszel születtem. Amerikában pedig különösen gyönyörű ez az évszak. Kutatók arra is megpróbáltak feleletet adni, hogy miért más színűek az őszi fák az amerikai kontinensen, mint Európában. (cikk az [origo]-n) Mert más a színük. Sehol nem láttam ennél elevenebb őszt. Mintha a természet a téli álom előtt még egy nagy bulit tartana.

A keleti parton mindenfelé lélegzetelállító színkavalkáddal búcsúzik a nyár, de tagadhatatlanul New England-ben a legszebb.


A Vermontot átszelő autópálya a Vermont Route 100 nevet viseli és sokak szerint ez az út vezet át Amerika legfestőibb tájain. Az autópálya észak-déli irányú, a kanadai határtól egészen Massachusetts-ig eljuthatunk ezen a 349 km-es útszakaszon. Ez az autókázás egy cseppet sem unalmas, mert egyik pillanatban sziklás folyómeder mellett, a másikban sűrű erdőn át vezet az út. Vörös, narancssárga és arany pompában juhar és nyírfák szegélyezik utunkat. Az élmény azonban nemcsak a levelekről szól. A környéken találhatóak New England legcsodálatosabb, legfestőibb falvai, kisvárosai. Rejtőzködő hegyi kápolnák, farmok, falusi kisboltok, kézműves porták és forró almabor.


Első állomásunk Wilmington, ahol azt is kétségbe vonjuk, hogy létezik Tesco és társai. A kisváros arculata a 20. század eleje óta nem változott. Mindenfelé ódon épületek, kisboltok, kézműves vásárok, s ha errefelé járunk, semmi esetre se hagyjuk ki az Adams Family Farmot. Ez a családi vállalkozás 1865 óta foglalkozik növénytermesztéssel, állattartással. A negyedik generációs Bill Adams diesel traktorral szállítja a látogatókat és meséli el a gazdaság történetét. Az érdeklődők bemehetnek az istállókba, a gyerekek megsimogathatják az állatokat, decembertől tavaszig pedig csengős szánon viszik körbe a látogatókat.

Nyugat felé haladva ugorjunk be pár órára Westonba. Itt található a híres neves The Vermont Country Store, mely megőrizte a vegyesboltok hagyományát, nemcsak megjelenésében, de választékában is. Kézzel készített termékek, durva szövésű vászon ruházati cikkek és az édességpult, ahol a nagy- és dédszülők által kedvelt finomságok is megtalálhatóak.


Az édesszájúak semmiképp se hajtsanak át Waterbury-n anélkül, hogy ne állnának meg a Ben and Jerry's Ice Cream Factory-nél. A fagylaltgyárat két gyermekkori barát, Ben Cohen és Jerry Greenfield alapította a vermonti Burlingtonban, 1977-ben. A házias jellegű fagylaltjairól nevezetes üzem a kezdetekben állandó harcban állt a konkurenciával, nevezetesen a Häagen-Dazs-szal, akik megpróbálták limitálni a Ben and Jerry's eladási territóriumát. A cég a második évfordulót 1979-ben ingyen fagylalttal ünnepelte, mely szokás a mai napig megmaradt. Évente egyszer ingyen fagyi a Ben and Jerry's üzleteiben. A fagylalt arról is nevezetes, hogy ebből készült a Rekordok Könyvébe került legnagyobb sundae is. Ben és Jerry igazi mókamesterek. 1986-ban beindult a Cowmobile, a saját maguk által vezetett fagylaltos kocsi, mely az egész állam, sőt a környező államok területén is árusított. A fagylaltos autó négy hónappal később Cleavland területén leégett. A fiúk csak annyit fűztek az eseményekhez, hogy a kép és a terjengő illat leginkább a világ legnagyobb sült Alaszkájára emlékeztette őket.


2005-ben, a Föld Napján Ben és Jerry valóban elkészítették a legnagyobb Alaszkát, majd elhelyezték a Kapitólium épülete elé, kifejezve nemtetszésüket a szenátus azon döntése előtt, hogy az Alaszkai Természetvédelmi Területet megnyissák az olajfúrók előtt. 2009-ben pedig a klónozás híveit tréfálták meg azzal, hogy létrehozták a CyClone Dairy néven futó tejüzemet, mely kizárólag klónozott tehenek tejéből készített termékeket. Persze, sokan bevették a sztorit, de a cél valójában a klónozás elleni propaganda volt. Ben és Jerry annak ellenére, hogy szeretnének környezettudatosak lenni, ez nem igazán jön össze maradéktalanul. Egy ideig áttértek a teljesen bio csomagolásra, de hamar visszatértek egy felemás megoldáshoz. A piac nem kedvez az ilyen irányú tendenciáknak. Sajnos a "100% természetes" felirat is lekerült a dobozokról, pontosan egy hónappal ezelőtt.

Virtuális utazásunkat Stowe-ban fejezzük be, amely nemcsak síparadicsomáról nevezetes, hanem arról is, hogy itt ért véget a Trapp család menekülése. A Muzsika hangjából ismert dalos kedvű osztrák család 1938-ban hagyta el Salzburgot és menekült a náci megszállás elől először Olaszországba, majd hamarosan Amerikába. Az osztrák család hamar megtalálta a számítását az Újvilágban. Egy darabig New Yorkban éltek, majd az 1942-ben Vermontba költöztek. A család a zenét, a muzsikát sosem adta fel. Trapp Family Choir néven koncerteket adtak, körutakra jártak Amerika és Kanada-szerte.


1944-ben Maria és mostohalányai amerikai állampolgárságot kértek és kaptak, míg a fiúk a II. Világháború idején, az amerikai seregben szolgálva kaptak állampolgárságot. Georg Von Trapp halála napjáig menekültként élt Amerikában, állampolgárságért sosem folyamodott. 1950-ben megnyílt a Trapp Family Lodge, a 27 szobás, alpesi stílusú szálloda és pihenőközpont, melynek vonzereje nemcsak az alpesi hangulat, hanem a közeli, alpesi minőségű sípályák is. 1980-ban az épület tragikus körülmények között leégett. Egy vendég halálát lelte a tűzben. 1983-ban azonban újranyílt a komplexum, immár 93 szobával. Az üzletben 32 Trapp-nek van érdekeltsége. Maria Von Trapp 1987-ben hunyt el. Sírja, -több más családtagéval együtt, köztük Georg-éval, aki 1947-ben távozott el- a Trapp Lodge temetőjében található. A 90-es években további 23 szobát és 100 vendégházat építtetett a család. A Lodge ad otthont stílusosan az éves Vermonti Mozart Fesztiválnak is.

A Vermont Route 100-on Stamfordtól Newportig pár óra alatt el lehet jutni, de minek sietni, ha ilyen gyönyörű helyeken is megállhatunk.

További fantasztikus képeket találtok Kevin McNeal fotóművész oldalán.

Megtekintések: 196

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Incze Éva November 16, 2010, 11:45pm
Megint ide kerültem, nem tudok betelni az ősz színeivel.....,persze megint átolvastam a leírást...Köszönöm
Hozzászólt Katie Garbutt November 4, 2010, 3:54pm
Évike, nagyon szépen kösöznöm, hogy megosztottad a gondolataidat! :) Szép napot kívánok Neked!
Hozzászólt Incze Éva November 4, 2010, 3:12pm
Valóban csodálatos színek.Mindig csodáltam Kanada, Vancouver s most Vermont Route 1oo őszi színeit.Meg voltam győződve, hogy hogy valamelyik képszerkesztőben voltak felturbózva a színek.Köszönöm, gyönyörű úgy a leírás mint a fényképek.
Hozzászólt Katie Garbutt Október 29, 2010, 12:31am
Nagyon szépen köszönöm a kedves, bátorító szavakat! :) Az írás a hobbim, már kisgyermek korom óta. Az ősz pedig valóban a kedvenc évszakom. Vagy a tél? :))
Hozzászólt Sántha Ilona Október 28, 2010, 11:49pm
Nagyon szépek !
Hozzászólt Csomos Katalin Október 28, 2010, 2:07pm

Hozzászólt Csomos Katalin Október 28, 2010, 2:04pm
Én is nagyon szeretem az őszt, pontosan azért mert tele van szinekkel. A legjobb ilyenkor erdőben sétálni, mert a fák szebbnél szebb szinekben pompáznak. Egyszóval csodálatos ez az évszak!(a leírás pedig nagyon csalogató).
Hozzászólt Dömösi ( szovátai-Szász) Anna Október 28, 2010, 1:58pm
Koszonjuk a szep beszamolot,Olyan jo hogy az Isten teremtett olyan embereket akik meg is tudjak irni ami a masok fejeben is megszuletik.GYonyoruek a kepek,remelem meg az iden meglatogathatunk ebbol valamicsket.MIndenkinek szep Oszi kirandulat Amerikaban es szerte a nagyvilagban!
Hozzászólt Kovács Levente Október 28, 2010, 12:07pm
Ja es meg egy erdekesseg ami megtekintheto... Annak akit erdekel Az utolso napok szentjeinek egyhaza (mormonok) vagy annak tortenete ne tekintsen el attol, hogy Joseph Smith az egyhaz alapitoja es profetaja Vermontban szuletett, Sharon helysegben ahonnan atkoltozott szuleivel Palmyraba, ami ugye New York allamhoz tartozik de nincsen messze Vermont hataratol es turistak szamara latogathato hely. De figyelem, ha elesteledunk ebben az evszakban, rengeteg az utakon atszalado moose ;-)
Hozzászólt Kovács Levente Október 28, 2010, 11:57am
Koszonjuk a szep leirast es ne feledjuk megemliteni, hogy osszel rengeteg moose (javorszarvas) is lathato az utak mellett sot az utakon is esti oraktol reggelig. Ez ugyancsak nagy elmeny de mivel es a nagytestu allat nehezen veheto eszre a sotetben gyakoriak az akar halalos kimenetelu balesetek is. Ha viszont mar megtortent a baj es az autos tuleli veletlenul de a moose nem, akkor a megtarthato a vad aggancskoronaja. Sajnos en mar csak a balesetem utan tanultam meg a vermonti szokasokat, torvenyeket :-)

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek