Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

 Atyánkfia mindig is szeretett vonatozni. Gyermekkorában, odahaza Szatmárban, kedvenc tanyájuk, a vasúti őrház és a rámpák környékén bandáztak, talpfarakások között, mint a Pál utcaiak, de homokbombák helyett ők csúzlival lődöztek, no nem egymásra, hanem verébre, vadgalambra, olykor meg a póznák porcelánjára (szüleiken hajtotta be később a MÁV a tetemes kárt). A kiérdemelt pofonok sem vették el kedvét, serdülőkora minden nyarát a vasúton töltötte. Tíz-tizenkét fős fiúcsapat tartotta tisztán az ágerdői szárnyvonalat, személyes ismerősük volt minden talpfa meg áteresz az országhatártól Mátészalkáig. E munkához szabadjegy dukált, rajta a beosztás megnevezése: fűtisztító. Ragyogott is a szelvény, Jani vagy Józsi bá’ egy szál gazt sem nézett el. S a nyolc órás krampácsolás után milyen jólesett a fürdés a Krasznán, vagy az estébe nyúló ráadásfoci a kastélykertben!

 Atyánkfia szerette az állomásokat is, de nem a gangos pályaudvarokat, meg a fényes restiket, ilyeneket aztán látott később eleget, hanem a kis falusiakat - téglaberakásos ablakok, muskátli a forgalmi iroda előtt -, szerette a gondozott előkerteket, a csikorgó kavicságyakat, a mésszel mindig frissen festett szegélyeket, még azt a jellegzetes kátrányszagot is kedvelte.

 Később, hétvégeken lévén hazautazás, a híres fekete vonattal jártak a diákok, falvanként falkába verődve, vagy iskolák szerint csoportosulva. Világjárni is mindig vonattal ment, autóra-repülőre nem futotta.

 Még ma is szeret vonatozni. Bár jobbára IC-vel jár, gyors és kényelmes, a szemét azért nyitva tartja, s látja az agonizálást: megszüntetett szárnyvonalak – legutóbb már Kalocsára is buszoznia kellett -, lepusztult épületek, gazdátlanság-gondatlanság jelei, tengernyi szemét és gaz pályán, pályaudvaron, mindenütt (Józsi bá’ meg forog a sírjában). Hallja, hogy ilyen-olyan érdekek, meg az országúti lobbi...

 A végeken még küzdenek a vasútért, civil szervezetek és kistérségi mindenesek fognak össze egy-egy vonal vagy állomás megmentéséért - van hát remény! De bíztató boldogabb vidékek példája is, hol az öntudatos és környezettudatos német, angol vagy francia polgár autó helyett inkább újra vonatra száll, mert tudván tudja: a vasútnak menni kell!

 

                                                                                                                                              

Megtekintések: 440

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Nagy Magdolna Február 11, 2012, 1:56pm

Vajon ma hogy lehet közlekedni vonattal, mikor bombariadó van? No de..., repülni már lehet Londonba maholnap.

Hozzászólt Rokonál Ágnes Február 3, 2012, 8:30pm

Kedves Sándor! Odafelé s majd visszafelé is csudálatos vonatozást kívánok, alaposan öltözzön fel :)

Hozzászólt Ozsváth Sándor Február 3, 2012, 7:51pm

Kedves Mária! Köszönöm a segítséget, de "hepehupás vén Szilágyban" mindig precízen szerveznek. Szombaton Szilágcsehben, vasárnap Somlyón, hétfőn Sarmaságon és kedden Zilahon tartok magyarságismereti előadást - mindenütt 5 órakor.

Hozzászólt Bálint Mária Február 3, 2012, 6:40pm

Sándor, ha Zilahra mész ne feledd, ott van Csíszár Zsuzsa (vendégfogadók csoport), s mindenben segít, ha elakadsz valamiben.

Hozzászólt Nagy Antal Február 3, 2012, 4:57pm

Kedves Mária ! Krasznaákoson még közlekedik a vonat, de nagyon gyéren. Zilahról most is elérhető Nagykároly a vonattal. Sok állomás megszünt pl az Ujnémeti, a Gánási és Nagykárolyig még vagy három . Minden állomás le van robbanva, rendetlenség,kosz, dudva a rozsdás sinek között . Fenséges volt amikor az ötvenes évek végén Ákoson megpillantottam a gőzmozdonyt. Apám is Zilahra járt ezért-azért s akkor nekem az nagyon messzinek tünt, mert reggel korán elment és este későn ért haza Zilaj-ról, ahogy a nép hivta a várost akkor. Baráti üdv, Nagydoki !

Hozzászólt Bálint Mária Február 3, 2012, 4:28pm

Nahát! Hányszor segítettem nagyanyámnak kiállítani a vasúti szabadjegyét: "via Acis", már nincs is vonal? Szegény nagymama (ő volt,aki 16 évesen a 17 éves bátyjával felgyalogolt két nap alatt Budapestre 1918-ban) a haláláig nem tanult meg románul, nemhogy a dédnagymamám tudott vaolna. Csak annyit, amennyi a szilágysági piacon kellett: grostyor (tejföl), ou (tojás), gaina, kokos ( tyúk, kakas), laptye (tej), brinza (túró), kásu (sajt), morkov (sárgarépa), pertunzsel (petrezselyem, M.O.-n gyökér), uszturoj (fokhagyma), csápe (hagyma).

Nagymamám még azt is tudta féligmeddig: dác tiket (adjon jegyet).  Még nem írtam, de egyik nagyapám vasúti alkalmazott volt, nekik 24 ingyen út járt évente, feleségeknek 12, özvegyeknek a társ után 6. Igy már gyerekkoromban kezdődtek a vasúti kalandjaim, mint például összekülönböztünk nagymamával Zsibón, hogy arra a vonatra kell-e felülni, amelyik "Kluzsra" megy, vagy arra, amin azt írja, hogy Cluj. Kellett egíy kis idő,amire rájöttem, hogy ugyanzt mondjuk, csak kétféleképpen.

 

Hozzászólt Nagy Antal Február 3, 2012, 2:42pm

Kedves Sánor ! Ez a tényállás,mármint a vasút hanyatlása a Kraszna szilágysági szakaszán is igy van . Naponta csak kétszer jár a vonat az elburjánosodott sineken, a néhai állomások zöme elhagyatott, romos, pedig milyen életet és gazdaságot vittek ott a néhai állomásfőnökök, bakterek .A  multszázad eleji sváb kisvasút, Erdőd,Gilvács,Terebest, Szatmárnémetitől, Üveghutáig és Nagysomkútig már nem létezik. Valamikor a Bükk-ből is kisvonat szállitotta a fát a krasznaákosi vonatállomásra s a Pálinkás féle ákosi malom mellett hatalmas vashid ivelt át a Krasznán, melyről hat méteres vizsugárban ömlött alá a Szilágysomlyó felől érkező Kraszna vize . Itt, a hidon erről, akkor tiz méteres tó volt melybe sok ember és ló fulladt bele .Kavicskitermelés és viziparadicsom volt ott.  Pedig a vasút nagy vivmánya az emberiségnek és bármi áron fennt kéne tartani. Tisztelettel, krasznabélteki Nagy Antal !

Hozzászólt gyuge erzsebet Február 3, 2012, 2:04pm

A vonatnak az az elonye,hogy nem akad el a hoban mint az auto mert a raszerelt eke egyben maga elott tisztitja az utat is!

Hozzászólt Bálint Mária Február 3, 2012, 12:26pm

Szinte egymásnak adtátok át a lapátot! Mi csak egyszer voltunk segíteni, azaz a szétgurult köveket dobáltuk vissza a sínek közé.

Hozzászólt Ozsváth Sándor Február 3, 2012, 12:07pm

Atyáfia az Úrban, mi bizony ugyanazt a munkát végeztük! Akkori  itteni "műszóval" élve: krampácsoltunk.

(Igaz, picit később, MDCCCCLXII-től több nyáron át.)

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek