Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Vonat, hideg, büdös...
Egy ködös reggel a vonaton. Mindenki fázósan húzza össze magát a hideg ülésen. A jegykezelő óvatosan lejt végig a sorok között, szinte bocsánatot kérve kéri a jegyeket.

Az ablak párás, kilátni sem lehet. Néhányan formátlan foltot törölnek az ablakon, hogy kilássanak a szürke reggelbe.

Tinilány, álmodozó szemű. Elgondolkodik. Majd hirtelen kinyújtja vékony ujját, és felmázolja az ablak párájába: Zsolti. Üveges szemekkel bámulja a feliratot. Az írás alakot ölt lelki szemei előtt. Belefeledkezik. Olyannyira, hogy a nyelvét is kiböki, észre sem veszi. Zsolti meg ki tudja, merre jár, talán már a haveroknak meséli a szombati buli képzeletbeli történéseit.

Metró. Tömeg. Nyüzsgés. Idős, szemüveges hölgy száll be. Az ücsörgő fiatalok úgy tesznek, mintha nem vennék észre, milyen dagadt a bokája, alig áll a lábán. Pedig földre szegezett tekintettel utaznak. Kerülik a hölggyel a szem-kontaktust. Mert akkor felidéznék talán a régen elfeledett gyermekkoruk tanításait. Udvariasság, előzékenység - szükségtelen gyermekkori koloncok.
Pedig még csak pár éve hangzottak el Anya szájából a mondatok, hogy kisfiam, add át a helyed a néninek. Vagy el sem hangzottak. Aztán egy fiatal lány feláll, sietősen száll ki. Másik fiatal lány áll az üres hely előtt. A hölgy hezitál. Majd mégis megkérdi: nem ül le? A lány nemet int fejével, a hölgy megkönnyebbülten lehuppan. Fordult a világ.

Buszmegálló, Moszkva tér. Idős házaspár, legalább nyolcvanévnyi tapasztalattal a hátuk mögött. Idős nénin vidám, sárga makk-sapka. Férje és görbebotja egyformán támaszai. A sokéves együttélés sem tette őket agresszívvé egymással szemben. Beszélgetnek. Nehezen értik egymás szavát már, talán inkább az érzések, megszokások kommunikálnak. De figyelik egymás száját, kicsit közelebb hajolnak egymáshoz, s cinkosan összemosolyognak. Mert ők értik egymást. Félszavakból is. Az ő értékrendjük más. Más idők, más tanítások, más gyermekkor. Az övékének már látjuk a gyümölcsét.

Vajon Zsolti, ha megöregszik, sétál-e majd a makksapkás feleségével? Lesznek-e egymás támaszai? És a fiatal lányok vajon mit fognak gondolni a metrón?

Ha lesz egyáltalán metró...
 

 

(2008 november)

Megtekintések: 91

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Koppányi Zsuzsanna Június 13, 2011, 8:43pm
Hát igen, felidézni csak az elhangzott tanítást lehet.
Hozzászólt zachari ilona Június 9, 2011, 10:33pm

 valamikor ingaztam en is ugy hogy tudom mit jelent,sajnos a fiatalok hamar elfelejtik hogy mire tanitottak oket otthon. nagyon keves a jo erzesu.

 

Hozzászólt Cseh Tamás Június 8, 2011, 3:19pm

Tetszett,köszönöm.Sajnos magam előtt láttam a vonattal való szürke utazást(a hátamon végig futott a hideg).

Na meg megéreztem a télen is fűtetlen vagonokat.

Hát igen,udvariasság ? Az otthoni 7 év??

Hozzászólt Ozsváth Sándor Június 8, 2011, 6:33am
Kedves Kata! Azt hiszem, az írásaink alapján, mi rokonlelkek vagyunk... :-)
Hozzászólt Szente Cs. Janos Június 7, 2011, 9:46pm
Érdekes gondolatok. Talán.... tükrök, több valóságot megjelenítő dimenziók. Elgondolkodtató.Jó olvasmány. És ez a lényeg. Én is utálom a szabályokat melyeket pár ember csak úgy megszabott, hogy így vagy úgy kellene valamit megírni.
Hozzászólt Nagy Kata Május 31, 2011, 10:33am
Ez igazándiból három önálló villanás. Mindösszesen a mondanivaló köti össze őket. Épp ez az érdekes benne.Talán az egyforma végkifejlet rejlik benne, talán a régmúlt idők patinája nyer a modernizmussal szemben. De a kérdőjel ott van mindhárom történés végén. Én így érzem.
Hozzászólt Kenesei Aurélia Május 31, 2011, 10:30am
Ezt csak úgy megírtad,nem szerkesztetted meg igazán.Az eseményeket szaggatottan kötötted össze kevés az összefüggés.A téma aktuális és jók a gondolatok.Az előző írásod jobban sikerült.Várom a következőt!
Hozzászólt Nagy Magdolna Május 31, 2011, 7:57am
Ez már a mi törtémelmünk szoktam mondani. Nagyon jók ezek a pillanatképek, jelntéktelennek tűnő, nagyon is lényeges dolgok.

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek