Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Borbély (Jakab) Emese naplója -- December 2009 Archív (8)

Az újévi szokások eredete

Pezsgő pukkan, petárda csattan, zajlik a visszaszámlálás és az újesztendő üdvrivalgással történő köszöntése. De vajon mindig így volt ez?



Természetesen nem. Hiszen elődeink inkább az évszakváltásra koncentráltak erősebben, azokat búcsúztatták-ünnepelték, így a szilveszteri és újévi népszokások egyáltalán nem tekintenek olyan nagy múltra vissza, mint amilyenre először gondolnánk.



A honfoglaló magyaroknál az évkezdés számítása feltehetőleg őszre vagy tavaszra esett, éppen az… Folytatás

Írta Borbély (Jakab) Emese December 30, 2009, 5:22pm — Nincsenek hozzászólások

karácsonyi szimbólumok

Koszorú, gyertya, angyalok, gömbök - díszek, de szimbólumok is. Karácsony ünnepéhez a sok hagyomány mellett komoly és mindenki előtt ismert szimbólumrendszer is tartozik, nem véletlenül állítunk karácsonyfát, teszünk az asztalra adventi koszorút vagy akasztunk a fára gömb alakú díszeket. Lássuk, mi mit jelent!



Karácsonyfa



Maga a karácsony kifejezés a szláv kracsun szóból ered, amely téli napfordulót jelent, s természetesen az ünnep után kapta az ilyenkor állított fa… Folytatás

Írta Borbély (Jakab) Emese December 21, 2009, 5:30am — Nincsenek hozzászólások

A szeretetről

“Ha szeretsz, más szemmel nézel a világra; nagylelkű leszel, megbocsátó, jószívű, pedig korábban esetleg kemény és rideg voltál. Az emberek óhatatlanul is hasonlóan viselkednek veled, s hamarosan abban a szeretetteljes világban élsz, amit te magad teremtettél.”



(részlet – Anthony de Mello: A szeretet útja/ Szeresd ellenségeidet)





“Józanító arra gondolni, hogy nem szolgálattal, hanem szemlélődéssel, látással tudunk legjobban szeretni. Ha szolgálod az embereket, akkor… Folytatás

Írta Borbély (Jakab) Emese December 21, 2009, 1:30am — Nincsenek hozzászólások

Gyógynövények/Echinacea

A lángvörös kasvirág (gyakran használt magyar nevei: bíbor kasvirág, piros kasvirág) a margarétához hasonló virágú növény, az Egyesült Államok középső részét borító füves vidékekről származik. Az indián törzsek századokon keresztül használták sebek gyógyítására vagy kígyómarás ellen szereként. A gyógynövény az európai telepesek körében is azonnal nép szerűvé vált; orvosaik mindenható gyógyszerként alkalmazták különféle fertőzésekre. Olyannyira népszerű lett, hogy Európába átkerülve, Nagy… Folytatás

Írta Borbély (Jakab) Emese December 15, 2009, 2:30am — Nincsenek hozzászólások

December 13. - Luca-napi hagyományok, népszokások

" Luca napján egykor számos szokás volt divatban. Mindenekelõtt az ún. Luca-búza keltetése. A falusi asszonyok lapos tálakban búzaszemeket kezdtek csiráztatni a kemence közelében, amelyek karácsony tájára kizöldültek. Ebbõl a jövõ évi termésre következtettek, de kuruzslásra is használták, a beteg állatokkal etették fel. Késõbb e szokás átlényegült, kapcsolódott a keresztény liturgiához: a karácsonyi oltárt díszítették fel a Luca-búzával, vagy az ünnepi asztalra tették. Egyes vidékeken kék… Folytatás

Írta Borbély (Jakab) Emese December 13, 2009, 9:10am — Nincsenek hozzászólások

Antoine de Saint Exupéry imája

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére!



Tégy leleményessé és ötletessé, hogy a napok sokféleségében és forgatagában időben rögzítsem a számomra fontos felismeréseket és tapasztalatokat.



Segíts engem a helyes időbeosztásban. Ajándékozz biztos érzéket a dolgok fontossági sorrendjének, elsőrangú vagy csak másodrangú fontosságának megítéléséhez.



Erőt kérek a fegyelmezettséghez és a… Folytatás

Írta Borbély (Jakab) Emese December 5, 2009, 6:30pm — Nincsenek hozzászólások

Vaddisznók törték a törökbúzát

"megtarthatjuk énünk legjobb részét, terjeszthetjük értekéinket és a szétszórtságban is egymásra tudunk találni, ha akarunk"



Dancs Rózsa



Szeretném megosztani Dancs Rózsa, kanadai magyar író, Vaddisznók törték a törökbúzát c. novelláját, amit valamikor első dijjal értékeltek egy pályázat alkalmával.



"Ütéstoplónyi gyermekek voltunk. A történelmi Háromszék legeldugottabb falujából jártunk le a nagyobbra sikerült Lisznyóba tanulni, mert a sepsimagyarósi elemi… Folytatás

Írta Borbély (Jakab) Emese December 3, 2009, 8:06pm — 5 megjegyzés

Paulo Coelho: Az alkimista

Azok számára akiknek Antoine de Saint-Exupéry A Kis herceg című regénye kedvenc olvasmányai közé tartozik, figyelmébe ajánlom Paulo Coelho Az alkimista című művét.



„Mikor Az alkimistát írtam, a lét értelmét próbáltam megérteni. Viszont úgy döntöttem, filozófiai értekezés írása helyett inkább a lelkemben élő gyermekkel folytatok beszélgetést. Legnagyobb meglepetésemre világszerte több millió ember lelkének mélyén ugyanúgy ott él ez a gyermek. E könyvem megírásával pont azt a kérdést… Folytatás

Írta Borbély (Jakab) Emese December 2, 2009, 6:48pm — 1 megjegyzés

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek