Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Az emlékek maguk is változnak, saját képünkre és hasonlóságunkra gyúrjuk át őket, nincs két pillanat, amikor ugyanaz ugyanúgy történt volna.
A XX. század hatvanas évei közepén-végén hegyesedtek ki szarvai, már megkövetelte dicsőségét a diktátor, neve helyett azonban ha lehetett, inkább hazát hazudtunk. A hazát minden valamirevaló diktátor sajátjának vallja, úgyhogy amikor Patrium carmen címmel "hazafias" dalokat zengtünk, a haza kéretlen ikertestvéreként magasodott föl a Párt, kettejük frigyéből pedig ki más állt volna piedesztálra sunyi diadallal, mint a Kondukátor. A vezért akkor még csak főtitkárnak neveztük, később azonban, mikor a haza megéneklését teljesen háttérbe szorította Románia megéneklése, az illető már országelnökké lépett elő, és sunyi módon kezdte feltolni pofáját a Mindenható ülepéhez. Kettejük között mindössze annyi volt a különbség, hogy Isten sosem tartott briliáns expozékat, nagynemzetgyülevész programbeszédeket, nem sanyargatta direktívákkal az emberiséget, nem tört a kommunizmus legeslegmeredekebb csúcsaira, satöbbi. Az a helyzet, hogy Istennél minden roppant egyszerű: amit elrendel, bekövetkezik, és sosem következik be egyéb, mint amit elrendelt.
A diktatúra rügyező esztendeiben bezzeg jutott "állami pénz" kórushangversenyekre – a "korparancs" kompromisszuma szerint a dalárda betanult és előadott egy-két előírt, vagyis "kötelező" művet, cserében pedig megengedték, hogy a nemzetközi és a hazai kórusirodalom néhány fakóbb gyöngyét is megszólaltassa. Nemzetiségi énekkarok anyanyelvükön is dalolhattak, szigorúan ellenőrzött keretek között, rajoni, tartományi, megyei stb. versenyeken, a legjobbak Bukarestben is felléphettek, őket ott úgysem értette senki.
Az 1960-as évek végén a Kis-Küküllő menti Csávás nagy hírű kórusának magam is tagja lehettem. Helyettes tanár voltam, úgy hívtak, "a kicsi tanító bácsi".
A "nagy tanító bácsi" természetesen Keszeg János karnagy volt, akit ötvenhat után meghurcoltak, börtönbüntetésre ítéltek, de a falu nem nyugodott addig, míg "ki nem váltja" tanítóját a tömlecből. Akkoriban "világot" többnyire csak úgy láthattunk, ha eljárhattunk ide-oda énekelni a dalárdával. Leggyakrabban a közeli Dicsőszentmártonban és Marosvásárhelyen léptünk fel.
Marosvásárhelyen rádiós felvételt is készítettek velünk. A Közművelődési Palota kisterméből csobogott a hang a Hosszú utcán végig a Stúdióba, ahol a meglehetősen elégedetlen, sőt mérges Borbély Zoltán zenei szerkesztő volt az úr, minduntalan félbeszakította a produkciót, ez sem volt jó, az sem világos, főleg a román nyelvű szöveg – az tökéletesen érthetetlen.
Na hiszen, fogta tréfára Keszeg János tanító úr. Hát az operában sem lehet érteni semmit, mégis milyen gyönyörű.
A hangok főmérnöke azonban hajthatatlan maradt. Minden sort többször is újra- meg újraénekeltetett. Főleg a pártot és "implicite" a párt főtitkárát dicsőítő dalok hangzottak kínosan. Hiszen a színmagyar település lakói nem beszélik jól a románt, többnyire rosszul sem. Máig emlegetik az esetet, mikor a szomszéd Leppend faluból a vasúthoz szaporázó néni elkéste a vonatot, mégis szaladt kétségbeesve, s az egyik csávási atyafi ekként próbálta vigasztalni: "Futye lele, futye, már elment vonatúú!"…
A tanító úr is tudta persze, hogy ha valami félredúdolás lesz, azért elsősorban a szerkesztőre húzzák rá a vizes lepedőt. Egyébként pedig igaza volt Borbély Zoltánnak: tessék tisztán, szépen énekelni! Fáradhatatlanul macerált bennünket; dünnyögő- taknyolódó kórussal nincs mit kezdenie, mondta. Hát megkíséreltük újra és újra kimondani a kimondhatatlant. (Az érthetetlent.) Karnagyunk tulipiros arca kezdett lilába játszani. Amíg tartott a hazulról hozott "lámpásokból" – az útra pakolt borospalackokat nevezték így – a hegyi kóla, addig még csak-csak… Elboldogultunk valahogy. De amint kezdett cefetül száradni a torkunk, a Kisterem hűvöse egyiptomi forrósággá vált, a kapához-kaszához szokott dalárok türelme elpárolgott, és amikor már tizedszerre ismételtették ugyanazt a sort, Keszeg tanító úr, akinek pedig ötvenhatos elítélt létére igencsak tartania kellett volna a száját, hangosan kifakadt, mint galambra csapó héja, szakadt ki belőle káromkodás: – Az istenfáját, emberek! Asszonyok! Ennek a
pártnak…Hát tessék már tisztán énekelni!…
Ő maga arról volt híres, hogy sosem tudta az ilyen dalokat, rábízta a szoprán meg az alt szólam néhány ügyes asszonyára, akik a tanítónők segítségével bemagolták a szöveget, a férfiak aztán valahogy utánuk mammogták –, de a csávási dalárda olyan harmóniát produkált, hogy azzal akármiféle prézsmitálást bízvást gyönyörűen lehetett kísérni.
– Tessék szabatosan és pontosan kiénekelni azokat a szótagokat – kérte Keszeg János, verítékét törölgetve, mivelhogy itkányos ember létére ő maga szenvedett leginkább a krónikus "lámpaolaj-hiánytól".
– Három-négy!…
De persze nem megy. Borbély Zoltán nagyon dühös, a marosszentgyörgyi vegyes karral példálózik, Csávás örök riválisával, hogy bezzeg a Hajdó Károly dalosainak sosem kell újraénekelniük semmit, olyan tökéletes és tiszta a dikciójuk, pompás az összehangzás, satöbbi. A Keszeg János képe most már olyan, mint a Kultúrpalota szecessziós festményein a balladai homály.
Hiába minden, nem jó, nem megy – érthetetlen, amit éneklünk.
Keszeg tanító úr nekidurálja magát, és végre megkérdezi.
– Árulják már el, nekem is, asszonyok: mi a fenéről szól az a nyavalyás két sor?!
A hölgyek lesütik a szemüket, egyszerre bűntudatosak és bűnpártolók. Egyedül Pálosi Katica, ez a szál-faegyenes szőke asszony mer válaszolni.
– A szöveget tudjuk, tanító úr. Csak a prindáriplácskával van baj.
– Mi az Isten csodájával?
– A prindáriplácskával!
– Hát az meg mi a csurdé nyavalya?
– Az az, amit nem tudunk olyan gyorsan kimondani, ahogy a tanító úr vezényeli.
– Istenem, Katica. Kérem, mutassa azt a szöveget!
Azt hiszem, akkor olvasta el először azt a szöveghabarcsot Keszeg, mert erősen meglepődött. A refrén előtti rész arról regélt, hogy a Párt szellem(iség)e úgy száll, kap szárnyra, az eszmék úgy zúgnak előre, mint a repülés ívét éppen fölvevő sasmadarak. Eredetiben: "Prind aripi largi ca vulturii în zbor."
Az első öt szótag oly hirtelen dalolódott, hogy tán színromán ajkon is ilyen-olyan fonetikai változást szenved vala. Hát még a miénken.
No, ebből alkották a zseniális csávási nők a prindáriplácskát. Mondanom sem kell, ha Borbély Zoltán nem enged a maga negyvennyolcából, tán ma is ott hegesztenők a csendet a Kisteremben…De a hangőr sincs bikkfából, valahogy elagyusztálta, aztán megszabadultunk egymástól. A műsor pár nap múlva elhangzott a rádióban. Senki sem reklamált, hogy nem érti, amit hall.
A kultúra bilincseiből szabadulva egy gyári kantinban kaptunk szagos lucskos káposztás ebédet, prézlis makarónit, s már húztunk is haza a színház kölcsön kapott buszával. Az első kocsmánál megállunk, csodák csodája: frissen csapolt sör. (Küküllő menti embernek nem a bor a szenzáció.) De sörrel nem szokás mulatni, nem is szemeteltünk sokat, hazaérve ki-ki elvégezte házi munkáját, kúrálás után találkozott a társaság a kultúrház klubjában. Daloltunk, muzsikáltunk, beszélgettünk a felfrissített
"lámpások" fényénél. Keszeg tanító úr játszani kezdett a hatalmas Hohner harmonikán, páran hegedűre kaptunk, a brácsának, bőgőnek is került kezelője, ma is zsong a lelkem, azt énekeltük, hogy Kelet felől, Brassó felől jönnek a huszárok, utána meg, hogy Már én többet, már én többet Szászcsáváson végigmenni nem merek, mind azt mondják, mind azt mondják az irigyek, hogy szeretőt keresek. Nem kell nékem, bizonyisten van már nékem, kökény szemű szép barna, jobb válláról bal vállára, bal válláról jobb vállára göndörödik a haja.
Mikor, jóval éjfél után, az udvarra mentem levegőzni, két süldőlegény alkalmi összeszólalkozásának lehettem tanúja. Javában rángatták egymás lájbiját, mondogattak keresetlen szavakat. Jogi facsavarral talán tettlegességi ígéretnek mondhatnám, amit hallottam. Vadkamasz költészet. "Képen nyallak, kifekszel, mint k**** a kaszálóban."
"Ne te tudós Salamon a moslékba, kapsz kettőt, hogy elpattansz, mint a Kránci dipláján a bélhúr!"
"Még egy szó, s felrúglak; elszállsz Bukurestbe, mint a Kultúrpalotából a Prindáriplácska!"
2004

Megtekintések: 559

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Bálint Mária Október 20, 2012, 12:26pm

Mindeközben eszembe jutott nekem is egy ilyen eset. A magyar rádióban sokszor játszották, talán így hangzott: "Repülj te lángoló, tűzszínű zászló, vezesd a népek táborát, vezess a harcra, sok sápadt arcra derítsd a hajnal bíborát". Mondta a kevés zeneóraszámú falusi iskolában odakényszerített tanító, hogy jó volna mostmár a kórussal valami újat énekelni. Mert kell. Ti. addig népdalokat tanultunk, hála Istennek. Ez a bizonyos dal egészen jól hangzik, nem tudjuk véletlenül a szövegét. Nekiálltunk a barátnőmmel, s lejegyeztük a még ismeretlen szöveget, mert egy részét már amúgy is tudtuk. Nagyon vadásztuk egy hétig. Meglepetéssel szolgáltunk,mert a többiekkel is megtanultuk, a szöveget nem kellett lediktálni, mert tudjuk, s a következő kórusórán előadtuk. Csakhogy mi úgy értelmeztük "sose patarcra". Gondoltuk, ha kudarc van, patarc is lehet. s ezt így énekeltük, mígnem a tanító bácsinak mégis megütötte a fülét.   

Hozzászólt Gábor József Október 20, 2012, 11:43am

Tisztelt Uram !

Köszönjük a kitűnő írást! Vídámság a diktatúra idején.Azt jómagam is tanusíthatom,hogy a Borbély úr az ismétlés híve volt.Néhányszor alkalmunk adódott vele dolgozni a stúdióban ,mint ámátőr könnyűzenész.Várjuk további írásait. 

                       

Hozzászólt Bölöni Domokos Október 16, 2012, 5:31pm

Kedves komám, Bakó Zoltán,

a Somoson lakozol tán?

Ha föl nem hallik a híre,

elkiabálhatom, íme,

hol a helyszín: Ha nem rínál,

találkozzunk Bach Lórinál!

Hozzászólt Bakó Zoltán Október 15, 2012, 11:02pm

Ejnye te Domi! Hunczuftkodol a korommal (kormoddal, kormával, kormunkkal - nem kívánt rész törlendő). Még hogy fiatal! Igen, merthogy ez a szalmakalapatos kép éppeg tíz esztendőkkel ezelőtt lett fotografálva. Ilyen értelemben az a zehn Jahre stimmt.

Ja, és azt a baráti összejövetelt el ne feledd tudatni velem is. Ifjoncságom teljes hevével (no meg természetesen nagy-nagy örömmel) részt veszek rajta.

Ölel fiatal barátod

bakózoli

Hozzászólt Laza Kozma Eniko Október 15, 2012, 9:48pm

Koszonom az irast.Konnyesre nevettem magam,mert valamikor kezdo tanugyikent en is enekeltem hasonlo korulmenyek kozott egy Gyimesvolgy-i dalardaban.Talan en voltam az egyetlen aki ertette a szoveget.Kulonben csodalatos,oromteli ev volt az.

Hozzászólt Bölöni Domokos Október 15, 2012, 7:41pm

BAKÓ ZOLTÁN 1952. április 28-án született Marosvásárhelyen.

És még mindig milyen fiatal!

Hozzászólt KOCSÁKNÉ HUSZÁR MAGDA Október 15, 2012, 12:11am

Köszönet ezért a régi"kedves" emlékeket idéző történetért.Megnevettetett,ahogy képzeletben végigéltem az egész történetet.

Hozzászólt Kenesei Aurélia Október 14, 2012, 8:23pm

.....na ez egy igazi, valódi barát !...aki ad ajándékba TÍZ évet a barátjának!...ügyes és követendő!

Hozzászólt Bakó Zoltán Október 14, 2012, 8:10pm

Kedves Domi! Sajna Bálint Máriának van igaza. Tényleg (tény = a születési anyakönyvi kivonat, miesnaposabban keresztlevél), perdöntő és viszavonhatatlan igazság – sajnos nem 1962-ben, hanem 1952-ben születtettem. Azazhogy sajnos egy frászt! Mert ha a '62 volna, lett volna az igaz, tán nem kerül sor a Szentgyörgytérre. Köszönöm Neked, hogy megpróbáltál "lecsalni" nekem egy évtizedet az éveim számából, ám a tények olyannyira makacsok (makácsok?), hogy nem hagyják magukat becsapni. Úgy, hogy maradunk az '52-ben. Ráadásul – ó, jaj nekem, április. Tudod, hol hibádzik a számításokban az az évtized? A Tabu Magazin és a Vásárhelyi Hírlap között volt egy Krónikás, majd egy Új Magyar Szós intervallum.

Domikám!  Arra a baráti összejövetelre már most spórolok (bár nem tudom, kik lészennek jelen, de momentán nem is fontos), szívrepesve várom. Téged pedig ölellek

bakózoli

Hozzászólt Szilágyi Perjési Katalin Október 14, 2012, 6:05pm

Szórakoztató sorait nagy örömmel olvastam!

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek