Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Szocreál csivitelés Bukarestben

 

Kolozsvárott emlékesten idézték a 85 éve született Bajor Andor emlékét a Minerva-házban. Írásait a szerző azoknak szánta, akik megtisztelik azzal, hogy elolvassák. Az író özvegye, Bajor Ella és Köllő Katalin szerkesztő beszélgetésében elhangzott, hogy az 1950-es évek elején Bajor Andor friss diplomásként különféle tantárgyakat oktatott az egyetemen. – Ő maga filozófia-pszichológia szakra iratkozott be, de akkor már várható volt, hogy olyan tanügyi reform következik, amelynek következtében ezek a szakok ellaposodnak, majd megszűnnek. Tanított pedagógiát, formális logikát, irodalmat és pszichológiát is, míg végül elbocsátották azzal a mondvacsinált indokkal, hogy „egyetemi tanításra alkalmatlan”. Ez azonban csak egyik az őt ért számtalan bántás és megaláztatás közül, hiszen pályája során háromszor teljesen, kétszer részlegesen tiltották el a publikálástól, és gyakran még alkotó- és pályatársai sem értették meg igazi szándékát: a proletkult időszakában megnyilvánuló költői magatartás, az emberi és hatalmi ostobaságok bírálatát. Igaz, később már azok a szerzők sértődtek meg, akikről, akikből nem írt paródiát – mondta Bajor Ella.

Bizony nem vették jó néven a proletkultot buzgón „művelő” tollforgatók, ha a veséjükbe látó szatirikus ilyesmiket írt műveikről, alkotási módszereikről:

 

„Hogyha megnövök, traktor lesz belőlem.

Nézem a harcos, hős földdarabot,

hullatom majd a magvakat a földbe,

s acélfogakkal a fűbe harapok.”

 

Vagy efféléket:

 

„Rózsaszín dörej. Jégeső szakad.

Vakít a villám rózsaszínű fénye,

rózsaszín költő ül a fa alatt.

Rózsaszín villám csapjon őbeléje.” 

 

Egyik karácsonyi képeslapjának a hátára ezt írta Bajor Andor: „A humorérzékre úgy kell vigyázni, mint Sztálin elvtárs annak idején a személyes biztonságára.”

 

Kétségkívül a romániai irodalom egyik legkényelmetlenebb embere volt –, mint mondják: nemzedékének fekete báránya. Kortársai, barátai közül az irodalomkritikus Nagy Pál meséli a Bajor foltja című írásában, hogy 1956 júniusában tartották meg az akkor népi demokráciának mondott  rendszer első  írókongresszusát Bukarestben, amelyre  számos fiatal írót, költőt, szerkesztőt is meghívtak. Díszesen terített asztalok várták a vendégeket, a főhelyen a pártkorifeusokkal, akiket a magyar írók nevében a románul meglehetősen hibásan beszélő Nagy István köszöntött. „Bátran ránézett a magas rangú pártemberekre – írja Nagy Pál –, talán a kezét is meglendítette abban az irányba, s így kezdte szónoklatát: ‘Mă simt ca în pădure’... Vagyis: Erdőben érzem magam...Kifejtette aztán, hogy itt és most – valamint általában – olyan erdőhöz hasonlatos hazánk virágzó irodalma, ahol a madarak különböző hangon énekelnek, és ez a nagy csivitelés voltaképp nem egyéb, mint a szocialista-realista összhang...Amikor befejezte, az elvtársak elnézően mosolyogtak s lelkesen tapsoltak...

A hosszúra nyúlt ebéd végén hozták a parfét. Ekkor már ugyancsak emelkedett hangulat uralkodott a teremben. Gyorsan kibontakozott, s a legváltozatosabb formában nyilatkozott meg a népek barátsága: huszonéves kolozsvári magyar novellista ölelgette az ősz hajú román költőt és fordítva.

Ilyen körülmények iközött történhetett meg, hogy Bajor Bandi barátunk egy óvatlan pillanatban ráült a saját parféjára, ami nem sokkal előbb, kideríthatatlan okok folytán került a székére. Ennek következtében hatalmas folt keletkezett az ünnepi alkalomra gondosan kivasalt nadrág fenekén.

Bandi azonban nem veszítette el a fejét ebben a kritikus helyzetben sem. Miután sorbajárta az asztalokat s mindenkinek elpanaszolta végzetes leülésének következményét, odalépett a főnökökhöz, mégpedig a cenzúra (vagy ahogy akkoriban szemérmetes szerénységgel nevezték: a sajtóigazgatóság) első emberéhez, akit a szakma berkeiben csak Dömének nevezett mindenki, s nyájas közvetlenséggel így szólt hozzá:

– Ardeleanu elvtárs, maguk annyi mindent ki tudnak venni a lapokból. Nem tudnák kivenni ezt a foltot is a nadrágomból?

 

És odafordította a hátsó felét…

 

Úgy tűnik, Dömének is volt némi humorérzéke, a jelek szerint megértette a kérdésfelvetést, és jót nevetett. Pillanatok alatt híre támadt a dolognak a sűrűn koccintgató vendégsereg körében.

Ezen a kongresszuson egyetlen hozzászólásnak sem volt a Bajor foltját elhomályosító sikere.”

 

Több mint bizonyos, hogy az oly vigyázva őrzött humorérzéke óvta meg a kiváló írót attól, hogy a diktatúra szorításában valamiféle végzetes ballépésre szánja el magát. Ez a különlegesen drága kincs tartotta meg utókorának – minekünk! – irodalmunk egyik legragyogóbb elméjét, Bajor Andort.

Megtekintések: 127

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Bölöni Domokos Október 15, 2012, 8:05pm

Mostanság nálamnál korosabb barátaim gyakran ajándékoznak meg régi folyóiratokkal. A proletkultig Nagy István, Asztalos István és még jó páran erős realista szövegeket alkottak, utána rontotta meg írásművészetüket a rendszer. Kiss Jenőnek és más jeles szerzőknek is maradt fenn kötelező penzumként írt munkácskája, a legjobbak azonban formailag mindvégig a tökéletességre törekedtek. Szemlér Ferenc írta pl. a szőkőkútról: "Azért is állított e parkba / Népünk tanácsa okos ésszel, / Hogy felüdítsd, ki hő-kimarta / Szemmel gyors sugaradra néz fel."

Horváth Imrének is volt "olyan" korszaka. Amikor lehetett, szabadultak a szorításból. De a rend azt az egy vagy két versüket tankönyvbe gyúrta, és kötelező volt. Az érettségire úgy készültem, hogy sok-sok versidézetet tanultam meg. Máig tudom valamennyit.

Na jó. A Létay öregkori versei meghatóak. Sajnos, egyedül Székely János vallotta be nyiíltan, hogy az édesapját csak azáltal tudta kiszabadítani a börtönből, hogy pártos verseket írt.
Jóllehet a verset (a költészetet) később elparentálta, nála akkor is volt némi tétje a költészetnek...

Hozzászólt Berekméri Edmond Október 14, 2012, 2:26pm

Bajor Andornak valóban volt humorérzéke, de Bölöni Domokos sem szűkölködik csattanós poénokban. Örülök, hogy az utóbbi időben egyre gyakrabban csemegézhetjük írásait a honlapon. Szívesen olvastam egykor Bajor Kerek perec című, szatírákat, karikatúrákat, humoros írásokat tartalmazó kötetét is. Örömmel vettem most tudomásul, hogy Bajor a magyar irodalmat, nem pedig a Kondukátort és a rendszert szolgálta, megvetve a "proletkultot".  Bizony szép számban voltak írók, költők, akik behódoltak, s lelkesen dicsőítették a szocializmust. A nemzetáruló Hajdú Győző vagy Kiss Jenő (több versében magasztalta a diktátort), aki egykor az Erdélyi Helikonnak is tagja volt (!). Persze, olyanok is akadtak, akik inkább lemondtak a  tollforgató mivoltukról, s gyári munkásként, kétkezi munkát vállalva várták a jobb időket. Ilyen volt pl. Oltyán László...

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek