Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Bizonyára vannak népek, amelyek piros betűvel írják be naptárukba ezt a dátumot: augusztus 29. A szlovákoknál például ez a nap ünnep, az 1944-es nemzeti felkelés ünnepe. Amúgy semmi különös nem történt, mely megrengette volna a világot. Néhány kivégzést (például az utolsó inka uralkodóét 1533-ban) meg békekötést (1842-ben Nankingban ezzel ért véget a hírhedt ópiumháború) tart számon a história; születtek és meghaltak híres emberek, kineveztek vagy leváltottak valakit; e napon volt például a Beatles utolsó nyilvános koncertje (1966), nemrégiben pedig cunami tört ki ekkor…


A magyarság történelmének azonban ez az egyik legsötétebb napja! Minden 1521. augusztus 29-vel kezdődött, mikor is – hatvanöt évvel Hunyadi fényes győzelme után - az oszmán haderőnek végre sikerült elfoglalni Nándorfehérvár várát. E nap innentől az igen ambiciózus, a franciákkal szövetséges(!), nyugati politikát folytató I. Szulejmán szerencsenapja lett, nemzetünk számára pedig a tragédiáké, a gyászé. A szultán pontosan öt év múlva aratott diadalt felettünk a mohácsi síkon, majd tizenöt évre rá ugyanerre a napra időzítve foglalta el csellel Buda várát.


De meg kell emlékeznünk a későbbi nagy hódítókról is. „1944. augusztus 29-én érték el a zászlóalj teljes arcvonalát a Gyimesi-szorosban támadó szovjet erők” – olvashatjuk a 32. Határvadász Zászlóalj történetéből. Az augusztus 23-i román köpönyegfordítás után, az Árpád-vonalat kikerülve könnyen megtehették. Ekkor léptek először hazánk földjére a „dicsőségesek”, hogy aztán majd fél évszázadig tapossák is „ideiglenesen”.


Kisebb, hasonló e napi próbálkozás már előbb is volt! 1921. augusztus 1-én például a következő hirdetményt jelentette meg a Szövetséges Katonai Bizottság Nyugat-Magyarország városainak közterein (részlet): „Nyugatmagyarország felségjogát Magyarország az antantnak és az antant Ausztriának 1921. augusztus 29.-én 16 órakor adja át”. Külső sugallatra jelölték ki e napot, amint az később kiderült, a súgók pontosan tudták, hogy mikor kell belénk döfni a kést, hogy az a legjobban fájjon.  De hogy nem sikerült az újabb „szeletelés”, az nagyrészt a Rongyosgárdának köszönhető!


Lehet, hogy ez már tényleg összeesküvés-elméletnek tűnik, de tavalyelőtt éppen e jeles napon jelentette meg az Amerikai Népszavában nyílt levelét Kertész Ákos (ez a szerkesztők történelmi jártasságát dicséri ám!). Gyalázkodó és igaztalanul vádaskodó opusából most csupán egyetlen emelkedett gondolatfoszlányt idézek: „a magyar… boldogan dagonyázik a diktatúra pocsolyájában, röfög és zabálja a moslékot, és nem akar tudni róla, hogy le fogják szúrni”.


S ugyanezen magasröptű gondolatot láthattuk viszont idén, immár színházművészileg is kivitelezve, Alföldi Róbert István, a királyának szegedi bemutatóján, ahol moslékot zabáló, pocsolyában meg vérben fetrengő magyarokat gyilkolásznak nyílt színen, hatalmas keresztekkel, állatok módjára, szinte kéjelegve, naturális részletességgel. S teszik mindezt a művészi szabadság jegyében, nemzeti ünnepünk előestéjén…


De sekély e kéj! Az elmúlt évezredben oly sokszor tették már torkunkra a kést elleneink, vagy szúrtak hátba, döftek le barátnak vélt országlakók, s mégis - talán mindezek ellenére - vagyunk! Az egykor ránk kést fogók pedig már rég alulról szagolják az ibolyát, a legújabb kori itteni fenekedők meg egymás után lépnek olajra, hogy majd biztonságos távolból köpködjenek vissza e „pocsolyára”.


(Megjelent a Magyar Hírlap 2013. augusztus 29-i számában)
                                                           

Megtekintések: 70

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Boros Magdolna Szeptember 3, 2013, 8:56am

Egy igen érdekes történelmi sűrítmény!  Az események naptári egybeesése véletlen lehet, de kétségtelen, az ilyen dátumok pszichikai terrorként is hatásosak. Az említettek között is vannak ilyenek!

Hozzászólt Bálint Mária Szeptember 2, 2013, 10:07pm

Örvendek,hogy megírtad. Egy csomó mindent gondoltam a "remek" alföldi-féle előadásról, de jó nemigen volt köztük. 

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek