Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Debrecenben gyűltek össze a református középiskolások

A Kálvinista Róma adott otthont július 6-10-e között a Kárpát-medencei református középiskolások ez évi találkozójának.

Már a színhely megválasztása különleges jelentőségű, mivel a Debreceni Református Kollégium idén ünnepli fennállásának 475., az 1838-ban alapított első kelet-magyarországi leányiskola, a Szabó Magda regényei révén is híressé vált Dóczy Gimnázium pedig a 175. évfordulóját. De - amint azt a rendezvény egyik házigazdája, Győri József igazgató úr a nyitó istentiszteleten elmondta - egy harmadik évforduló is emlékezetessé teszi a helyszínt, hiszen június 28-án ugyanitt, a debreceni Nagytemplomban tartotta a Magyar Református Egyház Zsinata ünnepi ülését a Heidelbergi Káté megjelenése 450. évfordulójának tiszteletére.

Negyvennégy intézményből 174 küldött érkezett a debreceni találkozóra. A harminckilenc gimnázium 4 fős (2-2 diák és tanár) küldöttségei mellett a Károli Egyetem, a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület, a Kolozsvári Pedagógiai Intézet, a Református Pedagógiai Intézet és az Országos Református Tanáregyesület delegáltjai is megtisztelték jelenlétükkel az eseményt.


Az ötnapos rendezvényen a résztvevők megismerkedtek a Kollégium intézményeivel, megtekintették Debrecen belvárosát, a Déri Múzeumot, a Kossuth utcai templomot és a Csokonai Színházat, meglátogatták a mediterrán élményfürdőt, a Nyíregyházi állatparkot, kirándultak a Hortobágyra, valamint különböző bemutatókon, kulturális- és sportrendezvényeken vettek részt.


A kollégium mellett a Dóczy Gimnázium volt a találkozó másik fő helyszíne, ahol dr. Korsós Bálint igazgató úr ismertette az intézmény nem mindennapi történetét - hangsúlyosan az utolsó hat évtized viharos történéseit - és áldásos jelenét. Ezt követően az udvaron, négy ország küldötteit képviselő gimnáziumigazgató ültetett emlékfát – az együvé tartozás jeléül. Az esemény rangját jelzi az is, hogy harmincnégyen kísérték el tanítványaikat és kollégáikat Debrecenbe - számukra a házigazdák külön igazgatói kollégiumot tartottak.


A szombat esti preces, a nyitó istentisztelet úrvacsorás alkalma és a mindennapi reggeli áhítat lelkiekben is gazdagított valamennyiünket.
A rendezvénysorozat hivatalos programja szerda délelőtt, a Péterfia utcai campusnál a találkozó emléktáblájának leleplezésével zárult.

(Résztvevő református gimnáziumok - települések szerint: Békés, Budapest (2), Csurgó, Debrecen (2), Gödöllő, Halásztelek, Hódmezővásárhely, Kaposvár, Karcag, Kecskemét, Kiskunhalas, Kunszentmiklós, Makó, Mezőcsát, Mezőtúr, Miskolc, Nagyecsed, Nagykőrös, Pécs, Sárospatak, Szentendre, Tata, Tiszakécske.  Erdély: Kézdivásárhely, Kolozsvár, Marosvásárhely, Nagyenyed, Nagyvárad, Sepsiszentgyörgy, Szatmárnémeti, Székelyudvarhely, Zilah. Felvidék: Léva. Kárpátalja: Nagybereg, Nagydobrony, Péterfalva, Técső.)

(Megjelent a Polgár Portálon, 2013. július 14-én)

Megtekintések: 131

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Dr. Csuták János Július 16, 2013, 7:08am

Jó és kell ezekről azeseményekről tudni. Sajnos, a média nem tartja olyan fontosnak a közlésüket, mint pl....hú, de sok mindent kívánnék ideírni!

Hozzászólt Mária Hendrik Július 15, 2013, 11:32pm

Nemcsak az elültetett fa, hanem az egész rendezvény a" Kárpáthaza" jelenét, jövőjét erősítette. Erre az összefogásra hihetetlen nagy szükség van napjainkban.

Hozzászólt Boros Magdolna Július 15, 2013, 9:31pm

....összefogás,.....együvé tartozás érzése.....csak ezek biztosíthatják fennmaradásunkat!

Hozzászólt Nagy Magdolna Július 15, 2013, 10:53am

Lélekben veletek lehettünk, ha így utólag is a megemlékezés révén, amit nagyon köszönök.

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek