Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

A falu felső részében álló jókora udvarházban született Emike néni, aki Botgabi előtt kántori szolgálatot végzett, és csintalan úri gyerekeket tanított zongorázni. Ő volt az első zongoratanárnőm. Öreg édesanyja, Marika néni még midig a rogyadozó nagy házban lakott, amelyet a falusiak csak „kustélynak” hívtak. Örökösen számtalan tyúkkal bajlódott, amelyek ellepték a házat, udvart, kertet, mindenhová bejártak, otthagyva „névjegyeiket”. Ez Marika nénit szemlátomást nem izgatta túlságosan. Választékos mozdulatokkal járt-kelt, éreztetve az igazságtalan világgal, hogy ő mindenféle rendszerváltozás meg új világrend ellenére megőrizte a hajdanvolt úri világ milliőjének előkelőségét. Egyszerre volt ebben valami eszelősen hóbortos és meghatóan kedves. Ahogyan ma látom, talán valami hibázhatott nála, ám ezt soha senki nem tette szóvá. Előkelőségét hangsúlyozandó – nyilván egy beszédhibás arisztokratánál ragadhatta meg a jelenség -, a zöngés és zöngétlen mássalhangzókat rendszeresen felcserélve, egészen különös hanglejtéssel beszélt.
„Dudja, gedves Mizsige”, – fordult apámhoz, aki – talán, mert hozzászokott -, mindig állta a társalgást nevetés nélkül – „nem gönnyű manabzság az öszvegyneg!” És hatalmasat sóhajtott, előkelően legyintve apró, agyondolgozott kezével. „Bezzek, réken!” Marika néni feledékenységéről történetek keringtek faluszerte. Egy alkalommal Emike néninél gyűlt össze a társaság. Anyám éppen arról beszélt, hogyan küszködik hiába a rakoncátlan kotlóval, amelyik nem akar nyugton ülni a tojásokon, amikor Marika néni hirtelen megdermedt, szeme kerekre tágult és rémült hangon felsikoltott: „Jézusmáriám!” – és szélsebesen elrohant. Apám utána eredt, valami bajt sejtve. A kustélyban érte utol, ahol éppen a pincéből jött fölfele, és ölében, dédelgetve, akár egy csecsemőt, egy félig alélt tyúkot hozott. Mint kiderült, két héttel előbb megborította a kotlót a pincében és elfelejtkezett róla. Szegény pára egy tál vízzel, étlen kuksolt két hétig a sötét pincében, és ha anyám fel nem hozza a kotló témát, talán ott is vész szegény éhen.
Emike néni a kántori lakban lakott, szemben a parókiával. Emlékszem, életem kevés verésének egyikét azért kaptam, mert elszöktem hazulról, hogy nála töltsem a napot. Ki állhatott volna ellent a csodálatos fantázia-sütemények, és a nagy fekete zongora csábításának? Már esteledett, mikor rémülten kereső anyám rám lelt. Hazáig kergetett, egy jókora vesszővel csépelt, közben zokogott, én meg igyekeztem jó gyorsan szaladni, hogy csapásai ne érjenek el. Az eredmény alig százvenméternyi komikus versenyfutás lett.
A családban népszerű anekdotává vált az az igaz történet, amely Emike néni névnapján esett meg egyik napszámos legényünkkel, Károllyal. Azon a napon Károly épp a kertben szorgoskodott nálunk. Apámnak eszébe jutott, hogy Emike néninél is szokott dolgozni a legény. Elhatározta, hogy egy „nevelő célzatú akcióval” örömet szerez névnapját ünneplő koros munkatársának. Anyámmal szép virágcsokrot kötöttek, aztán behívta Károlyt.
- Idehallgasson, Károly – mondta neki oktató türelemmel – a kántornő nagyságának neve napja van. Úgy illik, hogy maga is felköszöntse. Most jól figyeljen rám! Itt van ez a csokor, virág. Maga szépen átmegy, ezt odaadja a kántornő nagyságának, és azt mondja: „Kezit csókolom Emike nagysága! Isten éltesse sokáig névnapja alkalmából!” Ezután a nagysága tölt magának egy pohár bort, azt maga megissza, szépen megköszöni, majd visszajön. Na, mondja csak el, hogy fogja csinálni?
Károly szépen „felmondta a leckét”, átvette a csokrot és elment. Kis idő múlva pulykavörösen visszatért és sietett a munkájához.
- Minden rendben ment? – kérdezte apám gyanakodva, ám a sűrű bólogatás meggyőzte, hogy csak a szokatlan cselekedet okozta megilletődésről van szó.
Estefele mi is átsétáltunk névnapot köszönteni Emike nénihez. Amint meglátott bennünket, nevetésben tört ki. Később, amikor elmesélte Károly névnapi köszöntőjének történetét, megvilágosodott, mi volt derültségének oka.
Károly a csokor virággal beállított, annak rendje-módja szerint köszönt, hogy „kezit csókolom”, aztán ezt mondta:
- A pap küldött névnapjára! No, itt van, fogja, tegye vízbe, aztán tőccsön egy pohár bort!
Azzal az elhűlt idős hölgy kezébe nyomta a csokrot, és várakozóan nézett rá: mi lesz már azzal a pohár borral?
A történtek után Károlyt soha többé nem lehetett rávenni a névnap-köszöntésre.

Megtekintések: 96

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt SZŐLLŐSI IZABELLA December 10, 2010, 8:45pm

Nagyon csodálatos amit írtál.Igazi kellemes hangulatot teremtettél.

Hozzászólt Demeter György December 10, 2010, 7:28am

Ezt olyan szépen, élethűen megírtad, hogy az ember még elképzelni is el tudja, mintha a ott lenne a cselekmény helyszínén. 

Nekem sikerült egy kellemes, vidám hangulatú reggelt varázsolni vele.

Köszönöm.

Hozzászólt Réthy Emese December 9, 2010, 11:11pm
Mindnyájatoknak köszönöm a hozzászólását, kissé zavarba hoz, de igazán lelkesít, hogy tetszik Nektek. Írni akkor érdemes, ha valakit megérintünk vele. Köszönöm!
Hozzászólt Hégető Ferenc December 9, 2010, 12:22pm
Minden falunak megvannak az egyéniségei: az erősek, a gyengék - esetleg elesettek -, ezek adják meg azt a hangulatot amit érezni egy-egy helységben. Az átlag ember ugyanolyan mindenhol. Ezért ezek az emberek nem maradhatnak ki. Tetszik az irás, várom a folytatást.
Hozzászólt Fleck Györgyné December 8, 2010, 4:27pm
Köszönöm Emese az olvasmányos, lebilincselő stílust, amivel megosztod velünk kedves történeteidet és
lehetővé teszed, hogy képzeletben részesei legyünk azoknak ! Üdv : Ica
Hozzászólt Oláh Mariann December 8, 2010, 1:10pm
Köszönjük szépen! Csodálatos történeteket olvashatunk tőled. Megtisztelő, hogy bábáskodhatunk egy nagyszerű könyv megszületésénél.
Hozzászólt Filep Mária December 8, 2010, 12:14am
E mesés történetek úgy illatoznak, mint a karácsonyi asztalon reggelente a foszlós kalács .
Várom a folytatást. Advent idején a sötét napokon kellenek a mesék, a régi idők emlékei .
Hozzászólt Modi Dezsö December 7, 2010, 11:58pm
Köszönjük szépen Emese az írásaidat, nagyon szorakoztató és igazi otthoni íze van.
Minden rész elolvasása után mindig ugy érzem, mintha egy kicsit otthon lettem volna.
Hozzászólt Áncsán József December 7, 2010, 1:12pm
Köszönöm szépen.
Izgatottan várom a többit is:
Józsi Debrecenből
Hozzászólt Réthy Emese December 2, 2010, 6:20pm
Igen, amint Zoli írja, egyelőre nyolc fejezet van kész egy készülő könyvből, de közben írom a folytatást is. Ha szeretitek olvasni, rendre közzéteszem, ahogy haladok. Legyetek Ti az első olvasóim és kritikusaim. Köszönöm, hogy olvassátok az írásaimat. Sokkal jobb így írni is, -hiszen tudjátok, valaha bevett szokás volt egy készülő könyvet folytatásokban megjelentetni, aztán könyvben is kiadni.

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek