Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

IV.
Ezerkilecszázhatvanöt szeptemberének első napjaiban beírattak a helyi elemi iskolába. A tanítás szeptember 15-én kezdődött. Türelmetlenül vártam a tanév kezdetét, az iskoláról valamiféle sajátos kép alakult ki bennem. Komolyan hittem, hogy az a tudomány kifogyhatatlan tárháza. Beiratkozás után apámmal a boltba mentünk. De nem a helyi vegyeskereskedésbe, hanem a közeli kisvárosba, Kovásznára. A kocsma előtti buszmegállóban mindenkinek elmeséltem, hogy én most elutazom, igazi iskolaruhát, cipőt, iskolatáskát fogunk vásárolni és szép fehér, széles selyemszalagot, amivel összekötjük a hajamat, hogy jól lássam a betűket az iskolában.
Az autóbuszban zsúfoltság volt és fülledt meleg, de mindössze öt kilométert kellett megtennünk. Kovászna akkoriban kicsiny fürdővároska volt, poros, kockaköves főterén három konflis álldogált cifrán felszerszámozott lovakkal és egy domború hátú öreg Pobeda taxi. A ritka fuvarok között a nagybajuszú öreg kocsis és a kövér taxisofőr a világ dolgait vitatta, a két fiatalabb kocsis pedig a közeli forrásból vizet hozott az ácsorgó konflislovaknak. Ásványvizet, vagyis borvizet, ahogy arrafelé nevezték. Kovásznán ugyanis mindössze két édesvizű kút volt, egyik a parókia kertjében, másik egy idős orvos házának udvarán. Itt az emberek „borvízben” mostak, azzal főztek, mosogattak, s a főtéri forrásból éjjel-nappal ömlött az elzárhatatlan csapokon az egyébként világszerte méregdrágán árusított, jó szénsavas, zamatos ásványvíz.
A „nagyboltba” mentünk vásárolni. Így nevezték a hídfőnél álló, csúnya, lapos épületben működő ruházati és cipőboltot. Színes ruhák tömkelege lógott itt vállfákon, hosszú sorokban, a polcokon megszámlálhatatlan pár cipő sorakozott, mindenféle színű, fazonú és méretű. Voltak itt kelmék, szalagok, gombok, övek és táskák, sőt az egyik sarokban ákombákom felirat hirdette: „Kalap, esernyő, nyakkendő”. És mindennek olyan áthatóan új szaga volt, kicsit csípős, kicsit friss, olyan éles, amely átjárja az ember orrát, napokig is benne marad, ha túl sok időt tölt a boltban.
Kötelező iskolai viseletünk egy kék-fehér kockás, fehér galléros ruhácska volt, hozzá tengerkék kötényke. Ebből mindjárt kettőt vettünk, hozzá egy sötétkék pántos cipőt és fehér térdharisnyákat. És ezen a napon megkaptam életem első lakkcipőjét. Fekete volt, csukott, elől díszpánttal, amelyet ezüstszínű csat díszített. Gyönyörű volt, makulátlanul csillogott, és én tüstént fel akartam húzni, hogy abban menjek haza. Hadd lássa mindenki, hogy enyém a világ legcsodálatosabb lakkcipője! Ám Icuka néni, a kövér és kedves elárusítónő megmagyarázta, hogy az új cipők általában feltörik az ember lábát, ha mindjárt felhúzza őket. Így aztán maradtam a régi piros szandálomban, de a csodálatos lakkcipőt a szép fehér dobozban magam vittem kézben, s minduntalan belestem a dobozba, megvan-e még, nem esett-e valami baja?
Apám szép szürke százlejessel fizetett s a visszajáróból elvitt a cukrászdába. Akkoriban ez a százas hatalmas pénznek számított, nyolcszáz lej már egy közepes fizetés volt. A cukrászdában hatalmas habosrólókat ettünk, szép piros limonádét ittunk mellé, amelynek ízét ma is fel tudom idézni: málna, eper és citrom fura keveréke volt, nagyon édes, különös műíz. Egy jókora bádogkádban, nagy jégrudak között, literes üvegekben állt a pult mögött a piros ital, vastag, zöldes árnyalatú poharakba töltötték ki, az üvegen át alulnézetből olyan színűnek tűnt, mint a jóféle francia konyakok. Anyámnak nagy tábla csokoládét vettünk, a papíron egy törpe hatalmas vödörből öntötte a tejet a semmibe. Milyen buta, gondoltam, kiönti a tejet, pedig meg is ihatná!
Aznap éjjel az új cipőmmel aludtam. Az ágyam fejéhez helyeztem a nyitott fehér dobozt, kibontottam a selyempapírt, hogy a kintről beszűrődő holdfényben lássam a fekete lakkcipők ragyogását.

Megtekintések: 55

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt szabo marta December 16, 2010, 5:00pm
Igazán tetszett az elbeszélés,az akkori világra visszaemlékezni.Az utánnunk következő generáció is remélem szívesen olvassa a szép sorokat.Újból gyermeknek éreztem magam,köszönöm,visszaemlékeztem az egyenruhánkra,a fehér szalagra,arra az egy-két pár cipőre.amit egy szezonban viseltünk.Boldog Ünnepeket.Márta.
Hozzászólt Henyei Gyorgy December 16, 2010, 1:02pm

Jo neha emlekezni,szep idok voltak azok

Gyuri

Hozzászólt Horváth Klára December 16, 2010, 11:58am

Nagyon tetszett az elbeszélésed, szinte ott voltam Kovásznán, s éreztem mindazt, amit Te kislányként a szívedben, és az újdonság erejével ható első nagy bevásárlást, ami csak neked szólt. Köszönöm, Szép Karácsonyt! Klára

Hozzászólt Beke Ernő December 16, 2010, 11:53am

Kedves Emese!   Gratulálok a szép kovásznai emlékek fel idézését. Én ugyan nam kovásznai lakós vagyok, hanem a nyári vakácioimat Kovásznán töltöttem Bardócz nagyanyámnál a mofettánál. Jó volt olvasni a régi "szép" időkről. Ahogyan a szöveget olvastam ujra bejártam a régi Kovásznát, amit már csak emlékezetbe tudunk felidézni akik ezt az időszakot meg élték, vagy esetleg a régi képes levelező lapok segítségével, ahogyan azt én is tettem az "Üdvözlet Orbai székről" c. képes levelező laps könyvem szerkesztésével. Éedekes a stilusod, érdemes folytatnod az írást, hogy majd könyv kerekedjen belőlle. A majdani utókor hálás lesz a le irtakért. További sok sikert, és kellemes ünnepeket kívánok, Ernő.

Hozzászólt Fleck Györgyné December 8, 2010, 4:49pm
Lélegzetvisszafojtva követem a kislány minden rezdülését,átérzem a gyönyörű lakkcipő okozta boldogságát és
büszkeségét ! Nagyon tehetséges vagy !! Sok sikert kívánok Neked, magunknak pedig azt, hogy nagyon sokszor
kápráztass el bennünket a csodálatos írásaiddal ! Üdv. Ica
Hozzászólt Borbély Irén December 6, 2010, 4:33pm
Nekem is volt ilyen lakkcipőm,szerettem is nagyon.Elsőben fehér -fekete pepita ruhánk volt és két kötény hozzá:egy fehér és egy fekete.Nem örültem mikor kékre cserélték. Jó veled emlékezni.Én leszek első vevő rá,ha könyv lesz belőle :) Hajrá !
Hozzászólt Nagy Magdolna December 3, 2010, 4:29pm
Jól emlékszel az életed fontos mozzanataira, korképet rajzolsz a minket követőknek, nem is akárhogyan. Köszönet érte, és várjuk az egészet egyben. Sikerüljön ez az álmod!

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek