Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Legtöbben kellemesen bódító, semmihez sem hasonlítható illatára esküsznek. Velem egyenesen csodákat művel. Amint  kitárul a láthatáron élénk-rózsaszínű uszálya, már fog is rajtam a varázslat. Tehetetlen vagyok, hisz a levegőben is ott vibrál. Mennék közelebb – de megtorpanok. Túlságosan lenyűgöz a pillanat. Teszek néhány lépést a bujazöld mezőben, majd inkább a fűbe ereszkedem.

Lehunyom szemeimet, s a titokzatos légi aroma egy-kettő magával ragad. Észrevétlenül röpít vissza régmúlt idők mágikus berkeibe;  újra és újra átjár az izgalma azoknak a verőfényes májuselsejéknek, melyek egyben biztosra ígérték az oly szívszakadva várt meleg évszak érkezését. Azokét a végeláthatatlan nyarakét, amikor enyém volt a világ. Tele friss gyümölcsök pompás zamatával, madárdallal, színes bogarakkal, gyíkokkal, tücsökmuzsikával …

Ő a Körösfő legszebb éke, jelképe. Henye boroszlán, avagy népi nevén: ríszegvirág. A 10-25 centiméter magasságú örökzöld törpecserje április végén, május elején virágzik. Ám léte évről-évre nagyobb veszélybe kerül: a tiltás ellenére is kíméletlenül taposódik, akár ki is tépik gyökerestől. Több odafigyelést és megbecsülést érdemelne e világszerte egyedülálló, csakis a Ríszeg-tetőn otthonos, sajátos növényünk.

Megtekintések: 261

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Kilin József Attila Április 17, 2013, 3:18pm

Idén még hátra vannak, Magdi, bár nem csodálkoznék, ha e lehetetlen időjárás következtében ők sem a szokásos idejükben jelentkeznének (április végén). Köszönöm a hozzászólásokat!

Hozzászólt Dr. Bige Szabolcs Csaba Április 13, 2013, 8:11pm

"Reménykedjünk, hogy nem tűnik el ez a ritka növény, és még utódaink is gyönyörködhetnek benne."

Hozzászólt Nagy Magdolna Április 13, 2013, 1:17pm

Idén találkoztál már vele? Igaz hogy még április vége sincs, meg különben is minden késésben, csak az emlékek élnek bennünk és ríszeg gondolatainkat ébresztgetik. Vajon a mai gyerekeknek milyen emlékeik lesznek?

Hozzászólt Kenesei Aurélia Április 13, 2013, 12:30pm

...részeg-ríszeg lettem az emlékezéstől és az írásodtól. Jót tett a lelkemnek ...ma. Köszönöm.

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek