Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.


            Történt egyszer nem is olyan régen Rücsön, a nyári nagyvásáron, amit miden évben hagyományszerűen tartanak meg „Ilia” napján, hogy egy juhász bevezette szép szürke szamarát a vásártérre. Rendkívüli példány volt a maga fajából, el kell ismernünk – a juhász is.

            Amikor már gyűltek csodálói a patás tapsifülesnek, a juhász is alaposan belemelegedett állata dicséretébe. És hogy mindennek alapja legyen, a szamár is helyeselte tulajdonosát szörnyű iázással. A gazda pedig kitűnő szamár-pedagógiai érzékkel csitította állatát: éktelen káromkodásba kezdett a szürkéjével vetekedő hangerővel. Ez a módszer mindig tökéletesen bevált, tudniillik mire a „csobán” befejezte cifra mondókáját, addig a szamár is megunta az iszonyú ordítást. No, de sebaj, a lényeg abban állott, hogy az emberek lássák, mennyire értelmes a szamár – akinek pedig volt annyi intelligenciája, az azt is láthatta, mennyire szamár az ember.

            Aztán akadt, aki vásárlói szándékkal állt szóba a szamaras gazdával. Műértő szemmel és nem csekély gyanúval vizsgálta apróra a fülest tetőtől-talpig, orrától a farka végéig. Mikor meggyőződött, hogy az állatnak semmi testi baja nincs, akkor következett a pszichológiai teszt. Láthatjuk ebből is, mennyire fejlődő ország voltunk már évekkel ezelőtt is, és mennyire jólképzetten igyekeztek még a juhászok is az EU-tagság elnyerésére!

            A szamár lelki ellenőrzése a fokozatosság elvét betartva zajlott. Előbb a vásárló felült a megkötött állat hátára és így próbálta megállapítani, hogy nem kutyálkodik-e? Az első vizsgatétel sikeresen zajlott le – úgy a szamár, mint a juhász számára. Következett a második: a séta, ami a gazda vezetésével történt. Itt is átmenő jegyet kapott a csacsi. Most egy nehezebb tétel volt a próba témája: séta a gazda nélkül. Ez is dicséretesen sikerült.

            Ezután következett a végső, a döntő vizsgatétel: a vágta! Ezt a műveletet a vásártéren már nem lehetett lebonyolítani a zsúfoltság miatt, ezért az üzleti felek közös megegyezéssel kiléptek a szomszédos legelőre. A vásárló juhász előbb odaléptetett egy fűzfabokorhoz és ujjnyi vastag vesszőt tört le, amivel majd nagy hatással motiválhassa a vizsgázó állatot.

            Ezzel elkezdődött a vizsga. A motiváció megtörtént két alapos vesszőcsapással a füles farán és egy kurjantással. Vágtatott is hűségesen a csacsi. Ekkor a vizsgáztatónak különös ötlete támadt: gondolta, átugrat egy kisebb pocsolyát. Ha a szamár erre nem lesz hajlandó, akkor már tiszta lélekkel jókora összeget lealkudhat az árából.

            Szóval irány a pocsolya! Szedte a lábát a csacsi, hogy dübörgött a lába alatt a föld becsülettel. Már közeledett az ugratás pillanata, amikor a juhász gondolta, nem árt meg egy kis vessző-motiváció, és alaposan rásózott a füles hátsófelére. No, ez aztán rendkívül hatásos volt, mert az állat ekkor bebizonyította magas fokú kreativitását: száguldó sebességre kapcsolva rohamosan közeledett a pocsolya felé. De mintha az utolsó lépésnél meggondolta volna magát, hirtelen, mint a cövek, első térdeire esett, és fejét előrehajtva mozdulatlanságba meredt pár arasznyira a pocsolyától. A juhász pedig ezt előre nem sejtve egy akrobatának is dicséretére váló fordulatot írt le a levegőben, majd nagy huppanással feküdt hanyatt és merült el a sárban, amit előző nap túrtak puhává az oda kihajtott mezőségi disznók.

            A szamár pedig azonnal vigyázzba állott, hogy alaposabban gyönyörködhessen a nem mindennapi látványban. Pillanatok múlva szájából köpködve az iszapot, föltápászkodott a juhász is. Nyomban éktelen üvöltéssel véget nem érő káromkodásba kezdett öklét rázva az arrébb ugró csillogó szemű csacsi felé. Megidézte a magasságos „dumnyezót”, a rémséges „drákut”, a szentek közösségét, a poklok hadait, a földi halandók édesanyját és mindenféle erkölcstelenséget hordott rájuk. De a szamár – mint az tanulékony állathoz illik – fölszedett valamit gazdája pedagógiájából, mert a káromkodóra nézve tüdője teljes erejéből rázendített a vigasztaló iázásra, és be nem fejezte addig, míg vizsgáztatója egyetlen szót is ordított feléje. Másképp még a nézők is elpirultak volna, ha szóról szóra megértik a levizsgázott juhász szóáradatát.

            Szerencsére a szamárnak volt annyi erkölcsi érzéke, hogy megkímélte a drukkolókat a ronda szavak özönétől.

Megtekintések: 149

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Szilágyi Mihály Április 27, 2011, 9:27am
Köszönöm a kedves megjegyzéseket! Még küldök írásokat!
Hozzászólt Román Annamária Április 21, 2011, 11:56pm
Áldott,békés húsvéti ünnepeket kívánok ismerős és ismeretlen erdélyinek.
Hozzászólt Román Annamária Április 21, 2011, 11:55pm
Hozzászólt Doboly Beatrix Április 21, 2011, 9:53am

:)  Olyan jó, hogy továbbküldöm! Kösz, hogy olvashattam! Tanulhatna bizony a "teremtés koronája" a természettől, teremtett világtól!

Áldott ünnepet!

Hozzászólt Ballai Jozsef Április 21, 2011, 7:57am
Ez jó!!
Hozzászólt Andre Ilona-Ibolya Április 20, 2011, 10:01pm
:) Tetszett, de nagyon.
Hozzászólt Fábián Magdi Április 20, 2011, 4:05pm

Fogom a hasam!!!Nagyon jó irás.Ott voltam én is a rücsi vásáron,és végig néztem veled együtt a kedves csacsi produkcióját.Nem értek egyet azokkal akik némely buta embert a szamárhoz próbálják hasonlitani!:)

Hozzászólt zachari ilona Április 20, 2011, 2:15pm
Nagyon szepen van megirva, szinte ott vagyok mikor olvasom es latom a tortenteket, csak igy tovabb
Hozzászólt voros eva Április 20, 2011, 1:00pm
Nagyon kedves,elethu iras.Sok sikert tovabbra is.Varjuk a tobbit is.!!!!!
Hozzászólt Mártonné Nagy Melinda Április 20, 2011, 9:52am
Na ez tetszett :-)

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek