Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

             Ökörfalván történt e nevezetes esemény még annakidején, amikor bimbózófélben volt a dicsőséges kollektív gazdaság. Akkor is olyan időszakot élt az ország, mint manapság, hiszen elméletileg mindenki szakembere volt az általa végzett munkának. De hogy mit mutatott a valóság, arról a tények beszélnek.

            Az ökörfalvi istállóban, mint az újonc katonák, álltak sorban a jászol mellé bekötött ünők. A gondozók beszámolója szerint mindenik szarvas jószág átesett már az ifjúság gyönyörein. Idő múltával az is kiderült, melyikre vár boldog anyaság, és melyikre újabb próbálkozás.

            Volt a gazdaságnak egy állandó alkalmazottja, aki állategészségügyi diplomával büszkélkedhetett. Emlegette is gyakran a díszes okiratot, és persze azt is, hogy micsoda fontos és nehéz feladat járul e papiroshoz. Az egyetlen bökkenő abban állt, hogy a diploma írásban nem nyilatkozott arról, hogy szabad-e koccintania a tulajdonosának. Így hát az állategészségügyi szakember társszereplőként gyakran hallotta a poharak mámoros csilingelését. És hát reá is ragadt e mámorból valamennyi – és legtöbbször nem elhanyagolható valamennyi…

            Mint a legtöbb állami gazdaságban, Ökörfalván is bekövetkezett, hogy elfelejtették följegyezni a kalendáriumba az állatok boldog pillanatainak napját. Ezért ennek hozzávetőleges meghatározása az állategészségügyi szakember feladata volt.

            Így adódott, hogy az egyik nap elkezdték az istálló egyik felében a nagy vizsgálódást. Az állategészségügyi szakember szinte vállig elmerült a marhák tanulmányozásában. Minden tehén után következett egy koccintás. Mire eljutottak az állatállomány feléig, a diplomás úriember kezdte elveszíteni az egyensúlyérzékét.

            Ekkor az egyik gondozónak mókás ötlete támadt. Ebédszünet alatt kisebb módosítást végzett az állatok sorában, vagyis a leendő marhaapukát bekötötte az ellenőrzésre váró jószágok közé. Ez a művelet kissé megváltoztatta a tehenek hangulatát, de az ebéd utáni újabb pohárcsengések már annyira eltompították az állati szakember megfigyelőképességét, hogy egyáltalán nem tűnt fel neki a marhák felfokozott viselkedése.

            Eljött a pillanat, amikor sorra került Bandi is, az állomány szarvas fejedelme. Szakemberünk nagy fohászkodással nekiment a bika hátuljának.

-          Húzzátok félre a farkát! – adta ki a szakszerű utasítást a gondozóknak.

Azoknak se kellett kétszer mondani, úgy körülvették szegény Bandit, hogy moccanni se mert. A szakképzett orvossegéd pedig elkezdte a tapogatózást. Előbb könyékig, később vállig fúrta be magát Bandi belsejébe. Hosszan elmerengett a kutatás tapasztalatain, majd meghozta a végső megállapítást:

-          Négy hónapos vemhes. Írják fel!

-          Mindenesetre jól megadta neki a módját! – jegyezte meg valamelyik józan marhapucoló.

-          Ezért kell mindig fiatal bikát tartani. – oktatta ki a parasztokat az állategészségügyi szakember, miközben fejjel nekiment egy tartógerendának.

-          És jó, hogy van képzett szakemberünk! – hangzott a hála nem kevés gúnnyal.

Attól a pillanattól aztán nem volt egy percnyi nyugta sem az okleveles állategészségügyi alkalmazottnak, mert naponta megkérdezték tőle, hogy mikor borjúzik a bika. Addig-addig emlegették neki e kínos kérdést, hogy jobbnak látta kérvényezni az áthelyezését egy távoli gazdaságba…

Megtekintések: 206

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt zachari ilona Március 20, 2011, 1:44am
jot mulattam rajta.
Hozzászólt Szilágyi Mihály Március 14, 2011, 12:23pm

Nem állategészségügyi szakemberEKről írtam, csak ARRÓL AZ EGYRŐL, aki túl sokat ivott. Talán nem volt olyan brigádos a kollektív gazdaságban, aki gyakorlatilag nem tudott írni? És őt tették oda, mert így a felsőbb szervek könnyebben manipulálhatták a jövedelem áramlásának irányát. És ha a tilalom ellenére borjút kellett vágni születésnapra, akkor milyen vizsgálat bizonyította be, hogy "magától döglött meg"? Akkor mennyire volt igaz a "ne árts" aranyszabály?

Hozzászólt Dr. Dobos Elek Március 13, 2011, 9:37pm
Az élet arany szabálya: NE ÁRTS! E "jópofizó"elbeszélés ilyetén közlése, nem szerencsés, szakmailag nem szórakoztató, sőt bántó!Több mint fél évszázadot töltöttem e szak területen, ismerem, a téma nem új. Az élet minden területén adódhat ilyen helyzet és eset is, és ez az "aszongyák" útján terjed szájról, szájra.Olcsó fogás, (vagy jó üzlet) az ilyen eseteket kiszínezve "közkinccsé" tenni. Igaz a kibicnek semmi sem drága. Sajnálom. 
Hozzászólt helmeczikatalin Március 13, 2011, 8:20pm
Vicces!!! Ez a történet is tanulság arra, hogy nem visz jóra a nagyképű hencegés, mert visszafelé sül el a puska!!
Hozzászólt Dácz-Kovács Éva Március 12, 2011, 9:21pm
egy kis mosolyra jó
Hozzászólt Zsoldos János Március 12, 2011, 4:12pm
Na végre egy értelmesebb hozzászólás. A mese is egy hős révén mutatja be mondani valóját. A fiatalember is így tett. A másik tanulsága az, hogy jó néhányan valóban megértük az ilyenszerű hősök valóságát. Ilyen az élet, nagy É betűvel. Akinek nem inge ne vegye magára. Ilyen is elhangzott alább. Nem ideológia érzelemmel kell megközelíteni az életet, hanem emberileg. Ez egy ilyen példa. Nagyszerű és szórakoztató.  
Hozzászólt Koppányi Zsuzsanna Március 12, 2011, 3:20pm

Az ilyesmit nem szabad szó szerint venni. Hány hasonló, nem éppen hízelgő elbeszélést, anekdotát olvastam már falusi tanítókról, papokról! Vagy gondoljunk akár csak a székely viccekre!

Ezek általános emberi gyarlóságokról szólnak - görbe tükröt tartanak elénk - és egyáltalán nem az a céljuk, hogy egy szakmát vagy személyt kifigurázzanak, megsértsenek. Amikor nevetünk rajtuk, kicsit magunkon is nevetünk...

Hozzászólt Fábián Magdi Március 12, 2011, 11:21am
Hahaha!De jó!!!!!!!!!!!
Hozzászólt Gödri Botond Március 12, 2011, 12:30am
Briliáns történet. Már régen röhögtem ennyit!
Gratulálok!
Hozzászólt gabor pap Március 12, 2011, 12:21am
Egy  frissen vegzett  allatorvos praktikai  vizsgat  kellett  vegezzen  egy  gazdasag   tehen  allomanyan.Megpedig mestersegesen  megkellett  termekenyitsen  10  tehenet  .  El  is  kezte  a  muveletet  es  mikor  a  tizedikhez  jutott  elfogyot  az  ondosejt  Majd  megveregette  a  tehen  farat  na  nefelj  Rozsi  te  majd  kapsz holnap.  Erre  a  tehen   htrafordul  es  mondja   hat  legallabb  egy  csokot  doktor  ur.   Szerintem  a  fenti  szoveg  is  vicces  gondolatnak  volt  szanva. Na  nem  azert   mert  nem  akarom  vedeni a  szakembert  mert  tudvan  tudom  hogy   sokan  faluhejt  voltak  olyanok  akik  eleg  gyakran  a  pohar  fenekere  nezte.  Tisztelet  a kivetelnek. 

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek