Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

         Néhány éve tanítóskodtam már, amikor új meglepetéssel szembesültem. Egyszer úgy adódott, hogy az egyik leánykának nem adhattam jeles osztályzatot. Mondtam neki, tanuljon másnapra, mert újra felelni fog. Éppen az angol szavakból kellett felelnie vagy írnia. Ő dönthetett, hogy mit választ. Az írást választotta. Felírtam a táblára néhány angol szót, ugyanannyi magyart és még lerajzoltam néhány tárgyat (autót, almát s egyebeket).

        Elszöszmötölt egy órát a húsz szóval. Amikor kijavítottam, bizony alig jött ki egy S-betűs osztályzat. (Mivel a naplóba csak románul lehet az osztályzatot írni, innen erednek a következő betűk: I – elégtelen, S – elégséges, B – jó, Fb – jeles.)

        A leányka erre alkudozni kezdett, hogy emeljem meg a jegyét. Mondtam neki, hogy nem lehet. De ő tovább licitált. No, gondoltam, összevetem a legnagyobb ellenségével az osztályban.

-          Felemelem az osztályzatodat egy jeggyel, ha az osztálytársad beleegyezik, hogy az ő ugyanilyen jegyét Fb-re emeljem!

        Erre nyomban fölugrott az ellenfél, és az mondta, nem kell neki jeles osztályzat, mindenki kapjon annyit, amennyit tud. Ezzel elúszott a nagyobb jegy lehetősége.

        És ekkor következett, amit még nem tapasztaltam. A kislány hirtelen elkezdett rosszul lenni, kapkodta a levegőt, nyögött, majd jaj… jaj, és szép lassan elterült a földön. Arra azért vigyázott, nehogy megüsse magát az eséstől. Behunyta a szemét, és mozdulatlanul feküdt a földön.

                Az osztály döbbenten nézett rám. Úgy megijedtek, hogy szinte remegett a levegő. Én pedig leültem a székemre és vártam, hátha megunja a színlelt ájulást. Rászóltam néhányszor a leánykára, hogy ne komédiázzon, álljon fel. Nem mozdult.

                Volt, aki haza akart szaladni a kislány szüleihez, mások mentőt javasoltak. Lefújtam mindenik ötletet. Viszont megparancsoltam a leányka ellenségének, hogy hozza be a kézmosó tálból a szappanos vizet, és öntse rá az ájultra.

                Szaladt is a fiúcska, nem kellett kétszer mondani neki. De amint nyikordult az ajtó, és közeledett a tállal, úgy fölugrott a leányka a földről, mint egy sáska. Nem kellett már a szappanos víz.

                Később még egyszer próbálkozott az ájulással ugyancsak a jegy miatt, de akkor már a többiek meg sem ijedtek, tudták, hogy meggyógyítom a beteget. Ekkor egy másik gyógymóddal kísérleteztem: szüneten éppen szarvasbogarat fogtak a fiúk, hát azt hozattam be, hogy masszírozza meg a beteg nyakát. Ekkor sem került sor az alkalmazásra, a leányka hirtelen magához tért…

El is terjedt a faluban, hogy a tanító bácsi ránézésből megmondta, mi volt a baja a leánykának, s még a gyógyszert is egyből eltalálta.

Megtekintések: 409

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Győrffy János Augusztus 6, 2013, 8:45pm

Kedves Mihály....Magam is tanárember vagyok,ismerem az ilyen helyzeteket.Szép írás,ellenben KEVESEN értik azt,hogy az ilyen hatékony ,jó ,fogásokat sehol nem tanitják...ehhez érzés kell,elhívatottság,és ezt semmiféle diploma nem pótolja.....4o éves tanárságom  alatt, MEGGYŐZÖDTEM,a tanulók többsége is megérzi ezt az

áldásos képességet,ami ha szívbeli munkával párosul, a tanulók rajonganak ,,okítójuk"  iránt...o)). Nem ,,bratyizással" kell megnyerni a nebulókat,hanem sokkal ,rátermetebb módszerrel

                Üdvözlettel Gy.János

Hozzászólt Kallo Tunde Augusztus 3, 2013, 8:27pm

 Jo magam is pedagogus vagyok, kemia-fizika szakos tanar. A 24 ev palyafutasom alatt, bizony en is talalkoztam hasonlo esetekkel-a diakok mar csak ilyenek, probara teszik a pedagogust. Okos es talalekony kell legyen a tanito/tanar, hogy adott esetben jo megoldast talaljon, ugyan is a tanora alatt csak magara szamithat es bizonysagot kell tegyen arrol, hogy mindig ura az adott helyzetnek, kulomben hitelet veszti a sajat diakjai elott, amire legkevesbe van szuksege,..sot. Gratulalok az oszinte irashoz es tovabbi sok sikert a szakma teren.

Hozzászólt kovacs judit Augusztus 3, 2013, 5:06pm

Nem egyszeru dolog pedagogusnak lenni az biztos es nem is kritizalni szeretnem es tenyleg a legnagyobb felelosseg elsosorban a szuloke es utana a tanitoe.(elnezest  a gepem nem ir ekezeteket)Nem volt szerintem rosz otlet amit tett,a leanyka igy rajohet arra hogy (bizonyara a jovoben is jot tesz neki)zsarolassal ne probalkozzon,mert azzal nem er el jo eredmenyeket.Itt inkabb az a problema merul fel hogy ha az eletben a teljesitmenye nem fogja elerni az altala vagy szulok altai elvarasokat akar maga ellen is fordulhat.En inkabb arra szeretnem a figyelmet iranyitani hogy az lenne jo hogy gyermekeink soha ne kelljen attol hogy az iskolaban nem teljesit eleg jol,tudja hogy attol o meg ertekes es szeretetre melto ember.

Hozzászólt Szilágyi Mihály Augusztus 3, 2013, 8:22am
Próbálkozzunk egy kicsit variálni a lehetőségeket! Ha minden rosszullétre nagyobb jegyet adok, vége a tanulásnak, és az egész osztály elkezd rosszul lenni. Aztán ha egyszer valóban rosszul lesz valaki, nagy osztályzattal próbálok segíteni rajta? Aztán újabban úgy minősítik a pedagógusokat, hogy mennyit tud az osztálya, mennyire viselkedik jól a csoport... Tanítóként úgy kell igazságosan jegyet adni a gyerekeknek, hogy ők is érezzék igazságosnak. Ha belemegyek az ájulásos színjátékba, óriási bonyoalom indul el. Az iskolában pszichológus nem volt, ha a szülőket oda irányítottam volna, megvádolnak, hogy azt állítom a gyerekükről, hogy nem normális. Jó ötleteket szívesen fogadok egy ilyen helyzet megoldására. S még annyit, hogy a lányka többször nem ájult el, és most, 8. osztályos lesz és harmadik tanuló a 19 közül.
Hozzászólt kovacs judit Augusztus 2, 2013, 10:35pm

Ez igaz kedves Maria es a tanito erre meg rapakol.

Hozzászólt Bálint Mária Augusztus 2, 2013, 7:56pm

Azt már oldja meg a szülő, mert tőle fél, ha egyáltalán fél.

Hozzászólt kovacs judit Augusztus 1, 2013, 10:41pm

On nagyszeruen megoldott egy helyzetet de a gyerek felelmei ugyanugy megmaradnak.

Hozzászólt Fodor-Kiss Anna-Maria Augusztus 1, 2013, 6:00pm

ismerős :-))))), helyes eljárás, bár lehet sok szülő erre feljelentené a tanfelügyelőnél a pedagógust :-))))

Hozzászólt Kovácsné Varga Tímea Augusztus 1, 2013, 4:31pm

:)

Hozzászólt Józsa Miklós Augusztus 1, 2013, 4:25pm

Valóban, a pedagógus munkája valóságos művészet! Gratulálok ragyogó ötleteidhez!

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek