Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

           Már tapasztalt tanító voltam, túl számos egér-, darázs-, tanfelügyelő-, kutyakalandon, meg nem kevés veszekedésen, amikor újabb váratlan dolog történt.

-          Jár az egér az óvodában! – kiáltotta az egyik fiú. – Ha’, hogy visít az óvónéni!

        Komolyan mondom, nagy volt a sikoly a szomszédos teremben. Gyorsan átszaladtam, nehogy valami nagy baj legyen. A gyereknek igaza volt: az óvónéni egy széken állva kétségbeesetten sikoltott, az egér táncolt a terem közepén, az óvodások pedig… kacagták az óvónénit! Hívtam a tanítványaimat, és a megszokott módszerrel elkezdtük a vadászatot. Én álltam az ajtón kívül a lyuknál egy léccel, benn pedig hajhászták az egeret. Hamar megszabadítottuk a remegő pedagógust a veszedelemtől. Így sikerült, hogy az órarend eltolódott egy kicsit. De sebaj, iskolacsengő nem zavart, addig folytattuk a tanulást, míg a lecke végére értünk.

        Délben azonban engem ért a meglepetés. A kicsik szülei az ajtó előtt várakoztak. Mi az egyik csoporttal matematikát, a negyedikesekkel környezetismeretet tanultunk. A tábla egyik részére felírtam egy feladatot: 10 liter 20 fokos víz + 15 liter 20 fokos víz egyenlő… és szóltam is, hogy vigyázzanak, mert becsapós a példa. A másik csoporttal a páros és páratlan számokat gyakoroltuk.

        Alig kezdtünk hozzá, amikor hallom, hogy kissé megnyílik az ajtó, és az egyik nagymama besúgj az unokájának a választ: 25 liter 40 fokos víz. Majdnem hangosan fölkacagtam! Láttam, hogy a gyermek le is írta a feleletet, és még vagy ketten lemásolták tőle. Felírtam a páros számok meghatározását: 0, 2, 4, 6, 8, és ami ezekkel végződik. Amíg ezt másolták, javítottam a vizes feladatot.

        Mondanom sem kell, mind a nagymama válaszát írták le. Még az is megtörtént, hogy a jó eredményt kiradírozta valamelyik, és az utóbbit rótta a helyére. Mondtam, hogy melléfogtak. Erre berontott a mama, és elkezdett kárálni, hogy milyen ember tanítja a gyermekeket, aki még összeadni se tud! Kitessékeltem, de az ajtó előtt nekem esett, és erősítette az igazát.

-          Próbáljuk ki! – javasoltam, s hogy a gyerekek is tanuljanak belőle, kinyitottam az ajtót. De még föltettem egy találós kérdést a mamának. – 1 liter 10 fokos víz + 1 liter 10 fokos víz egyenlő…

-          2 liter 20 fokos víz! – állította szentül meggyőződve.

-          No, jó. Itt egy üres veder. Beletöltünk egy liter vizet, megmérjük a hőmérővel… 13 fok. Ha töltünk bele még egy liter 13 fokos vizet, mi lesz? – kérdeztem újra.

-          Há’ maga érthetetlen? Adja össze! Két liter 26 fokos víz lesz.

-          Jó. Akkor töltsünk még egy literrel abból a vízből! Mérjük meg!

Már vagy tíz percet lógatta mama a hőmérőt a vízben, de sehogy sem akart 13 foknál többet mérni. A gyermekek kacarászni kezdtek.

-          Nem jó a hőmérő! – veszítette el a türelmét a néni.

-          Idefigyeljen! Maguk mivel fűtenek otthon?

-          Fával. – vágta rá a választ.

-          Én jobbat ajánlok. Vegyen egy nagy kádat, vigye be a házba, és töltögessék bele a hideg vizet. Ha sokat csinálják, kimelegszik! – erre kuncogni kezdett a többi szülő.

-          Nem tudom, lehet, hogy igaza van, de itt valami nem stimmel. – mondta csalódottan.

        Ezután folytatni akartam a páros számokat. De alighogy elkezdtem a magyarázatot, a mama dühösen berontott, és újra támadásba lendült.

-          Na, azt ne mondja, hogy a zéró is páros szám! – dadogta, és remegett a dühtől.

        Újra kivonultunk az ajtó elé. Osztottuk a semmit, mármint a nullát. Érvek, ellenérvek jöttek-mentek, de az idős néni nem adta meg magát. Még a diplomámat is kétségbe vonta. De mivel a többi nagymama meg néhány szülő az én pártomra állt a nulla-ügyben is, bosszankodva fordított hátat a vitának.

-          Az én időmben más volt az iskola, nem kellett ennyi bolondságot tanulni.

Megtekintések: 88

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt KOCSÁKNÉ HUSZÁR MAGDA Szeptember 10, 2013, 5:08pm

Írásai mindig megmosolyogtatnak, habár néha az adott helyzetben a tanító úrnak nem sok kedve volt a mosolygáshoz.Köszönjük,hogy megosztotta velünk tapasztalatait és írásait.

Hozzászólt Nagy Magdolna Augusztus 9, 2013, 9:51am

Tipikus eset a nagyi, abba is beleártja magát amibe nem kéne...

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek