Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.Talán tíz éves múltam, mikor először megpillantottalak. Rendíthetetlen nyugalommal állt zömök tornyod a nyári verőfényben, alattad a Fekete Körös partján kis falvak pihegtek a napsütésben, Sólyom és Szentmiklós.

A magányos fennsíkon, hová egykor élt pálosok felépítették klastromukat és erősségüket, hogy őrizze a rendet és harangjával hirdesse urunk szavát minden igaz embernek, most tengeri tábla bókol, és fiatal diófa nyújtózkodik. Falaid, valaha díszesen faragott oszlopaid megette az idő, a tetőt is elseperte nyolcszáz esztendő, csak tornyod vigyázza rendületlenül a tájat, ablakaid világtalan szemével. Hol a koponya, melyben építésed ötlete megszületett, merre a mérnök fráter vigyázó szeme, a téglával megrakott szekerek nyomán hová szállt a por, és hol a pallér atyafiak serege, kik megrakták falaid téglával és mész habarccsal. Hol vannak a kislányok, kik mezei virágból font koszorúkkal díszítették a friss falakat és hová lett a falu népe, kiknek magasra húzott tornyodból üzentél harangszóval néha ünnepet, néha temetést. Merre tűnt a harangozó, és hol a miséző fráter szava. Hova szállt a dal és hol vannak az emberek, akik szerte a mezőn dolgozva az esti harangszó után fáradtan megtörölve homlokukat, hálát adtak a teremtőnek egy újabb dolgos nap eredményeiért. Kis lőrésszerű ablakaidból kik kémlelhették a tájat és merre fújta a szél a port a lovak patája után, mikor megtámadták és felégették a falvakat. Hova lett az ima, a könyörgés és a könnyek, hová szállt az égő házak füstje. Miként vétkeztünk ekkorát, hogy ma már nem értik a szót, mit ezer éve használtak ezen a vidéken. Az időtlenséget és biztonságot adod az utasnak, ki elhaladva az úton, ott az elfeledett és a végtelen időben örökre elnémult falvak mellett szeretettel és tisztelettel gondol Rád.

Megtekintések: 79

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Rob Mária Ibolya Szeptember 25, 2011, 4:08pm
Emberi S ennyi ibi Tetszett
Hozzászólt Kenesei Aurélia Szeptember 11, 2011, 10:42pm

Ezer kérdés és válasz egy sem.Az utolsó mondatban azt írod:az időtlenséget és a biztonságot adod az utasnak...és ebben benne van számomra az ezer válasz.Ettől,ebből,ennek és ezért élünk.Szeretettel és tisztelettel tudunk a végtelen elfeledett falvakról.

 

Hozzászólt Rokonál Ágnes Szeptember 9, 2011, 8:13pm

Vannak helyeink az Életünkben, melyeknek úgy tűnik, az a szerepük, hogy valódi értelmet adjanak Létezésünknek. Az Idő ebben nagy segítőnk :)

Gyönyörűt írtál! ♥

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2020   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek