Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

A kezdet
Szeptember 1., reggel hét óra. EL-SEM-HI-SZEM, EL-SEM-HI-SZEM, kántálja bugyiba és ünneplős blúzba öltözött legkisebb lányunk, miközben métereseket ugrik le-föl az ágyon. Két pamacs copfja leng, szeme elszántan izzik, szemmel láthatóan éppen a megfelelő állapotban van ahhoz, hogy elkezdje az első osztályt. Mire sikerül levadászni és ráadni az ünneplő szoknyát, haja csapzottan tapad a homlokára, de be nem áll a szája. Két nagyobb, nyolcadikos, ill. negyedikes testvére rezignáltan figyeli . A kicsi röpköd, csacsog, nyakába kerül a kis kártya, rajta a nevével és az osztály totemállatával, ami a teknősbéka,ezredjére átnézzük és átpakoljuk az ergonomikusra tervezett iskolatáska tartalmát. Helyére kerül az uzsonna, a tisztasági csomag, a váltócipő és ezer más praktikus apróság, ami megkönnyíti egy elsős életét. Minden kérés, ésszerű magyarázás (csak a sarokig vigyem) ellenére hátára emelem a dög nehéz ergonomikust. Kicsit megroggyan lendülete, mire a kapuhoz érünk. A két nagy már az utcán vigyorog, aztán elindulunk. A sarokig sem érünk, mire felsóhajt, azért nehéz ez az iskola. Becsületesen cipeli az osztályteremig, majd átveszem.
Az ajtóban a tanító néni széles mosollyal várja a népét, a teremben szinte hallik a sok riadt kis szív dobogása. Van, aki elpityeredik, a hátsó sorban hangosan elsírja magát egy nagymama. Az izgalmakat fokozandó, tanító néni bejelenti, az elsősök ma délelőtt kapják meg a kötelező védőoltást, a gyermekért az orvosi rendelő elé menjünk, s praktikusan alá is íratja a szülőkkel a listát, ami még arra is kitér, karba vagy farba kéri-e a tanuló az oltást. A lányom bal kezes, jobb karba kérjük.
Tanító néni szívélyesen elköszön a szülőktől, még egy puszi, egy intés, aztán kívül vagyok az iskola kapuján. Imitt-amott tétován leskelődő anyukákba futok, és míg hazafelé sétálok, gyanúsan elszorul a torkom és örülök, hogy nem találkozom ismerőssel.
A délelőtt szélsebesen elrepül, tizenegy után pár perccel megpillantom az én iskolás nagylányom. Lehajtott fejjel ballag, jobb karján az ünneplős blúz feltűrve, az ergonomikust cibálja maga után. Vihetem, kérdem a táska után nyúlva, de továbbra sem szól, lehajtott fejjel ballag mellettem. A sarkon tarka kutya ásít a napon. Hallgatunk. Fájt, simogatom meg óvatosan a karját. Ühüm, bólogat elgondolkodva. De képzeld anya, hogy fájt volna, ha farokba kapom. Némán bólogatok, és megyünk tovább. Elkezdődött.

Megtekintések: 546

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt dr. Szabó Dániel Szeptember 25, 2011, 10:38am

Kiválóan sikerült írás,gratulálok.Katalin, minél többet kell írnia ,van hozzá tehetsége.

Gratulálok.

Hozzászólt Szilágyi Mihály Szeptember 19, 2011, 1:27pm

Én nem tudom, hogy sikerült, de engem úgy beoltottak, hogy alig tudtam járni. Nem mozgott a lábam, mert én az alsó felembe kaptam a tűszúrást. Kétheti kínzó tornásztatás után lettem a régi. Azóta - ha csak lehet - inkább karba kérek mindenféle szúrást.

Örülök, hogy olvashattam!

Hozzászólt Berekméri Edmond Szeptember 17, 2011, 6:48am
Kiválóan megírt, élvezetes olvasmány. Jó volt olvasni és közben nosztalgiázni. Néhány évvel ezelőtt a mi kislányaink kezdték hasonló izgalmakkal az iskolát. De azért a védőoltást nem az első napon kellene beadni...  Ünneprontó doktornénik! :)
Hozzászólt patakfalvigizella@yahoo.com Szeptember 16, 2011, 7:58am
Nagyon kedves irs fel emlitette a gyerek korunkat ,koszonom
Hozzászólt Dierich/Orban Zsuzsa Szeptember 15, 2011, 11:58pm
Kedves iras! Persze, ismerös minden anyanak ez az eletkep!  Lanyom  is  nagyon boldogan, szivdobogva varta az iskolakezdest, elsö osztaly vegen, meg meg is akarta tudni pontosan, miert is kell nyaron a vakacio hat het legyen? Sokat kell varni  a következö  osztalyig.... es pont ilyen örömmel megy mai napig iskolaba egyes ismeröseink nagy csodalatara,  iden oktoberben az itteni (N.o.) szünidöt otthon töltjük es mar örvend a vasarhelyi magyar iskolanak. Pedig egyet-kettöt biztos fog nyelni a magyar osztalyban. De amig ilyen a hozzaallas, addig boldog lehetek.  De az oltast eltolhattak volna 2 hettel.....
Hozzászólt Gálffy Mária Szeptember 15, 2011, 9:33pm

Nagyon kedves írás,mindannyiunkban felelevenítetted gyerekeink,unokáink első iskolai napját.Az én,most már felnőtt lányom,annak idején aug.31-én töltötte a hatodik élet évét,de neki iskolába kellett menni,mert "ő is büszke akart lenni".

Gratulálok

Hozzászólt zachari ilona Szeptember 15, 2011, 8:53am
nagyon szepen van megirva,szinte latni a kislany ugrandozasat, nagyon tetszett az iras, koszonom.
Hozzászólt Zerkula Andras Szeptember 14, 2011, 9:35pm
Gratulálok .Kedves kis sztori, amej egy kissé saját gyerek koromra emlékeztet és természetesen azt gondolom ,hogy minyájunk számára jol esik emlékezni ,azokra a kis iskolás évekre.
Hozzászólt Kákonyi Csilla Szeptember 14, 2011, 9:14pm

Remek! Élvezetes olvasni ezt a minden ízében valószerű, sok kedves humorral átszőtt kis életképet! Gratulálok!

 

Hozzászólt Szilágyi Perjési Katalin Szeptember 14, 2011, 9:01pm
Nagyon örülök, hogy ilyen szép emlékeket ébresztettem! Csenge lányom azóta felnőtt, most másodéves az óvónőképzőn. Minden kisgyerekenek kívánok örömteli iskolás éveket!

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek