Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.



Csíki gazdák adakoznak magyarországi árváknak

Nincs fontosabb dolog annál, mint lehetőségeinkhez mérten segíteni a rászorulókon. Valószínű, így gondolta az a több tucatnyi csíki gazda is, akik a Hargita megyei önkormányzat felhívására úgy döntött, a pincékben tárolt burgonyából juttat azoknak is, akiknek most nagy szükségük van arra. És hogy ez a Békés megyei önkormányzat gyermekvédelmi szakellátási rendszerébe tartozó gyerekek javára történik, még értékesebbé teszi az adakozást.

Az első tonna pityókát Csíkszentkirályon rakták fel csütörtök reggel a helyi polgármesteri hivatal udvarára érkező kisteherautóra. Az itt megtartott rövid sajtótájékoztatón megtudtuk, Békés megye önkormányzata azzal a kéréssel fordult Hargita Megye Tanácsához, hogy vegyen részt az általa szervezett jótékonysági programsorozatban, és lehetőségei függvényében adományaival támogassa a Békés megye gyermekvédelmi szakellátási rendszerébe tartozó hatszáz gyereket, valamint a speciális és különleges igényű ellátottait.

„Mivel a Hargita megyei önkormányzatnak nem áll módjában anyagiakkal támogatni a testvérmegyét, arra kértük a csíki lakosokat, hogy lehetőségeikhez mérten egy-két zsák minőségi pityókával járuljanak hozzá az anyaországi hátrányos helyzetű gyerekek megsegítéséhez” – hangsúlyozta Borboly Csaba önkormányzati elnök. Hozzátette, az említett gyerekek ellátása az anyaországi, talán már indokolatlan költségvetési megszorítások miatt került válságos helyzetbe. A begyűjtött burgonyát valamikor a jövő hét folyamán szállítják a családi elhelyező központokhoz, az adakozókról pontos kimutatás készül, hogy ezzel is bizonyítsák a termék származási helyét. „Jóban-rosszban együtt kell lenni. A gazdák megértették, hogy nem csak a támogatási kérések letételénél kell serénykedni, hanem ilyenkor is” – fogalmazott a sajtótájékoztató keretében Becze István megyei tanácsos.
Az akcióban húsz csíki község vesz részt. Van, ahol már korábban összegyűjtötték az adományt, és a polgármesteri hivataloknál tárolták azt. Máshol, mint például Csíkszentléleken, házról-házra járva szedték össze a békés megyeieknek szánt burgonyát. Csíkszentimrén viszont, amint azt Kencse Előd polgármestertől megtudtuk, már raktáron van az erre a célra szánt pityóka. A nagyobb termelőket szólították meg, így hozzávetőlegesen 500 kilogramm pityóka került a szállító autóra. „Szerintem adakozni egy jól eső érzés, és adja az Isten, hogy továbbra is tudjak részt venni ilyen akcióban. Nem tartom furcsának, hogy ezúttal a székelyföldiek segítenek magyarországiakon. Ez kölcsönös kellene legyen, aki rá van szorulva, azon kell segíteni” – említette a jótékonysági akcióban részt vevő Szőcs János szentimrei gazda.

Pénteken Felcsíkon adakoznak

Míg csütörtökön Alcsíkon és a Kászonokban gyűjtötték be a krumplit a megyei tanács alkalmazottai, addig pénteken Felcsíkon a sor, hogy részt vegyen a jótékonysági akcióban. Ennek megfelelően a nap folyamán Csíkcsicsó, Madéfalva, Csíkpálfalva, Csíkszépvíz, Csíkszentmihály, Csíkrákos, Csíkmadaras, Csíkdánfalva, Csíkkarcfalva, Csíkszenttamás és Csíkszentdomokos lakosainak adományait gyűjtik össze az illetékesek.
(Rédai Botond – székelyhon.ro/2010. 01. 18)

Megtekintések: 67

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Dr. Bige Szabolcs Csaba Február 22, 2010, 7:37pm
Így van, jó érzés adni, csak nem sokan tudják...
Hozzászólt Nagy Magdolna Február 21, 2010, 11:19pm
Csak üdvözölni lehet azen szép és hasznos kezdeményezést. Tudom milyen jó érzés adni , de kapni sem utolsó dolog. Hol itt szorulnak rá, hol ott, a segítség mindig nagyon jól jön. Most itt a nagyobb szükség. Holnap lehet fordítva lesz.
Nagy Magda
gyermekfelügyelő
Gencsapáti Gyermekotthon.

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek