Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

..az előbb utóbb sikerülni fog.

A sok csipkebogyó, amit sikeresen le is szedtem már, a jó időnek hála, hogy kerül lekvárként az üvegbe? Ez motoszkál a fejemben, mióta naponta gyűl a kincs. Bor már készül, teának elég van, de a gyerekkori hecserliízes kenyérhez nem lehet, hogy nem találok megoldást. Elképzelésem volt csak, mert látni csak azt láttam édesanyámtól, hogy a kész masszát becukrozza és üvegekbe teszi. Akkor volt nálunk ráérősebb ember, (meg szegényebb..., de nem lelkiekben) aki leszedte és tudta is a titkát, hogy lehet a szösztől megszabadítani az értékes, finom husit.

Volt itt már minden variáció, de az este jött a megoldás. Ma reggel már jókor hozzáláttam, és adta magát lépésről lépésre. Kis adagban kezdtem, próba cseresznye, és elkészült a finomság. Két kis üvegnyi egyelőre, de kis pihenő után neki állok a nagyobb adagnak.

Akkor most elárulom nektek is a titkot. Legalább fél órát főztem annyi vízben, hogy jól ellepte. Mosás előzte meg, a bajszát nem vágtam le, csak a kis szármaradékot szedegettem le.

Kiszedtem egy lapos zománcos tepsire, ahol krumplinyomóval jól osszetörtem a bogyókat. (a fővővizzel együtt persze) Laska szűrőn, kevés vizet még ráöntve szűrtem le a magocskáktól, állandó kavargatással. Nem dugultak el a lyukak, szépen átment a szöszös massza, a láthatatlan kis szúrós nemodavalókkal.

Ennek eltávolítására jött a tésztaszűrő, amiben mint egy gombóc, a nem kívánt szúrós rész összegömbölyödött, az íznek való pedig szépen a lábosba folydogált.

Már ekkor nagy volt az örömöm. Gyorsan még főztem fél órát, majd bele a cukot, ízlés szerint. Egy aspirinnel megtoldottam, ez a biztonság (és a Kata) kedvéért.

A C-vitamin lehet hogy kifőtt belőle, az aspirin viszont nem fog megártani télvíz idején.

A gyerekkor ízét sikerült visszahoznom, hátha nektek is segíthetek ebben. Még nem késő, ha Ti is nagyon akarjátok.:-)))

Megtekintések: 68

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Nagy Magdolna November 22, 2010, 10:23pm
Sikerült, mert már mindenhonnan összeszedtem valami okosat, meg a kitartó gondolat.. is sokat segített. Nem utolsó sorban a pepecselős munka.
Kata, Mária köszi a tapasztalatotok megosztását.
Hozzászólt Bálint Mária November 22, 2010, 4:41pm
Ami a lekvárnak való szőrtelenítését illeti, én azt nullás malomszitán keresztül szoktam végezni, de mivel azt manapság már nemigen lehet "szerezni", megteszi egy erős és sűrűszövésű függönyanyag is. Bemész egy függönyboltba, s olcsón veszel egy reszlit.
Hozzászólt Bálint Mária November 22, 2010, 4:37pm
Na, igen. Én sem lelem a módját, csak a vásárlási lehetőséget. Annyit tudok, hogy acsipkebogyó teát anyukám nem főzte. Leszedte a bajszát, farkát, hideg vízbe tette (jó két marékkel egy liter vízhez), és a régi, nálunk asztali spórnak nevezett, fával táplált főzőkályhának a szélén egész nap ide oda tete, nehogy felforrjon, csak langyosodjon. Viccelődtünk, hogy teát fonnyaszt, de másnapra kis forrósítással már finom lett. A negyedik eresztés volt a legfinomabb (annyiszor lehet újra feltölteni vízzel a zárt edényt), azzal vége. Ötödször már nincs jó íze.
Hozzászólt Nagy Magdolna November 22, 2010, 10:10am
Kedves Attila!
Köszönöm a hasznos infót.
Amit magam készítek azért az mégis más, főzés ide vagy oda. Mikor már nem tehetem, megveszem majd készen, házhoz szállítva:-)))
Hozzászólt Nagy Magdolna November 21, 2010, 5:52pm
A második adag nincs meg olyan ripsz-ropsz, de már fő a tiszta, szőrtelen, illatos alapanyag.

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek