Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Az Ecsedi-láp „fővárosában” még ma is gyakran idézik Kodály Zoltán szavait: „Nagyecsed, Tyukod, Ököritó, Kisar, Nagyar, Tivadar: itt terem a magyar!” A helyi művelődési ház - természetesen a Nagyságos Fejedelem nevét viseli! – falán emléktábla jelzi, mikor is gyűjtött errefelé a Mester. Szavai érvényesebbek mint valaha, kurucos népek, igaz magyarok élnek ma  is e tájon. A trianoni önkény nyomán perifériára szorult település, kisebbedett hazánk keleti végein példamutató módon „tartja állásait”, büszke múltjára, őrzi, ápolja s gyarapítja hagyományait.

Június 9-én, szombaton az V. Ecsedi-láp Fesztiválra voltunk hivatalosak. Mivel is invitáltak e sokadalomba?: „Településünk legkiemelkedőbb rendezvénye minden év júniusában kerül megrendezésre. 1997-ben városnapként indult útjára.  …számtalan kulturális és gasztronómiai programon vehetnek részt az idelátogatók, Civil szervezetekkel, egyesületekkel, önkormányzati intézményekkel összefogva sikerült egy igazán színvonalas, turisztikai szempontból is látványos programot összeállítani. …szerettünk volna megeleveníteni egy szelet lápi világot, bemutatni állat- és növényvilágát, a betyárok életét, régi népi mesterségeket, például fafaragót, teknővájót, kosárfonót, nemezelőt. Mindezeken túl számtalan más népi mesterséggel is megismerkedhetnek az idelátogatók, többek közt mézeskalácsossal, kalapossal, kováccsal, népi ruhakészítővel, terítőhímzővel. Bemutatva a régi lovas hagyományokat, minden évben megrendezésre kerül a Lápi Fogathajtás szekér, hintó és hátas ügyességi kategóriákban. A rendezvényen lehetőség van arra, hogy a résztvevők megismerhessék a hagyományos népi ételeket, például a héjában sült krumplit, lapcsánkát, kemencében sült kalácsot, kötött-tésztalevest, puliszkát stb. Mindezekeken túl, a nagyszínpadon a délelőtt folyamán megelevenednek a régi népi hagyományok (leányszöktetés, fonó, ecsedi népdalok, ecsedi táncok, cigány táncok). A látogatók megtekinthetik a település kulturális örökségét.”

Az ígérteket szinte betű szerint teljesítették az ecsediek, s még annál is többet: egész napos gyermek- és ifjúsági programot szerveztek (állatsimogató, betyárvilág a lápon, régi gyermekjátékok készítése, népi játszótér, „Nagyecsed gyermekszemmel” címmel fotókiállítás a helytörténeti gyűjteményben), de volt – több szomszéd települést érintő - lápi kerékpártúra a fogyatékkal élőkért, ultibajnokság a lápi korcsmában s horgászverseny a Kis-Krasznán. Este pedig, hogy korunk modern műfajai se maradjanak ki, az Ecsed Singers, Fluor Tomi, egy motoros kaszkadőr show és a Desperado zenekar élő koncertje szórakoztatta a „nagyérdeműt”.

A délelőtti program legnagyobb eseménye a lovasverseny volt. Soha nem gyűlt még egybe ekkora mezőny a szépen felújított és agárfuttatóval is ellátott vásártéri lovaspályán! Már a 34 kettesfogat – köztük 4 póni húzta - felvonulása is szemet gyönyörködtető volt, de leginkább lenyűgözött bennünket a társként tisztelt ló szeretete, munkájuk összhangja és a verseny méltósága.

Közben tucatnyi civilszervezet és még több alkalmi társaság sütött-főzött, rotyogtak a bográcsok, sercegett a sült, különleges illatokat hozott a szél mindenfelől. Jóízűen ebédelhetett vagy csak csipegethetett a kulináris élvezetekre vágyó.

A délután egyik legnagyobb - Ecseden mindig megkülönböztetett érdeklődéssel várt - eseménye a Rákóczi Kovács Gusztáv Hagyományőrző Együttes „Így vót!” című műsora volt. Az országosan is nagy népszerűségnek örvendő, utánpótlással együtt 68 fős együttes 2007 óta tagja a Muharay Elemér Népnűvészeti Szövetségnek. Az 1996-ban alapított társulat repertoárján jelenleg a Nagyecsedi táncok (verbunk, lassú és friss csárdás), a Nagyecsedi lakodalmas és az „Így vót” című műsor szerepel. 2010-ben Pécsváradon ’Kiváló’ országos minősítést kaptak a Dancs Lajos által, még az ’50-es években gyűjtött lakodalmassal, ez év szeptemberében pedig a most bemutatott műsorral szerepelnek majd az országos minősítőn.

Befejezésül, még éjfél előtt, tűzijáték világította be a lápi éjszakát. A közel ötezer látogató és közreműködő igazán élvezetes, eseménydús, emlékezetes nap után térhetett nyugovóra.

 


(Megjelent a Polgár Portálon, 2012. június 16-án)

Megtekintések: 119

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Bukszár Gyuláné Június 24, 2012, 2:17am

Tényleg "igy vót"minden ,ahogy az irásban szerepel.Jó volt olvasni róla ezen a fórumon is.Köszönjük!

Hozzászólt Boros Magdolna Június 19, 2012, 7:43pm

Látványos, színvonalas  rendezvény volt, ez az írás pedig egy szép keresztmetszet, bizonyíték arra, hogy városunkban a hagyományőrzés az év minden napján jelen van.

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek