Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.


Bíró Lajos mátészalkai szobrászművész bronz Móricz-mellszobrát avatták fel június 29-én a partiumi Börvelyben (Berveni).
A helyiek, a környékbeliek és a szép számban Magyarországról odalátogatók délelőtt református istentiszteleten vettek részt, ahol dr. Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke hirdetett igét. Főtiszteletű püspök úr ez alkalommal – rendhagyó módon – Móricz Zsigmond saját maga számára fordított (!) 90. zsoltárjára építette magyarázatát. Ezt követően a helyi általános iskola előkertjében megemlékezésre került sor. Kiss Zoltán polgármester úr köszöntője után az Erdélyi Magyar Kulturális Egyesület, a nagykárolyi Kaffka Margit Művelődési Társaság, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület, a Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület vezetői ill. képviselői beszéltek Móricz munkásságáról, kötődéséről szülőföldjéhez és ismertették 1905-ös szatmári útját, mely alkalommal Börvelyben is gyűjtött meséket, népdalokat. A szobor alkotóját és művét Prókai Gábor művészettörténész (Képző és Iparművészeti Lektorátus, Budapest) méltatta.
Avatóbeszédet Markó Béla költő és esszéíró tartott, majd leleplezte az új mellszobrot, melyre Bölcskei püspök úr mondott áldást.
Délután a Petőfi Irodalmi Múzeum Móricz-vándorkiállítását nyitotta meg Gulyás Gabriella, a múzeum operatív igazgatója az általános iskolában, késő délután pedig - igen nagy érdeklődés mellett - „Móricz Zsigmond és Szatmár” címmel tudományos emlékülést rendeztek a művelődési házban, melyen neves magyarországi és partiumi irodalomtörténészek tartottak előadásokat.

(Megjelent a Polgár Portálon, 2012. július 3-án)
                                                                                                                          

Megtekintések: 108

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Boros Magdolna Július 3, 2012, 6:20pm

Elgondolkodtam, ez a kis település hogyan lehetett képes ilyen nagyszabású, színvonalas rendezvény megszervezésére, lebonyolítására. Csak úgy, ahogyan Ők tették: tenni akarással, összefogással és nem utolsó sorban anyagi hozzájárulással.Talpon volt Mindenki: vezetők, civil szervezetek, vállalkozók, az egyház és egy emberként a település lakosai. Csak csodálni lehet Őket és köszönetet mondani Nekik!

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek