Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

 

Váratlan öröm ért az elmúlt hét közepén. Bálint László meghívott az "...egy falatnyi Erdély" vándorkiállítás budapesti bemutatójára. Azonnal átfutott rajtam, hogy nincs lehetőségem elmenni, és kiszakadt belőlem a sóhajtás: Istenem, pedig de szeretnék ott lenni! De nem abból a fából faragtak engem, aki hamar feladja. Kértem Lacit, hogy várjon a válasszal pár órát. Azt hiszem csütörtök volt, 18 -ika. 20-án, szombaton, pedig már ott kellett volna lennem. Nem szaporítom a szót, sikerült elmennem, arrafelé busszal, vissza egy kedves ismerős hozott. Szombat hajnalban megérkeztem Rákoscsabára,  a barátnőm házába, ahol éppen annyi időm volt, hogy egy kávét igyak, s kissé felfrissítve magam, együtt indultunk a város másik felére, az Állatszigetre, ahol a rendezvény volt. A fogadtatás szeretetteljes volt. Laci már messziről meglátott, és mosolyogva integetett. Kissé lebegőnek és bizonytalannak éreztem a lépteim, de a holtponton már átestem ( napközben hullámokban öntött el a fáradtság, az éjszakai út során semmit ne tudtam aludni).

Már a megérkezéskor szemünkbe ötlöttek Bálint Zsigmond csodás fotói, kicsit odébb a mezőbergenyei alkotó-tábor pár festménye díszelgett, a levegőben miccs illata terjengett, összességében máris kezdtem megnyugodni, hogy itt van egy falatnyi otthon. Itthonról hazaérkeztem. Alig pár perc után elkezdődött az előadás, Bálint László és Király Péter, állatorvos és a mezőbergenyei alkotótábor egyik oszlopos tagja, közvetlen módon szólította meg a közönséget, és igazán élvezetes előadásban volt részünk, amiben meséltek a nyugat-, illetve észak-európai útjukról, a vándorkiállításról. Megható lelkesedéssel, egyszerű, mégis színes, szívhez szóló szavakkal vetítették elénk a nagy kalandot. Aztán Péter bemutatta Bálint Zsigmond fotóit, érdekes volt hallani egy pár szót arról, hogy hogyan, mi módon készülnek. Zsiga bácsi ( nem én nevezem így, hisz röviden bár, de volt szerencsém vele találkozni, és egyáltalán nem keltett bennem olyan benyomást, hogy egy "bácsival" beszélek) alapos munkát végez. Beszélget az emberekkel, nem lesifotós módjára kapja őket lencsevégre, és ettől nagyon emberközeliek a képei. Úgy is emlegetik Erdély falvaiban: Zsiga, a fotográfus. A "Székely legendárium" animációs filmről is szó volt, egy részletet láthattunk belőle, én most már biztos nem nyugszom, amíg az egészet végig nem nézhetem. Aztán Laci mesélt a mezőségi útról. A karácsonyi adakozásról. Azt hiszem nem tévedek: könnycseppet láttam csillogni a szemében, ahogy visszaemlékezett a közelmúltra. Szinte láttam magam előtt, amint karácsony szent estéjén koszosan, fáradtan belép az otthonuk ajtaján, de boldog mosollyal az arcán, hisz sok-sok családnak szerzett a munkájával és az adományozok segítségével, egy boldogabb karácsonyt... Laci! Teljes szívemből gratulálok ehhez a nemes tetthez!

Délutánra kissé kicserélődött a közönség zöme, és a "...falatnyi Erdély" ismét bemutatkozhatott. Ekkor már Sipos Loránd is ott volt, ő a mezőbergenyei alkotótábor egyik művésze, kitűnő munkáiból is láthattunk párat. Az ember nézte a festményeit, és belefeledkezett abba amit látott, szíve szerint ott lett volna, azon a tájon, ahol Loránd megörökítette a természet szépségeit, a régi, értéket képviselő bergenyei házakat, épületeket.

Fontos elmondanom, hogy jómagam is felszólalhattam, és beszélhettem az erdélyi magyarok közösségéről, az "...egy falatnyi Erdély" című antológiáról, arról, hogy hogyan kerültem e közösségbe, miért kezdtem el írni, és nem utolsó sorban egy képes beszámolót tarthattam egy szomorú eseményről, nevezetesen a marosvásárhelyi facsonkításokról, fakivágásokról. Felemelhettem a szavam, felhívhattam a figyelmet egy rettenetes mészárlásra, városunk múltjának módszeres eltörlésére.

Erdélyi emberek, akik immár Magyarországon élnek, de a gyökereikhez erősen kötődnek, voltak ott, és olyan anyaországi emberek, akiket érdekelt egy falatnyi Erdély. Nagy örömömre szolgált, hogy egyik szerzőtársammal is találkozhattunk, nevezetesen Barta Lászlóval, valamint megtisztelt jelenlétével ezen oldal egyik igen kedves tagja, Szabó Mária.

Összegezni szeretném a gondolataimat, érzéseimet a "...falatnyi Erdély" vándorkiállítással  és könyvbemutatóval kapcsolatban. Azt hiszem, hogy mindannyiunk ügye ez. Minden egyes tagot képvisel az alapítvány, minden egyes tagért dolgozik, egyen-egyenként, és közösségként is. Sikeresen, szívvel, lélekkel, ám nem könnyedén. Mert mindannyian tudjuk, hogy a mai világban mindennek ára van. Az utazásnak, a szállításnak, a könyvkiadásnak. Ezért segítsük az alapítvány munkáját, erőnkhöz mérten. Hisz ezzel önmagunkat is segítjük! A Magyarországon élő tagok számára adódik egy nagyon kedvező lehetőség, éspedig az adójuk egy , azaz 1 % -át átutalhatják az Erdélyi magyarok közhasznú alapítványnak. Tegyék meg egy nemes ügyért, ami miattunk van, ami értünk sok mindent tesz! De azon személyek is, akik nem Magyarországon élnek, segíthetnek.Az oldalon megtalálható többféle mód is arra, hogy ezt hogyan tehetik. Tegyünk együtt magunkért, tegyünk együtt Erdélyért, hogy terjedjen a világban még sok falatnyi belőlünk!

Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány
adószám:
18202922-1-13

magyarországi utalással számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005 (CIB Bank Zrt.)

Megtekintések: 173

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Barta László Április 25, 2013, 6:51pm

Kedves Tünde! Nagyon jó kis összefoglalót és hangulatjelentést írtál ,megtetézve a helyszíni fotókkal.Gratulálok! Sikerült mindazt visszaadnod amit nekem is volt szerencsém átélni.VÉGRE Budapesten is megtörtént az első vándorrendezvény! Mert reméljük lesz ennek folytatása is és nem csak záróakkordként fogjuk emlegetni. Végre itt is láthattuk,belekostólhattunk abba a nem kis fáradtságos rendezvény sorozatba,amit Bálint László és csapata végigvitt az európai városokba.Ezúttal is le a kalappal áldásos munkájukért! Ez a Föld napja alkalmából kezdeményezett rendezvény, számomra is izgalmasnak ígérkezett és nagy várakozással  volt tele.Ekkor ismerhettem meg személyesen és szoríthattam kezet az első pillantásra is barátságos,közvetlen "csapatkapitánnyal" Bálint Lászlóval és a szimpatikus Buglyó Anitával is,aki az Antológiánk szerkesztője volt.Megvallva kissé meglepődtem,hogy a szerzőtársak közül kevésnek sikerült ide eljönnie és ezért is örvendtem,hogy Veled is megismerkedhettem.Nehézségeket legyűrve,hosszú utazást vállalva,fáradtságot nem kímélve a messzi Marosvásárhelyről mégis eljöttél.Ezért is minden elismerésem Feléd!Kis előadásodat a marosvásárhelyi fák rombolásáról megdöbbenve figyeltem és csak reménykedni lehet,hogy a Ti figyelemfelkeltéseteknek csak lesz pozitív eredménye.A továbbiakban bízzunk abban,hogy a következő budapesti vándorrendezvényen még több szerzőtárssal,érdeklődővel találkozhatunk.Üdvözlettel,Laci.  

Hozzászólt Ősz P.Zoltán Április 22, 2013, 8:03pm

Többször megtettem már,de most is kikívánkozik őszinte,elismerő gratulációm Bálint Lászlónak és csapatának,amiért nem kis áldozatokat vállalva eljuttatott egy-egy falatot édes Erdélyünkből azon honfitársainknak is,akik távolabbi országokban találtak otthonra.Gondolatban veletek voltunk és együtt kóstolgattuk a hazai ízeket,amiket ti szívetek teljes örömével szolgáltatok fel az erre éhezőknek.

Köszönjük Tündének is a helyszíni tudósítást.Találkozzunk mielőbb szülővárosunkban,Vásárhelyen!

Hozzászólt Bálint Mária Április 22, 2013, 7:53pm

Ezt lesem azóta is, gondolom a többiek is, akik nem tudtunk ott lenni, de büszkék vagyunk azokra, akik hírét vitték az erdélyi magyarnak sokfelé, és sikerre vitték a záróakkordot is. Gratulálunk hozzá! Reméljük, jön több fénykép is, meg videók.

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek