Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Ideges lankadás

P. G. magasrangú katonatiszt, ki egy hadjáratban kitüntetéssel vett részt, utána mindenféle homályos tünetek közepette megbetegedett – u.i. a lábakban nehézséget és elfáradást érzett, továbbá mintha hangyák futottak volna rajtuk keresztül, azután nyomást, néha a felső czombokban ideiglenes hőséget érzett, székelése fájdalmas volt stb. Gastein és Mehadia, melyeket kezdetben látogatott meg, semmi hatással nem voltak, sőt Mehadia forró fürdői vértolulásokat idéztek elő, melyek amúgy is rossz kedélyállapotát még nyomottabbá tették.

Egy ismert sebész végre felfedezte a szenvedés okát. A bátor tiszt, ki betegségével csak oly gyorsan akart elbánni, mint ellenségével, maga unszolta a professzort, vajon sebészeti műtéttel a bajnak elejét venni nem-e lehetne, s így ez a középső prostataajk excisióját eszközölve, egy, a figyelmet addig elkerült követskét a hólyagból egyidejűleg eltávolított.

A beteg megszabadult fájdalmainak legnagyobb részétől, hangulata tehát javult, és...elvett egy fiatal nőt. Abban a szándékában, hogy nejével szemben a fiatal hőst játszsza, talán kissé messzire ment, mert alig félévi házasélet után ideges lankadás állott be, mely egy tiroli természetes fürdő használására bírta.

Alig érkezett oda, ismét beállottak azelőtti fájdalmai. Kínzó erectiók, melyek a házasélet kötelessége leróvásának kísérleténél csalóka képeknek mutatkoztak, gyakori vizelési nehézségek, melyek a neje által kedvelt társaságbeli életet valóságos kínná tették a részére, végre húzódó fájdalmai annyira nyugtalanították, hogy egyik társa tanácsára tél közepén keresett fel bennünket.

A végbélen keresztül eszközölt vizsgálat a prostata közepén egy erős sebhelyet és a hely két oldalán képződő genynyedést, egyúttal azonban a prostatának hoszszmetszetben való megnyúlását mutatta eredményképpen. A szerv körülbelül egy császárzsemlyéhez hasonlított, de nem bírt ennek nagyságával.

A katheter bevezetése alkalmával a prostatikus rész lényeges meghosszabbodása mutatkozott, és oly ellentállás, melyet csak egy tompított katheterrel sikerült leküzdeni. A beteg e helyen végtelenül érzékeny volt. Ezen érzékenységet cocain bougies-k bevezetésével ellensúlyoztuk, naponként négyszer bizonyos időben katheterizáltuk, és a jól fertőtlenített kathetert mindenkor egy fél órán át helyén hagytuk.

Néhány hét múlva a vizelés már nem járt nehézségekkel, a beálló erektiók azonban túlságosan fájdalmasak voltak.

A katheterizálással egyidejűleg általánosan használt fürdők, utána következő, fokozatosan hidegülő zuhannyal alkalmaztattak.

A negyedik héten kezdődött a helyi gyógykezelés, hetenként háromszor alkalmazott constans áramokkal.

Tizenkét ülés után a prostata erős kisebbedése volt észlelhető, és az egyéni jólét nagyban fokozódott.

Az étrend minden nemű izgató és melegítő ételek megvonására szorítkozott, különben azonban oly dúsás volt, hogy a beteg 3,5 kilóval gyarapodott.

Kilencz hét múlva a legjobb hangulatban hagyott el bennünket. A teljes kigyógyulás természetesen lehetetlen volt, de az egyéni érzés oly jó lett, hogy a beteg észszerű tartózkodása mellett sok éven át kevéssé zavart életet élvezhetett.

Utólagos hozzáfűzés (Ösmeretlen beírótól):

Mi történt a derék katonával? Tessenek traffálni!

1. Betses neje, annak tudatában, hogy egy általánosan becsült, szeretetre méltó férfi a férje, segédkezet nyújtott neki, s szívesen lemondott mindarról, mi férje egészségét megronthatta volna.

2. A nagyra vágyó feleség, annak tudatában, hogy bár egy általánosan becsült, szeretetre méltó férfi a férje, aki azonban őt immár tartósan kielégíteni nem képes, egy idő után már nem nyújtott segédkezet, hanem fiatal tisztekkel vétetve körül magát, őt szegényt ármántos következetességgel gúnyolta, végül nevetésessé tette.

3. A halál oka: kötél általi öngyilkosság.

(Dr. Med. Steinbacher J.: Legényélet betegségei. Ábrákkal. Budapest, 1894. Küldje válaszát Gerő és Kostyál Könyvkiadóhivatala czímére, és nyerjen egy originál Prostimoll kenőtsöt.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Megtekintések: 96

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Bölöni Domokos Március 22, 2013, 4:44pm

Köszönöm, már meg is történt!

Hozzászólt Lakó Péterfi Tünde Március 21, 2013, 5:19pm

Kedves Bölöni úr! Ön is le tudja törölni a felesleget. Az írás címe felett van egy olyan fül, hogy "Blogok szerkesztése" . Kattintson arra, és azon belül erre az írásra. Ott tudja korrigálni a hibát. 

Hozzászólt Bölöni Domokos Március 21, 2013, 4:55pm

Véletlenül kettőzve került föl a szöveg. Kérem a rendszergazdát, az egyiket törölje!

Köszönöm!

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek