Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Atyánkfiát mindig megbabonázza a csillagos ég! No nem úgy, mint a Négyökrös szekér romantikus szerelmeseit, hanem ahogyan az egyszerű sztyeppei pásztort, vagy távoli tengerek hajósát ezer év óta. Már gyermekkorában lenyűgözte a karácsonyi égbolt bibliás fénye, s fiacskáival még tudott gyönyörködni az augusztusi éjszakák csillaghullásos csodáiban, de mostanság...

Szerves műveltségünk tanulásának-tanításának okán atyánkfiát már jó pár éve foglalkoztatják csillagmítoszi hagyományaink, meg-megújuló örömmel fedezi fel bennük ősműveltségünk - nagy civilizációk mítoszainál is régibb! - nyomait, s a bizonyosságkeresésben szinte falja, mint egykor, a magyar mese- és mondavilág gyűjteményes köteteit - Benedek Elektől Illyés Gyuláig, Arany Lászlótól Komjáthy Istvánig. Új izgalommal kémleli az égbolt jelenségeit, azaz kémlelné, de városi ember lévén a lenti fényességtől alig látja az égit. Nyárestéken próbálkozott már a Nagyerdő egyik-másik távoli tisztásáról is égbenézni, meg a Hortobágyon, Szálkahalomig autózva, hogy onnan majd mindent láthat talán, mit okos könyvekben olvasott, az öreg csillagokat, népmeséink bolygó-bolyongó hőseit, meg a Tejutat, Égigérő fánkat.

Most, hogy már őszül, ő is meg az idő is, maradnak az olvasnivalók. Éjféltáj, mikor leteszi könyvét - Népmeséink és a csillagos égbolt -, eloltja a világot, s a szeme lassan megszokja a szoba sötétjét, felragyognak a zöld-piros LED-kijelzők, meg az internet pislogó modulja, modern korunk hideg-rideg csillagfényei.

Megtekintések: 197

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Dierich/Orban Zsuzsa Augusztus 18, 2011, 12:45pm
Kedves Maria!  A kakastejhez hasonlit a  "lyukas tepsiben sült tengeri herkentyü, pipiske-csipogas, es szitakötö zummogas.Ugyancsak mesei elemek...Lanyom imadja....     A linkjeidet megnezve /ismeret-virtus/ meg mas  csodalatos , a magyar nyelv eredeteröl, de MEGERTESERÖL  es logikajarol szolo  kis klippet talaltam. Nektek biztos ismerös (sokan szakik vagytok) megis örömömet megosztom veletek: youtube:Az ösnyelv...... vagy youtube:Kiss Denes:A magyar nyelv eredete. Nem csoda, ha a ferjem neheznek talalja es egyedinek a magyar nyelvet!   Jo szorakozast.  Örvendek, h. irasaitokat olvashatom, ezaltal otthon vagyok.
Hozzászólt Dierich/Orban Zsuzsa Augusztus 17, 2011, 9:06pm
Nagy örömmel olvastam összes hozzaszolasaitokat a  misztikus monda- , es mesevilagrol. Köszönöm, minden link, minden leiras  nagy öröm szamomra!
Hozzászólt Dierich/Orban Zsuzsa Augusztus 15, 2011, 1:53pm
Kedves Kincses Györgyne! Hozzaszolasat csak  egyetertessel  tudom nyugtazni. Ma is lehet csillagos eget teremteni a gyerekeknek, de az sok sok idöbe es foglalkozasba kerül. Lanyom is , n.o.ban növen fel, a youtube-os  magyar dalokra szorul, meseket nez, persze 3-4 evesen az agya szelen enekeltem, maskepp most nem erdekelne. Es otthon, a csillagos eget apukam, mint nagytata igazi törtenetei (nem mesek!! - mint lanyom helyesbit), gyerekkori elmenyeiböl, a kaszalasrol, pasztorkodasrol szött meseit teritjük a hazakra. Es, nagy boldogsag tölt el, mikor az "Ismerd meg" honismereti tarsasjeteknal felkiallt:"Hat, ezt tudom, a Maros meg az Olt, a ket testver legendaja, ... hat ezt meselte este magyapa!!" Igy proballunk nap mint nap csillagos eget teremteni. Üdvözlet: Zsuzsa.
Hozzászólt Radics Pálné,Medgyessy Éva Június 28, 2011, 5:24pm
Igen,"modern korunk hideg-rideg csillagfényei".Milyen ijesztő!!!
Hozzászólt Ozsváth Sándor Május 17, 2011, 8:19am

Kedves Asszonyom! Igen megörültem bejegyzésének, hisz ékes bizonyítékát adja annak, hogy a világhálót is lehet jól hasznosítani gyermekeink nevelésében. Ma már úgy ajánlhatjuk ezt az eszközt, mint régen az értékes  könyveket. A felnőtt helyes irányítása azonban különösen fontos (sőt nélkülözhetetlen!) , hiszen nagyon sok a bóvli, bárgyú, gügyögő "gyermekműsor". A leírt történet is jól mutatja, hogy milyen fogékonyak, érzékenyek s kreatívak gyermekeink...

Hozzászólt Kincses Györgyné Május 16, 2011, 8:32pm
A gyermekeim nagyon szerettek meséket olvastatni, 4 éves korában a fiam már olvasott (persze nem oldalakat, először csak hangokat és számokat) kedvence a Kis Balázs volt József Attila: Altató-jából: "...lehunyja kék szemét az ég,...dunna alatt alszik a rét. 10 évesen - mondhatom hála a nagyszülők könyvszeretetének - a földrészek jellemző állatainak nevét is ismerte. Ezzel most sincs baj, de a verseket szereti, de a számítógép elvonja a figyelmét erről is már. Azért a 6 éves már odaülhet néha egyszer egy nap fél órára - csak akkor ha megy óvodába, mert szeret játszani és élvezi, hogy az egyszervolt.hu-n nézheti a verseket, magyar népdalokat (Este van már 8 óra, Hej, Vargáné káposztát főz...) és ha beütjük a Youtubon a magyar népmeséket hát akkor nem lehet bírni vele, alig akar kilépni a gépből és vacsorázni,.. még talicskázással is nehéz a fürdőszobáig eltolni, és játszani mindent lehet.A fiam ma megkérdezte - mert az egyik mesében egy fogatlan vén öreganyó szőtte a mákból a mákgubóban az anyagot és abból varrta meg a sötétet. Ruhákat vitt a városba és ráhúzta a házakra, a mákgubóra pedig kiírta egy kis táblára, hogy "Elmentem, ha jössz holnapig ne keress!" A fiam pedig megkérdezte a kis bábura nézve, aki a Dédire hasonlított fejkedővel: "Ilyen öreg az éjszaka?". A holnap és az öreg szó valahogy megsemmisítik egymást, és én csak annyit mondtam, hogy a mi Nap bolygónk még Mátyás királyt is látta. Hát ilyenek a mai gyerekek,nem lehet őket eléggé a válaszokkal kielégíteni annyira információéhesek, na ezért kellene a szülőknek jobban ráérniük a beszélgetésekre. A csodálkozó szemük az igazi ajándék. Ezt kívánom mindenkinek.
Hozzászólt Ozsváth Sándor Május 16, 2011, 6:52pm

Amint a mennyben, úgy a földön is...

Ezt már a szóhasználat is tükrözi, hiszen a templom mennyezetén jelennek meg e jelek! Az ilyen kazettás mennyezetű templomok mindegyike keletelt, vagyis a tengelye kelet-nyugati tájolású (keleten az apszis van, ill. volt a mai reformált gyülekezeteknél). Ablakok csak a keleti és a déli oldalon vannak, amerre a nap eljár. Ezeken az ablakokon tükröződik fel a fény, ugyanis a templomok majd' mindegyike vízparton épült, ha pedig nem, akkor az ablakok rézsűje van vakító fehérre festve. Az itt (vízen vagy fehér felületen) feltükröződő fény jelenik meg a mennyezeten, mégpedig egy év leforgása alatt mindig más-más helyen (a beesési szög ugyanis hónapról-hónapra változik) . A mennyezet egyébként eredetileg folyamatosan deszkázott. Egy évig tart az un. "benapozás" - utólag van "bekazettázva" a mennyezet a Napútnak megfelelően!  A Kos jelét (ami egyben a tavaszpontot is jelenti) a március 2O-án s az azt követő héten megjelenő fényfolt helyére festették fel.

Hozzászólt Boros Magdolna Május 16, 2011, 9:42am
A kazettás mennyezetek mindig elbűvölnek, de sajnos, a megértésükhöz magyarázatra szorulok.Mint naiv szemlélődő, nem tudom pl. milyen szerepe van itt a Kos csillagképnek?
Hozzászólt Koppányi Zsuzsanna Május 16, 2011, 9:23am
Köszönöm, hogy ezzel a magyarázattal nézhettem meg a fényképeket. A tudatlan szemlélő (mint én is) legfeljebb egy talányos, letisztult, ősrégi formát lát benne. A kétfejű sas ábrázolása pedig éppenhogy elbizonytalanított volna...
Hozzászólt Ozsváth Sándor Május 16, 2011, 8:48am
Néhány fotót ismét felteszek a 'fényképek' rovatba. A Kos jegyét láthatjuk viszont az összes un. kétfejú sasban, ami ugye ornitológiai képtelenség, ráadásul mindenhol, mindegyiknek szíve van meg pikkelyes alsó teste - szinte szánkba rágva, hogy ez nem madár, hanem jel. Mindenütt a kazettás mennyezetek közepén van, hiszen tavaszponton oda tükröződik fel a fény! A szószék kék varrottasán ugyancsak Kos-jel. A piros varrottas pedig a Halak jegye, ami egyben Krisztus jele is!

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek