Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

 

 

Vasfaló Duhumor váratlanul tűnt fel a dombvidék legkisebb falujában. Addig csak hírből ismerték, valójában soha senki sem látta, de mindenfélét rebesgettek róla: hatalmas az alakja, a feje helyén nagybüdös fekete bütyök, szája olyan, mint a kőőrlő gépé; amit elkap, darabokban jön ki azon a randa hátsóján –, ami viszont a régi cséplőgépek szalmarázójához hasonlít. Ebből szinte semmire sem lehet pontosan következtetni, nem csoda hát, ha a kisiskolások rajzversenyén a legkülönfélébb alakzatokban került papírra a szörnyeteg: egy olvasottabb gyerek Toldi Miklóst keresztezte a nemzetközi bőgőmajommal, másik a dízelmozdonyt alakította csattogó csőrű dinoszaurusszá, a harmadik az öregapja rézgálicos permetező gépét örökítette meg Pléhrágó Alarikként, amint éppen esőcsatornát reggelizik, kútvödröt ebédel, és falutáblát vacsorázik.

Ez a kissrác másnap új rajzot készített volna, amely Rézmarcang Csufodárt ábrázolná, igen ám, de a modell – az öregapjától maradt szőlőspriccoló masina – szőrén-szálán eltűnt a fészerből.

Történészek ettől számítják Vasfaló Duhumor bejövetelét Kiscsokoládra. Másnap egy titokzatos alak vasudvart alakított ki a legrondább faluszéli portán. Cégtáblája kartonpapír, ez állt rajta: Vas- és fémhulladék. Mintha a vas fa volna. De ez senkit sem zavart. Az udvaron jókora mérleg. A hízott disznót is megbírja; ha az történetesen vasból vagy fémből van.

Némelyek azt hiszik a rejtélyes gyűjtőről, hogy tulajdonképpen ő a rettegett Vasfaló Duhumor. Nehéz azonosítani, mivel Vasfaló Duhumor nem szokott nyilvánosan táplálkozni. Képzelődik tehát a sok üres szemű bámészkodó. Amit a láthatatlan szörnyeteg nagy titokban felmarcangol s megőröl, azt éjszaka ismeretlen helyre hordja a gyűjtőkocsi. Vasfaló Duhumornak olyan pompás a portfóliója, hogy ha sosem jön vala el és semmit sem csinál, akkor is őneki tulajdonítják a rendszerváltozás minden áldását a jámbor kiscsokoládiak.

Rekord idő alatt rámolta ki a falut. Előbb a felhagyott futballpálya szélén árválkodó gépkocsi-maradványok tűntek el, aztán a tavaly megboldogult Gazda Samu bá csűréből a 19. századi eke-taliga boronástól, majd a 20. században gyártott kapagép, valamint kilenc darab tárcsa, amelyeket azzal a céllal loptak el annak idején a gép- és traktorállomásról, hogy miután három fémlábat hegesztenek alájuk, karaj- és flekkensütőként szolgáljanak az eljövendő majálisokon.

A gazdátlanul árválkodó porták csak úgy ontották az ócskavasat, egyebek mellett elültöltős puskát, hernyótalp-darabokat, világháborús ágyúgolyót. Ki tudná felsorolni, mi mindenre csapott rá a Vasfaló Duhumor hulladék-kommandója.     

Dehát milyen az ember? Amíg más károsodik, tűri engedelmesen; jólesik az a kis káröröm, amelyet még el lehet titkolni a lelkiismeretünk elől. No, de mikor arra ébredsz, hogy a vaskapudon nincsen zár,  kilincs? Sőt, vaskapud sincsen immár? Hogy a házadról elvitték, nemcsak a tévéantennát, hanem a villanyhuzal tartóvasát is? Hogy a kutadon nincsen vödör? Sőt a kútostor kampója is odalett? Hogy a lehetetlen nem az: anyaszült-csórén, meztélláb és zsebrevágott kézzel járni a landarist a maszkabálon, hanem ez: drótkerítés –  drót és kerítés nélkül?!...

A plébánia udvaráról mise után tűnt el a falu büszkeségét, a negyvennyolcas obeliszk alját díszítő öntöttvas láncolat. Utolsónak talán a katolikus templom keresztje és a református templom kakasa vándorol a Vasfaló Duhumor telhetetlen gyomorába.

Ha hirtelen fordulatot nem vesz a vasbiznisz. Ugyanis a díszláncolat heves marcangolásába beletörött a Vasfaló foga. Így a bátor lelkész még idejében szállíthatta vissza híveivel a vasudvaron heverő relikviákat. Mármost, lehet hogy a buzgó ima nem mindig talál el a címzetthez, ezúttal viszont bizonyosan kézbesült. Az is valóság, hogy a Fennvaló néha túlteljesít, alkalmazint Ő maga is bajmolódhat kompenzációs gubancokkal. Amíg ez a Duhumor saját marcangoló-készletének pótlásán fáradozott a városban, uramfia, egy kezeslábasos különítmény kisdarus kocsival megzenésítette a sokat bíró nagymérleget az udvarról. Fényes nappal. (Az egyetlen és örök életű árulkodó, özvegy Lesiné Kovász Juliska néni rá a tanú.) Utána saját magától gyulladt ki a ház. Mire a tűzoltók odataláltak, porig égett. Napokig füstölgött a felhevült ócskavas kupac, aztán jött egy tavaszi zápor, és hozzá lehetett férni. Sima terep maradt az új gyűjtögetők után.

Most éppen szántják a telket. Aki beáll elsőnek, azé. Elsőnek az állhat be, aki nem második, vagy ott né.

Kiscsokolád maradék lakossága, összesen negyvenhárom lélek: isteni csodáról áradozik, és felváltva járogat el mindkét templomba.

A sajtó a hatóságok tehetetlenségéről és a kiéleződő maffiaharcról értekezik.

Vasfaló Duhumor pedig már a hetedik faluban csattogtatja vadonatúj műfogsorát.

Mibe kerülehett az is! 

Megtekintések: 289

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Szente Cs. Janos Június 3, 2012, 10:47pm

 "Elég régen múlott az a történet kezdete "

 

Egy csavart... vicc

Hozzászólt Buksa Eva-Maria Június 3, 2012, 12:28pm

Ilyen remek, a mai erdélyi  valóságból ihletett paródiát csak nagyon ritkán olvashat az ember. Tetszett a stílusod a műfaj összes "kellékei"-vel fűszerezve igazi szellemi felüdülést, szórakozást jelentett.

Köszönöm az élményt! - Évi

Hozzászólt Buksa Eva-Maria Június 3, 2012, 12:28pm

Ilyen remek, a mai erdélyi  valóságból ihletett paródiát csak nagyon ritkán olvashat az ember. Tetszett a stílusod a műfaj összes "kellékei"-vel fűszerezve igazi szellemi felüdülést, szórakozást jelentett.

Köszönöm az élményt! - Évi

Hozzászólt Bölöni Domokos Június 3, 2012, 10:29am

Ezzel a szövegrésszel nem tudok mit kezdeni:

"Elég régen múlott az a történet kezdete.."

Gépi fordítás angolból?

Hozzászólt Szente Cs. Janos Június 3, 2012, 9:06am

Elég régen múlott az a történet kezdete mikor jótevőink feldezeték a művajat, a vaj izű margarint, a tej-italt és még soroljuk tovább túl az Óperenciás tengeren is túl, mert ott k...r, izé túr a disznyófejű profitorientált demokrácia.

Hozzászólt Bölöni Domokos Június 3, 2012, 5:46am

Megmondja az szöveg vége. A vas- fémbiznisz után nyilván: a műanyagbiznisz.

Rozsdamentes műanyagból van a világ, mi mégis tovább foltosodunk benne.

Hozzászólt Király Judit Június 2, 2012, 12:34pm

Tökeletesen igazad van.Sajnos az emberek türnek,de meddig lehet türni.Az ember türelme is veges.Varnank,hogy jobb legyen,de szajnos csak rosszabb.Mi jöhet meg?

Hozzászólt Sebestyén Sándor Június 1, 2012, 4:29pm

 "A gyáva faj,a törpe népek...Nem tudják,amit mi tudunk.Mig ők a tegnapot alusszák  mi a holnap felé futunk.Új hajnal vi a régi éjjel s a ma  küzdelmünkből terem és bármilyen sötét az éjjel a hajnalé  a győzelem".

BABITS MIHÁLY

Hozzászólt balazs zoltan csaba Május 30, 2012, 11:41am

Ez egy szep mese,de sajnos valosag is.Nem vagyok nemzetgyulolo de a hatosagok segitsegevel (akik cinkosok)ebben az ugymond Vasfaloval a ciganysag igy tesz szert hatalmas summakra.felvasaroljak apro pezert a vas,rez es otvenyeket.ok mek jo summakert eladjak a kohoknak avagy a kikotokbe szallitjak ahol jo osszegeket kapnak meg.egy egesz mafia van kialakulva.nem szamit nekik hogy foutakrol a kanalis tetoket lopjak es mas a kocsival belemegy karambolozik vagy eletet veszti csak ok eljenek .nem baj hogy a vasuti jelzoktol a kabeleket lopjak masok eletevel jatszodva.ez mindennapos dolog,de a kormany megsem vesz egy normalis hatarozatot ellenuk.ok a leghibasabbak az egesz dologban.a mafia olyan mint a POlip.messzire nyulnak a karjai.visszaterve nagyon jo az irasod de sajnos valosag.kosz szepen.

Hozzászólt Sebestyén Sándor Május 30, 2012, 10:22am

Nagyszerű,végre valaki megemlékezett szerintem az"ócska világ" vasfogáról.Sajnos igaz.Köszönjük.

Hogyan segíthetsz?

vagy

vagy

PayPal és bankkártya

 vagy

adományozok


Banki utalással

magyarországi átutalással
Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany[kukac]erdelyimagyarok[pont]com email címre!

© 2019   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek