Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Rejtély hogyan, de megtörténik. Elég egy arc, egy mozdulat, egy szín, egy illat és Te ott találod magad, a múltnak egy olyan elfeledettnek hitt zugában, melyre évtizedek óta nem is gondoltál. Rejtély, hogy agyunk tudatalattijában mikor és milyen folyamat indul be valami, néha egészen prózai dolog hatására.

Krumpli-saláta készül vacsorára. A héjában főtt krumplit hámozod, kapkodva, mert nem vártad meg, hogy teljesen kihűljön. Gőzölgő, meleg főtt krumpli illat száll az orrodba. Millió a teendőd, terved, időbeosztásod, mégis  … évtizedeket repülsz vissza az időben. Gyerek vagy újra, a hatvanas években egy Kisküküllő menti kis faluban. Esteledik. Az esti harangszó meghitt, kedves, ismerős hangja tölti be a völgyet. A lenyugvó nap sugara még egy utolsót csillan a templomtorony ezüstszínű palástján. Mint a mai nap utolsó fohásza. A készülő vacsora illata terjeng a levegőben. Édesapád friss vízzel tölti meg a kút melletti itató vályút, majd kinyitja a kapuszárnyakat a csordából imbolygó lassúsággal hazatérő, kérődző tehenek előtt. Majd magasra tartott fejjel a hangos gúnár lépdel befele, a pozíciója fontosságát megerősítő, gágogó libacsapattal. A szárnyas népség a galambokkal békés együttlétben búzát csipeget. A disznók vedrében leforrázott illatos korpa gőzölög, te pedig ugyan úgy kapkodva morzsálod bele az apró főtt krumplit. Ujjaid belemélyednek a még forró krumpli sárga belsejébe.  Még egy kicsit, még egy kicsit, mígnem kísértésbe esel és egyiket-másikat, úgy, ahogy van, só nélkül, nem éppen tiszta kezekkel - de ki törődött akkor azzal - szépen megeszed. Hogy milyen finom volt, azt a megmaradt emlék őrzi csupán. Ilyen krumplit azóta sem ettél, gyerek sem lehetsz újra … a régi otthon sincs már, szeretteidet is magával vitte az idő kegyetlen, de törvényszerű múlása …

Kitálalod a krumpli-salátát és a család nem tudja, hogy te milyen messziről jöttél vissza a jelenbe.

Hogy néhány perc ajándékot kaptál.

Önmagadtól.

Aztán minden visszatér a régi mederbe. Működésbe lép a háziasszony reflex: fogytán a zabkorpa a kamrában. Kétnaponta friss kenyér sül, kenyérliszt –rozsliszt - korpa keverékből. Ha látná nagyanyád a modern kor dizájnos „sütőkemencéjét”, parázs, varizsáló, hőmérőként funkcionáló toll-próba nélkül! Hogy mosolyogna nagyapád a hófehér bajusza alatt, hogy „na, nézd meg, mama, ez a lyánka boltból veszi a disznók ételét, a korpát”.

A világ változik, óriási léptékkel és nem minden területen a jó irányba. De egy dolog örök és kisajátíthatatlan minden generáció számára: AZ EMLÉK HATALMA!

2018.06.27.

 

 

Megtekintések: 167

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Bartha Terike(szül.Gellér Terike Július 9, 2018, 7:44pm

Köszönöm szépen! Csak ennyi a mienk: az érzések és az emlékek. Semmi más. 

Hozzászólt Kilin József Attila Július 9, 2018, 2:01pm

Nagyon jó érzés volt olvasni a messziről hozott  emlékeidet, Terike! 

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek