Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Antal, a lovász

Szépen mendegélt a ló a rossz köves úton. Inkább poroszkált. Ott ahol az út szélén simább volt, ott hajlandó volt óvatosan ügetni is.

„Miért nem tartják karban ezt az utat?” – dohogott a bakon ülő ember.

„Mindent mástól várnak!” – mérgelődött tovább.

Egyenes útszakasz nyúlt hosszan a messzeségbe. Semmi forgalom nem mutatkozott, még egy árva kóbor kutya sem. A kocsis gyorsabb tempóra biztatta a lovát, s az kelletlenül bár, de megszaporázta a lépteit. Később kanyarodott az út, és sekélyes átfolyás keresztezte az utat.

A ló, ahogy megérezte a csüdje körül a vizet, egyet se lépett tovább. Megállt, mint a cövek. Gazdája hiába biztatta, nógatta, meg se mozdult. Végül szitkozódva, káromkodva lekászálódott a bakról, belélábalt a vízbe, s a kantártól fogva kivezette a minden részében remegő állatot.

„Mi a csoda lehet ezzel?” – dörmögött Antal, amíg visszakapaszkodott a bakra – „Vajon mi érhette mielőtt hozzám került, hogy így fél a víztől?”

Persze nem tudhatta, mert nem árulták el neki a vásár megkötésekor, hogy „prizsmáztak” vele, szóval homokot, sódert termeltek ki a folyóból, s a ló ott állott a vízben, ameddig a markoló segítségével a szekeret megrakták a csöpögő anyaggal, s aztán nagy kiabálásokkal, ütlegelések közepette hajtották kifele a folyóból, s fel a meredek marton. Egyszer aztán megmakacsolta magát a ló, és többet nem lehetett a vízbe bevinni. Ahogy vizet érzett, megállott, és se ütleggel se szép szóval nem lehetett rábírni, hogy tovább lépjen. Még traktorral is meghúzatták, de akkor sem volt halandó egyet sem lépni. A szekeret leürítették, s még akkor sem mozdult sokáig. Egy idő múlva aztán magától kihátrált az üres szekérrel, felballagott partoldalon a füves részig, s mintha misem történt volna legelni kezdett.

Ezért adták el. Jó pénzért, mert különben mutatós, szép állat volt.

Miután túlélték a „vizes kalandot”, szaporán haladtak az árok szélénél, ahol kevesebb kátyú nehezítette a haladást. Az ember mérgesen, és türelmetlenül biztatta a lovát. Haragudott az előbbi makacskodás miatt, de aztán meg is sajnálta, mikor eszébe ötlött, hogy mennyire remegett, amikor kivezette a pocsolyából. Megenyhülten hagyta csendesedni a futást, s már éppen lépésre váltott volna a szürke, mikor idegesen felcsapta füleit, s még horkantott is.

„Mi lelt ismét, hé!” – kiáltott az ember, aztán odavillant a szeme a szántó távoli végére.

Éppen fekete füstöt okádva az égre egy traktor fordult meg a borozda végén. A ló fejét kapkodva, ijedezve haladt. Az Antal újra leugrott a bakról, és az állat nyakát veregetve nyugtatta, közben keményen fogta a kantárt.

„No, no! Csillapodj! Ne félj, nem eszen meg!””

Közben a gép közeledett feléjük, s mikor a borozda innenső végéhez ért, újra fekete füstöt böffentve fordulni készült. A paripa megriadva hátrált, s a szekeret benyomta az árokba, hiába fogta a gazdája keményen. A traktor elhaladt dolgát végezve, a szekér pedig lecsúszva az árokban állt meg.

„No, ezt megcsináltad!” – zsörtölődött az ember – „Most akkor húzd is ki, ha már bényomtad. Ne csak bólogass azzal a nagy busa fejeddel!”

Ezzel fogva a kantárt megbiztatta a lovat, s az nekifeszülve a hámnak ügyesen kivontatta a szekeret a méltatlan helyzetből.

„Leszünk mi még jóban!” – jegyezte meg az Antal megelégedve..

Megtekintések: 57

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Dr. Bige Szabolcs Csaba Március 1, 2010, 7:33pm
Ha a lovak tudnának beszélni...

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek