Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Füreden járva első utam mindig a Balaton partra vezet, a Tagore-sétányra. Olyan jó itt felidézni azt a már rég elsüllyedt világot, amelyben igazán otthon érezném magamat. Emlékezetem vetítővásznán ilyenkor megjelenik a parton Szentgyörgyi Horváth Anna kisasszony, andalogva, napernyőjét forgatva, komornája kíséretében - odébb, a színházban pedig épp új darabjukat kezdik próbálni a teátristák. Egy későbbi lélekmozi-snitt „kistotálján” Wesselényi báró ballag, fölöttébb illedelmes fürdődresszben - pár bemelegítő karmozgást végezve - a móló felé, idő telve meg már a híres indiai költőt, a Nobel-díjas Tagorét látom, amint hálája jeléül emlékfát ültet…

Fák, emléktáblák és szobrok sorjáznak a sétányon, köztük a keletjáró székelyé, Csoma Sándoré, akit Tagore hazájába is elvezetett tudásszomjból fakadó, nemes kalandozási vágya. Mindezek az engem Füredre visszaröpítő gondolatok Nagyenyeden jutottak nemrég az eszembe, Kőrösi Csoma Sándor fái alatt, a híres kollégium udvarán. A székely-magyar utazó egykor három pár páfrányfenyő (tudományos nevén Ginkgo biloba) csemetét küldött haza Indiából Európába – Tagoréra emlékeztető módon, ugyancsak hálája jeléül. Egyet szülőfalujának, Csomakőrösnek, egyet az őt támogató londoni székhelyű Bengáli Társaságnak, egyet meg alma materének, az Enyedi Református Kollégiumnak. A három párból már csak ezek állnak, a tornacsarnok előtt, Sándor deák egykori tanulószobájából épp rálátni.

Az indiai költő füredi fája és székely atyánkfia páfrányfenyői mellett még egy kapocs köti össze a két jeles férfiút: Kőrösi Csoma Sándor tudományos munkáinak java történetesen éppen Kalkuttában jelent meg, Rabindranath Tagore szülővárosában! A mai Balatonfüred pedig mindkettejüknek méltó emlékhelye, azt bizonyítva, hogy nincs idegenség, nincsenek távolságok, csak hidak vannak, amelyek erőt adnak az emberiséget forgácsoló, nehéz időkben is!

(Megjelent az Erdély.ma-n, 2016. január 14-én)

Megtekintések: 119

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Barta László Január 17, 2016, 1:07pm

Érdekes párhuzamok. És milyen kicsi a világ!

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek