Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

 

Advent harmadik hétvégéjén immár huszonötödik alkalommal rendezték meg a magyar nyelvterület téli ünnepköri játékainak legnagyobb hazai mustráját, a nemzetközi betlehemestalálkozót, Debrecenben; a cívisváros éppen 10. alakalommal volt házigazdája. A jubileumi seregszemlére harminc betlehemes érkezett a Kárpát-haza minden magyarlakta területéről.

Tizenhat anyaországi mellett tizennégy határainkon túli hagyományőrző csoport (kettő Kárpátaljáról, három a Felvidékről, három Délvidékről, hat pedig a Partiumból és Erdélyből) mutatta be gazdag szokáshagyománya színe-javát a debrecenieknek és a környékbelieknek.

A játszók által idén is ezrekhez jutott el karácsony üzenete! A péntek esti ünnepélyes nyitórendezvény meg a Luca-napi tudományos tanácskozás közötti időben szinte mindenütt betlehemeztek: művelődési és közösségi házakban, templomokban, könyvtárakban, szabadtéri színpadon, bábszínházban, gimnáziumban, óvodában, kórházban, áruházban, s nagy sikerük volt a lakótelepi és a tanyai családi délutánoknak is.

E dramatikus játék „atyja”, Ferenc testvér bizonyára nem gondolta volna annak idején Assisiben, hogy - tömegigényeket kielégítendő - nagy adventi újítása, a betlehemállítás még sok évszázad múltán is népszerű lesz a keresztény kultúrkörben s különösen nálunk – sajátosan magyar pásztorjátékkal körítve. Történt, hogy 1223 karácsonyára készülve megkérte egyik barátját, rendezzen be egy barlangot, hozasson belé szalmát meg szamarat, ökröt, hívjon pásztorokat, s ahogyan ma mondanánk, amatőr színjátszókkal elevenítsék fel a szent éjszaka történéseit. Karácsony máig érvényes, igazi arcát Assisi Szent Ferenc fedezte fel számunkra!

A debreceni, negyedszázados múltú rendezvénysorozaton eddig a Kárpát-haza közel kétszáz településének betlehemesei mutatkoztak be. Szerepléseikről sok száz film- és videofelvétel valamint számtalan kiadvány készült azzal a nem titkolt szándékkal, hogy ezzel is segítsék a betlehemes játékok átörökítését vagy „visszatanítását”.   

A Debreceni Művelődési Központ tíz éve gondos szervezője és házigazdája e találkozóknak. Nem csekély mértékben, munkájuk elismeréseként „a debreceni betlehemes találkozók hagyományátörökítési gyakorlata 2015. évben a Szellemi Kulturális Örökség Jó gyakorlatok nemzeti nyilvántartására felvétetett.” – határozott az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Szellemi Kulturális Örökség Szakbizottsága.

(Megjelent az Evangélikus Élet 2015. évi karácsonyi összevont lapszámában)

Megtekintések: 58

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek