Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.


Festői környezetben, akácokkal körülvéve, távol a világ zajától található a székelykáli Akác Panzió. A vendéglátó egység tulajdonosával, Nagy Piroskával, a teraszon beszélgettünk, ahonnan gyönyörű a kilátás a közeli domboldalra, ahol a család gyümölcsöse és szőlőse áll. Piroska asszonnyal a panzióról és a faluturizmus lehetőségeiről beszélgettünk.

 

SAPARD támogatással indultak

Az épületet Nagy Piroska az édesanyja révén örökölte a Kilyén Sándor ágon. Már kezdetektől fogva kereskedelmi célokra használták, egy zsidótól vásárolta meg nagyanyja. Itt működött egykor a Hangya Szövetkezet, amelyet később Fogyasztási Szövetkezetnek kereszteltek át. Sikerült megúszni az államosítást, bért fizettek érte még a legnehezebb időkben is. „Az évek során a tetőszerkezet alaposan megrongálódott, ezért a rendszerváltás követő években hozzákezdtünk az épület felújításához. Elhatároztuk a férjemmel, hogy egy panziót indítunk, de nem volt elegendő pénzünk, ezért 50%-os SAPARD támogatással vágtunk neki a befektetésnek. 2006-ban kezdtük el a manzárd kialakítását, amit 2008-ban fejeztünk be.” – tájékoztatott Nagy Piroska.

 

Igényes szállás, falusi koszttal

            Az igényesen és ízlésesen berendezett Akác Panzió 10 személy befogadására alkalmas. Két szoba és egy apartman várja a vendégeket. „Általában ugródeszkaként szolgálunk az utazástól kimerült vendégeknek, akik legtöbbször csak 1-2 éjszakára jelentkeznek be. A szobák kétágyasak, külön fürdőszoba tartozik hozzájuk. Az apartman előszobával is rendelkezik, az itt található hálószobába franciaágyat helyeztünk el, a nappaliban két ágy található. Minden szobában televízió van, a kertben grillezési lehetőséget kínálunk vendégeinknek. A szállás mellett főként házi étkekből álló reggelit is biztosítunk. Látogatóink szívesen fogyasztják az általunk előállított házikolbászt, szalonnát, túrót, friss zöldséget.” – mutatta be röviden szolgáltatásaikat Piroska asszony.

 

            Minőségi borokat kínálnak

            A Nagy házaspár, Piroska és Jenő, földműveléssel és állattenyésztéssel is foglalkozik. „Néhány évvel ezelőtt 70-80 disznót tartottunk, s gépparkot alakítottunk ki, hogy könnyebb és olcsóbb legyen a földek megmunkálása. Ma már csak saját részre tartunk sertéseket, s a földműveléssel is alábbhagytunk.” – mondta az Akác Panzió tulajdonosa, aki kihangsúlyozta, hogy Székelykálban lehetetlen csak vendégfogadásból megélni, ezért mással is kell foglalkozni. Az épületben kocsma és vegyesbolt működik, Jenő bácsi (akit nem találtam otthon) borászattal is foglalkozik. „Saját termésű borainkat már többször díjazták különböző versenyeken. Elsősorban leányka és pinot noir szőlőfajtákat termesztünk, s vendégeink meg is kóstolhatják ezeket a ház borospincéjében.” – tette hozzá Piroska asszony.

 

            Lehetne fejleszteni, de…

            A családi vállalkozók a nyereséget rendszerint visszafektetik az épületbe. Jelenleg éppen újabb szobák kialakításán fáradoznak. „A SAPARD támogatás egyik feltétele, hogy legalább öt évig működtessük a panziót, de egyelőre nem is gondoltunk arra, hogy bezárjunk. Amíg tudjuk, csináljuk, aztán átadjuk a gyerekeinknek. Lehetne fejleszteni, szeretnénk egy ebédlőt és egy kisebb gyűléstermet, ahol üzletemberek találkozhatnának. De ehhez egyelőre nincs anyagi lehetőségünk.” – fogalmazott a tulajdonos, aki elmondta, hogy férjével mindent megtesznek a faluturizmus fellendítése érdekében. Összeállítottak egy kis képes kiadványt, amely a panziót reklámozza és ismerteti a vendéggel a csillagtúra lehetőségeket.

 

            Idézet a vendégkönyvből

            Piroska asszony a vendégkönyvet is megmutatta, amelyben többen kifejezték elégedettségüket a minőségi szolgáltatások miatt. „Vendéglátóink, Piroska és Jenő, szívüket teszik ki azért, hogy a látogató jól érezze magát. Csodálatos napokat töltöttünk Székelykálban (…) A falusi étkek egy kis ízelítőt adtak számunkra a székely gasztronómia világából.” – jegyezte be Dr. Horváth Zoltán Veszprémből.

 

                                                                                                                      Berekméri Edmond

u.i. Székelykál Marosvásárhely-től 17 km-re északkeletre fekszik, lankás, dombos, erdős vidéken 362 m tengerszint feletti magasság-ban. A Nyárádtól mintegy 7 km-re, míg a Maros-tól 9 km távolságra található. Nagyrészt erdő veszi körül. A Káli-patak völgyének legrégebbi települése, egykori vásáros hely és járási székhely, ma közigazgatásilag Nagyernyéhez tartozik.

Megtekintések: 265

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek