Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Különös kirándulás

 

Egy rab vallomása, aki megszökött a Czuhtházból (feddőházból), járt egyet a világban, de aztán visszatért ugyanoda, ugyanis szüleit s hazáját megtagadni a lelki ösmeret reá nem vitte, különben pedig a költség is akadályoztatta cefetül

 

A: 1803. Die 23. Xbris

Kemény Pál Czegléd Mező Várossábúl Pesth Vármegyébül származott 22 Esztendős, nyőtelen Evangelica valláson, beszéll németűl, Magyarúl, Deákúl, Thotul, Olaszúl.

A: 1803. Die 29 7bris a Szegedi Javétó Házbúl el szöktem.

Nederkovits Antal beszéllet reá erre az elszökésre, de a mellyel soha őszve nem akadtam. (Sz. m.: akivel többé nem találkozott.)

Azonn Elszökés utánn, Szegedrül Bétsbe nyoltz napok alatt mentem, és Hassonn, Földváronn, Fejérváronn, Komáromonn által menvénn, Csallóközönn körössztül Posonybann, onnand egenyessenn Bétsbe érkeztem.

Bétsig éppen semmi passusom (útlevelem, sz. m.) nem volt.

Bétsben Rétze vendég Fogadoba szállottam, Auf der Wieden.

Az megemlitett vendég Fogadobann, saját nemevmet fel írtam. (Valódi nevemen jelentkeztem be, sz. m.)

Bétsbenn az lábaimnak fájdalmi miatt nyotz napokig mulattam (tartózkodtam, sz. m.).

Bétsbül Lintzig ugymint ökörhajto mindennapi 25 garasbéli fizetésért hét napok alatt fel mentem.

Az Linczi utonn egy kép iroval (festővel), kinek az nevét nem tudom, meg ösmerkedtem a mellyel (akivel, sz. m.) egésszen St. Steyerig, ennek úti költségeivel útaztam.

St. Steyerból, ennek tanáts adásával elmentem Eiszen Arzba A hol Menyhárd nevezetű Bányák Feö Inspectorát, úgy másodikát Kasspé nevezetűt, Instantiával, az Accomodatio végett megszollitvánn, de semmi kenyeret nem nyervén, el mentem Vordenberg Várossába (munkakereseti kérését elutasították, ezért továbbment, sz. m.), A mely Városban egy Vinkler nevezetű Inspectort az előbbeni okok miatt Instantiáztam, de 5 frt és 5 hetes Alamisnánál egyebet nem nyervén más nap Loimbol átalmenvén Prugyba An der Moor, Onnan más nap megint Grétzbe innen Laibachnak Fertznek Triest Várossába bé mentem. A honnét három napi mulatásom utánn, vissza Laibachnak, Csák Tornyának, Veszprémnek, Kalotsának, Paksnak, Ketselnek, Szeged várossába visza jöttem.

Triesstből szándékoztam ugyan Frantzia Országba de szüleimet s Hazámat megtagadni a lelki ösmeret reá nem vitt és a mellyet a költség is akadáloztatott.

Se el mentemben, sem vissza jöttömbenn sehol semmi passust tőllem nem kértek.

Állhan Stajer Gránizta körül lévő Hellységben egy Lutheranus predikatortúl Bizonyságot nyertem (igazolást kapott, sz. m.), hogy ott való létembenn magamat jól viselvénn, de nem mulattam nálla tovább mint egy nap és egy éjtszaka, mivel hogy azt vallottam, hogy csak Experientiae miatt (tapasztalatszerzés céljával, sz. m.) ezen Felső Részeit Magyar Országnak járnám. Mitöbb midőn látta a szegénységet, a mellyet épen nem rejtettem még 10 Heteseket Alamisna helyet adott az utra.

Mindenütt tulajdonn kereszt és vezeték nevemmel jártam, tsak ennél az papnál más nevet adtam magamnak. Tartván hogy már Currentálva legyek (hogy már körözik, sz. m.) Magyar Országba a meg fogattatástul, ha azon felül emlitett Bizonyságot, magam saját nevem alatt meg mutattam volna.

A nevezett pap, nékem könnyen Hitelt adott, mivel mind pozsonyi mind schelmetzi professorokat és más Seniorokat, s Superintendent Urakat nevénn elül számláltam.

Attestátumot*, magam magamnak három Krajtzáros Stempl papirosra irtam, fel tevén magamba, annak erejével, az hamarább való Kenyérnek megkapását.

Szegedre érkezvén Belányi Vendég Fogadójában háltam, a hol volt Tisztartó Rátt Joseph Urnak irtam, feltévén magamba hogy ezenn levél béli esedezisem által, valamennyire büntetésemnek meg gratziáz. (Hogy enyhítő körülményként értékeli jelentkezését, sz. m.)

Paul Kemény

 

*A hamis igazolásban bizonyos Sahlinger vendéglős Szilády László 22 éves becsületes emberről azt állítja, hogy 16 hónapon át nála mint pincér hűségesen szolgált. Még pecsét is van a kifogástalan németséggel írt bizonyítványon.

Forrás: Hazai régi büntetések. Irta és a Magyar Királyi Igazságügyminisztérium támogatásával kiadja Vajna Károly Kir. Tanácsos, a Budapesti Kir. Orsz. Gyűjtőfogház igazgatója. 181 képpel. Második kötet, Nyomattatott Lőrintz János „Univers” Könyvnyomdájában, Budapest, 1907.

Megtekintések: 116

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Kenesei Aurélia November 29, 2013, 4:58pm

...nagyon nagyon jó volt olvasni....beee szeretöm... kéretik Isten segedelmével a   zÚrnak még ebben a zesztendejében még ilyen és ehhez hasonlókat íratni...

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek