Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Ezt a szöveget fél évtizede írtam, de úgy tűnik, semmit sem vesztett időszerűségéből:

Kakukkvilág

Ködös-borongós téli nap volt, a lakosságban alig zubogott már némi maradék tesztoszteron. A fő városgazda sziesztáját rohammentő szirénázása zavarta meg. Felállt székéből, nagyot nyújtózott. Hirtelen megtorpant, mintha áramütés érte volna. Madárhang töltötte be tágas irodáját. Azonnal hivatta bizalmas emberét. – Korszakalkotó ötletem támadt – újságolta a szóvivőnek. – Korszerű városimázst dolgozunk ki, papírt, ceruzát! Máris vázolom a prozsektet.
– Új korszakot indítok városunk történetében. Miféle díszmadarunk van? – tette fel a kérdést a kiváló népvezér. A városatyák fölfelé tekintgettek, mintha a toronyban garázdálkodna a hamburgermarcangoló pikkelyszárnyú leprapinty, és félelem töltötte el gyermeteg lelkeiket.
– Szégyen, gyalázat: a város szimbóluma: a bagoly. A kutyától sem olvasott, porosodó könyvek raktárának falán díszeleg. Azt mondják, a tudás jelképe. Hát nem az, hölgyek és urak. A bagoly a halál madara, a pusztulást kuvikolja...
– Ha nem tévedek – állt föl az ellenzékből valaki –, a bagoly nem kuvikol. A bagoly huhog.
– Úgy van – tácsolta le a városvezér. – A kuvik csak előbagoly. A reálbagoly, az maga a valós bagoly. Te pedig egy posztbagoly vagy, aki belekuvikolsz a beszédembe!
Mivel a jeles férfiú abszolút egyszemélyes többségnek örvendett a tanácsban, minden indítványát megönszavazta. Kutatócsoportot vezényelt a városháza tornyába, ellenőrizendő, hogy tanyázik-e ott előbagoly vagy bagoly-bagoly. A madarászok üres tarisznyával jöttek le.
– A város igazi madara nem a bagoly, hanem a kakukk – nyilatkozta rendkívüli sajtótájékoztatóján. – A folklórtól a rakétatechnikáig mindenben ott lelünk legalább kettőt a tojásaiból. Úgyhogy pályázatot hirdetek A Város Kakukkja elkészítésére. Mivel a pályázat határideje tegnap lejárt, meghirdetem az eredményt: a jómagamból álló grémium, melynek négy más tagja is van, a többi, be nem nyújtott hetvenhét pályázatot messze megelőzve az én tervezetemet találta a legzseniálisabbnak; ami szerény honorral: ötvenezer eurós tiszteletdíjjal jár. Köszönöm a gratulációkat.
A város kakukkja valóságos remekmű. Műértők szerint voltaképpen a kárpáti daloskakukk (Cuculus canorus), a kengyelfutó gyalogkakukk (Geococcyx californianus) és a pompás lantmadár (Menura superba Davies) stilizált kombinációja. Kakukk, cuc, kuckoo, kukuck, kukuska, kokkyx. Hangja is egészen egyedi: ha rázendít a másfél méteres költésparazita, kakukkolása kísértetiesen hasonlít a tanácsüléseken leggyakrabban hozzászóló egyvalakinek a rikácsolásához.
A város kakukkja abszolút többséggel lett elfogadva. Mindjárt elkészült az új városcímer, amelyen egy valahonnan nagyon ismerős babérkoszorús férfiú látható, vállán a város madara, bal tenyeréből magot csipeget, a jobb kézben pedig a kormányzást jelképező városjogar fénylik. Félköríves szivárványos glória borul a dicső társaságra, egyúttal aranyeső csepereg.
A pompás műalkotás felavatásakor elhangzott a város új himnusza. Egy híres zeneszerző művére hasonlít, amelyben madarak dalolnak, főleg a kakukk vállal elsőhegedűsi szerepet, ehhez jön a folklórból ihletődő elnyújtott, fájdalmas, epekedő szerelmi kakukkdal, melyet végül pattogó ritmusú falusi kakukk-körtánc old vegytiszta örömmé. A szerző kilétét szemérmesen elhallgatják, a média mégis elkakukkolta, hogy a maesztró nem más, mint a város legslegelső primo primissimója.
Karácsonykor a Tannenbaum... nótája új szöveggel csendült fel a főtéri fenyő körül. Ezt harsogták a hangszórók: Ó, szép kakukk, ó szép kakukk, oly kedves minden kukkod...Gyermekváros helyett a Tanács felhőkakukkvárat építtetett egy Árisztofánész nevű görög vállalkozóval. Szilveszterre pedig valóságos kakukkinvázió következett: Marosvásárhelyen minden, de minden kakukkból volt. Kakukklakás, kakukklakókkal. Kakukkutcák, kakukkjárda. Kakukk fekvőrendőrök. Kakukbakancs, kakukkpapucs, kakukkcsizma. Kakukkfrizura, kakukkfazon, kakukk-kütyűk. Kakukk-kombiné, kakukkmelltartó, kakukkbugyi. Kakukklibidó, kakukkszerelem, kakukk-frajdzsigabácsi. Kakukksapka, kakukkalap, kakukktáska. Kakukkbaba, kakukk-kocsi, kakukukkbili, kakukkpelus, kakukktampon. Kakukkszalámi, kakukk-kolbász, kakukkfelvágott, kakukkvirsli. Kakukkenyér, kakukkvekni, kakukkkifli, kakukkpánkó, kakukkpiskóta, kakukkpalacsinta, kakukktorta, kakukkkrémes. Kakukkcsorba, kakukkgulyás, kakukkpacal, kakukkppaprikás, kakukkpörkölt, kakukkflekken. Kakukkrántotta, kakukk-kompót, kakukkmüzli. Kakukktojás. Kakukk-moll, kakukkpláza. Kakukkfesztivál, kakukkfarsang. Kakukkszobrászat, kakukkfestészet, kakukkzene. Kakukk-rock. Kakukkfészek klub.
Kakukkvállalkozás, kakukkbefektetés, kakukkbiznisz. Kakukktakarék, kakukkbankok, kakukkhitel. Kakukkcsalás, kakukksikkasztás, kakukkkorrupció.
Országos kakukkmozgalom. Kakukkparlament. Kakukktörvény.
Kakukk-kampány, kakukkpropaganda. Kakukkszavazótábor.
Így köszöntik egymást az utcán:

– Kakukk, kakukk! Boldog újesztendőt!
– Viszontkakukk! Mit jót hoz az új év?
– Kakukkválasztást!

Kakukkoké a világ.

Megtekintések: 108

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek