Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Kalács nagypénteken
Egy magyar termékeket forgalmazó élelmiszer áruház vadonatúj üzletében a pékség környékén az orruknál fogva vezetik a vásárlókat. Valóban, a sülő kalács semmivel össze nem téveszthető illata sokakat oda csal a sorba, ahol mindenre elszánt csoport várja, hogy kisüljön a foszlós bélű, arany pirosan mosolygó húsvéti kalács. Nagypénteki várakozás.
Van a sorban nyálát nyelő kismama, gyermeke által nyúzott méla harmincas, harcias nyugdíjas, és unatkozó, pattanásos arcú kamasz. Húsz perc kedélyes álldogálás után diszkrét csengő szó jelzi, megsült a modern kemencék édes rakománya. Nyakkendős ember kémlel ki az ajtó, talán a pékség felelőse, de látva a tömeget, elborul az arca. A nyitott ajtóhoz tűzforró kalácsokkal megrakott állványt tol a pékkisasszony, majd megkezdődik a roham. Az egri várvédők büszkék lennének késői utódaikra, mert az ostrom leleményes. Eleinte négyesével majd hármasával kapkodja a nép a kalácsot, mire a nyakkendős észbe kap és könyörgőre veszi, emberek, mindenki csak egyet vigyen, jusson másnak is, aki sorba állt. Ingerült morgás a válasz, már bomlik a sor, lihegve birkózik kamasz és nyugdíjas.
Ma nagypéntek van, és kalácsot eszünk, ha beledöglünk is!

Megtekintések: 90

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Koppányi Zsuzsanna Május 4, 2011, 5:42pm

Ismerős kép... Az emberek már csak ilyenek... Úgy bebiztosítják magukat egy kétnapos ünnep előtt, mintha az éhenhalástól tartanának... Ami azt illeti, otthon is meg lehetne próbálkozni a kalácssütéssel, csakhogy olyan sok tennivaló van húsvét táján...

Nálunk előjegyzésre sütöttek. Szombat délelőtt mindenki megkapta a magáét sorállás nélkül, és még azoknak is jutott, akik akkor vették észre. Előrelátó volt a cukrász.

Hozzászólt Kenesei Aurélia Május 4, 2011, 3:30pm

  Olyan kis ügyes riport.Én jobban szeretem a "szép" írásaidat.

 Mi mindig kaláccsal esszük a sonkát amit a 3 literes piros lábasomban sütök és tojást is sütök bele,szép és nagyon szeretjük.

Hozzászólt Nagy Magdolna Május 4, 2011, 9:52am
A kalácsról az jut eszembe, hogy milyen furcsa volt, hogy itt az anyaországban kaláccsal illik enni a húsvéti sonkát. Egyszer, sok év elteltével megkóstoltam, és nagyon ízlett. Azóta ki nem hagynám, de csak a szombathelyi tankenyérben sült az igazi. Szerencsére nem nekem kell sorban állnom érte, megteszik ezt a gyerekeim.

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek