Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Margit és a bio búza
Hogy mióta kuporgott a gyógyszertár ajtajában, én nem tudom, de a gyógyszerész pulija éppen rávetette magát. Úgy döntöttem, nekem ez a galamb kell, és kivettem a szájából. Fehér és fahéjszín tollai még alig serkedtek, túlméretezett csőre idomtalanul billentette előre fejét, ám sárga szemeiben egy önjelölt szépségkirálynő önbizalma villogott. Gyere, Margit, mondtam, mert nála margitabb Margitot még nem láttam, és betessékeltem halványzöld bevásárló szatyromba. Margit megadóan kuporgott bal karomon a szatyorba bújtatva, míg beléptünk egy postahivatalba, hol türelmesen beálltam a sorba, hogy gonosz kis sárga cédulák ellenértékeként apai örökséget befizessek. A postáskisasszony ügyességének hála már célegyenesbe értem, mikor Margit, méltatlankodó gyerekhangján megszólalt. A kisasszony elkerekedő szemekkel nézett rám, csak egy kis galamb, rebegtem, mire a hátam mögött álló néni megveregette a vállamat, ne törődjön vele, mondta, ez kell a rendes bélműködéshez.
Miután kitámolyogtam a postáról, benéztem kedvenc kínai boltomba, és mire a kasszához értünk, becsipogott. Nem a rendszer, hanem Margit. Megnyitva a szatyrot optimista hangon nyugtatni próbáltam, ám ő bátorságot merítve a hirtelen világosságból úgy döntött, megmutatja a világnak kivel packázzon és bizonytalan szárnycsapásokkal ugyan, de kirepült. Rövid, ám intenzív kergetőzés következett, melynek eredményeként lecsaptunk Margitra egy próbababa vállán. Az üzlet tulajdonosa élénken érdeklődött, nem vállalunk-e cirkuszi fellépést majd figyelmembe ajánlott egy fűszeres galambpástétom receptet.
Az idegek ilyetén való felborzolása után emelt fővel távoztunk, majd a sarki bio boltban sikerült beszereznem aranyáron egy csomag bio búzát. Otthon a család szemrebbenés nélkül vette tudomásul, hogy pár hétig kénytelenek lesznek megosztani a házat egy galambbal, csak a kutyák és a macskák mutattak élénk érdeklődést az új lakó iránt.
Lekerült a padlásról a rehab kalitka, ebben szoktak ideiglenesen nálunk lakni az ilyen-olyan traumát elszenvedett madár vendégeink, majd betessékeltem Margitot új otthonába. Méltatlankodva rázta meg hiányos tollruháját, megnyújtóztatta szárnyait, majd rávetette magát a bio búzára. Miután jól lakott, újabb toalett igazítás következett, csinos sárgászöld pettyel kidekorálta homokját, majd felborzolt tollai közé süllyesztetve nyakát, elbóbiskolt, mindezt három kutya és ugyanennyi macska áhítatos figyelme közepette.
Azóta eltelt egy hét, Margit fényes és hosszú tollakat növesztett, és a diófa ágára akasztott kalitkájából pimaszul felesel a kerti vadgalambokkal. Szárnya és önbizalma egyre izmosabb, hamarosan eljön a nap, mikor birtokba veszi az ég kékjét, és én csak remélni tudom, elkerüli minden baj, hosszú, boldog galamb élet vár rá. Hiányozni fog.
Nem tud valaki egy gazdátlan madarat ?!

Megtekintések: 129

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt gyuge erzsebet Május 5, 2011, 1:08pm
Kedves Katalin irasa kelemes es szorakoztato. A tortenet szereto szivre vall.Tetszet!!!
Hozzászólt Szőcs Árpád Május 5, 2011, 11:55am
várom a folytatást.
Hozzászólt Tóth Ildikó Irma Május 5, 2011, 12:25am

Kedves Katalin!

Nagyon tetszenek az írásai! Történetei egyáltalán nem sablonosak és remekül írja meg őket!

Gratulálok!

Hozzászólt Szilágyi Perjési Katalin Május 4, 2011, 7:27pm
Minde szava igaz ennek a kis történetnek! Mi több, hamarosan jön a folytatás, remélem ez is tetszeni fog. Köszönöm, hogy olvasnak!
Hozzászólt zachari ilona Május 4, 2011, 3:45pm

 nagyon kedves iras ,nagyon tetszett

 

Hozzászólt zsuzs Május 4, 2011, 2:46pm
Szívmelengető! Köszönöm.
Hozzászólt Szerencsés Zoltán Május 4, 2011, 1:45pm

Nagyon jó írás!

Szeretettel üdvözlöm az írót, kedves Hölgyem!

Kézcsókom:

Zoltán

Hozzászólt Dr. Csuták János Május 4, 2011, 1:33pm

Kedves Katalin!

Könnyezik a szemem, és nem tudom eldönteni, hogy a hahotáról, amire fakasztott elbeszélésének egyik fordulata (hátbaveregetés a néni által, nyugtatgatás), vagy a meghatottságtól. Mindegy, hogy kitalált-e a történet, vagy megtörtént, hiszen, ha valaki ezt ki tudta találni,annak  arra jár a lelke, hogy bármikor megtörténtté is tehesse.

Egyet áruljon el: miért éppen Margit?

Köszönet, hogy megint jelentkezett. Általában alig várom, hogy ezen a honlapon olvassam írásait. Amikor reggel látok egy SzPK (bocs!) novellát, tudom, aznap jó napom lesz.

 

Hozzászólt voros eva Május 4, 2011, 1:09pm
Kedves Katalin!Nagyon  aranyos tortenet.Koszonom ,hogy olvashattam Sok sikert.
Hozzászólt Nagy Magdolna Május 4, 2011, 11:49am
A megfoghatót viszed, mi? Kérünk egy képet Rólad! Ez nem jár, hogy Te inkognitóban lopkodsz. :)

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek