Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Vizek barátja

Engem

a mezők

átölelnek.

Vizek

barátja

vagyok én.

 

A füzek

lépteimre

nőnek,

 

s betakar

kezével

a fény.

 

Vezeklés

Soha nem húztam

ujjat senkivel.

 

Magammal pereltem –

Isten rá a tanúm.

 

Vétkeimért büntetésem

a vég nélküli kényszer:

 

vallani irgalmatlanul.

 

Végszó

 

Vásárra vittem mindenem, mi van.

Szavaim súlya megmérettetett.

Egy tizedét tartottam meg magamnak,

Elajándékoztam a többletet.

 

***

 

„Fülöp Kálmán keresetlen egyszerűséggel, őszintén, érzelmeit nem titkolva szól hazáról, szülőföldről, az erdélyi sorsról, az ősökről, éppúgy, mint a barátságról, szerelemről, a természet szépségeiről vagy legszemélyesebb élményeiről” – írta az első kötet előszavában Farkas László Márton.

„Kérges kezű, de szép szívű és szavú költő, aki előtt már nem nyílik a világ, legfeljebb a kendi égbolt tágul az Isten irányába, búzaillatú augusztusi délutánokon. Költői mezeje olyan, mint az illatozó májusi határ: a gazda szeme végigpásztázza, gyönyörét azonban fékezi a féltés: szélvihartól, jégesőtől tart, akkor is, amikor felhőnek semmi nyoma.

Így tépelődik a lélek: keresi léte értelmét, vívódik éjszakákon át, kóstolgatja a hirtelen jött boldogságot, és borzong a jövőtől: mi lesz velünk, hová leszünk, megmaradunk, megmaradhatunk-é, s ha igen, a gerincünk is egyenes maradhat-é, tisztán élhetünk-e a harmadik évezredben” – írtam róla ugyanott én magam.

2014. január 9.-én mutatta be a Lazics asztala baráti társaság Fülöp Kálmán Verőfény című új verseskötetét Marosvásárhelyen, a kövesdombi unitárius gyülekezet Bözödi György-termében. A szerzőről és könyvéről Komán János tanár, költő beszélt, vidám dalcsokorral teremtett jó hangulatot a Cantuale énekegyüttes. Felolvasott, dedikált a szerző, majd a dallamok között új borait mutatta be Seprődi József dicsőszentmártoni szőlőtermelő, országos borbíró, borlovag. Az est házigazdája Kecskés Csaba lelkész-esperes volt.

A marosvásárhelyi után immár otthonos légkörben zajlott a kendi versíró hazai bemutatója 2014. március 6-án, a kiskendi Sütő András művelődési otthon kistermében. Itt a házigazda Vajda József Attila üdvözlő szavait követően Bartus Diána és Koncz Gabriella, a helyi iskola nyolcadik osztályos tanulói olvastak fel a költő verseiből. A kötet szerkesztője a szerzőhöz fűződő barátsága kezdeteiről mesélt, majd a tizenhat évvel ezelőtt keltezett és a Népújságban megjelentetett levelét, egyben a kötet előszavát olvasta fel. Kedves meglepetésként Kedei Zoltán festőművész a költőt ábrázoló portrét ajándékozott Fülöp Kálmánnak, majd elmondta, szívesen kölcsönözte festményeit, grafikáit az ezidáig megjelent mindhárom kötet fedőlapjához. Az esemény ünnepeltje maga is felolvasott verseiből, majd megköszönte az önkormányzatnak és a keretében működő művelődési bizottságnak a könyv megjelenéséhez nyújtott támogatást. Egyben ígéretet tett, hogy a következő bemutatóra a községközpontban, Balavásáron kerül majd sor.

Az est megható pillanata: az egykori Súrlott Grádics irodalmi kör emléklapjának átadása, melyet a kör vezetője özvegy Rüsz Terézia nyugalmazott tanárnőnek nyújtott át, férjére, az öt éve elhunyt Rüsz Károlyra, a kedves Karcsi bácsira, a település elismert versmondójára emlékezve.

A találkozó zárásaként az iskolaigazgató osztott meg néhány kedves emléket a költő és az iskola együttműködéséről, megemlítve a különböző rendezvények, versenyek, táncfesztiválok, író-olvasó találkozók alkalmára született verseket. A szerző örömmel dedikált.

Fülöp Kálmán eddig megjelent kötetei: Egyedül a parton (2000), Elégia a Megváltóhoz (Impress kiadó, 2010) és Verőfény (Kreatív kiadó, 2013). Az első kötet a magyarországi Aldebrő, az utóbbiak pedig Balavásár község önkormányzatának támogatásával láttak napvilágot. 

 

Megtekintések: 109

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek