Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Mert nincs folytatás …

És ha nincs, mekkora lelki erő kell meghúzni azt a bizonyos képzeletbeli vonalat?

Napok óta kerülgetem ezt az antikváriumot.
Bánffy Miklós „Erdélyi történet” trilógia.
„Megszámláltattál”, „Híjjával találtattál”, „Darabokra szaggattatol”.
Kézbe veszem, lapozgatom, végigsimítom, visszateszem.
Milyen régóta keresem.
Költségvetésem mérlege igencsak ingadozik és józan eszem, az őszbe csavarodott augusztus kellemetlen hideg időjárása miatt valami meleg ruhanemű vásárlására ösztökél(ne).
Távol az otthontól, gyógy kúra Hévízen, hiányos csomagolás. Eredmény: vacogás. (Miért is mondták elődeink: reszketsz, mint egy úri kutya! Talán a nyírott bundájú kedvencek miatt? A falusi ember kutyája nem látott ollót.)
És ha holnap már nem lesz ott …
Döntöttem. Megveszem. Csuda jó érzés  a három gyönyörű kiadást kezemben tartani.
„ Nyolc év óta mindössze másodszor sikerült megszerezni. Tudom, hogy jó kezekbe kerül. Láttam hogyan vette kézbe.”- mondta a bolttulajdonos.
Szerzeményem boldog tudatában még kutakodtam egy kicsit a Márai könyvek között, amikor igényesen jól öltözött öregúr lépett az eladóhoz. Mindkét karjával könyöklős botra támaszkodott. Átnyújtotta névjegyét és arra kérte, látogassa meg otthonában. Teljes személyi könyvtárát szeretné eladni. Felkaptam a fejem, a boltos arcán kiült döbbenet igazolta: ugyanarra gondoltunk.
„De hát nincs senki a családban, aki örülne ennek a hagyatéknak és gondozásába venné?” – kérdezte.
„Nincs. Nincs folytatás. Sem a gyerekeknek, sem az unokáknak nem kell. Rendet szeretnék hagyni magam körül. Így talán több embernek is örömöt szerezhetek, ha a gyűjteményben rátalál valami ritkaságra”
Távozása után tudtam meg, ő maga is írt könyveket.
Bármi is volt az indíték: a tudatos, megfontolt készülődés az „eltávozásra”, vagy netán szerény nyugdíjának pótlása, akkor is óriási lelki erő kellett meghozni ezt a döntést.
Magamra gondoltam: hányszor vásároltam könyvet az összegyűjtött kifli pénzből. Az én nagyapám hagyatékából nem remélhettem ilyesmit.
Megpróbáltam elképzelni azt a napot, amikor a könyvek dobozba kerülnek. Nem az én tulajdonom volt, mégis összeszorult a torkom.
Magamhoz szorítottam megszerzett „kincseimet” még egy Máraival is megtoldva.
Mi is megérjük ezt? Az agyondigitalizált világ háttérbe szorítja (szorította!) az olvasás élményét? A jövő nemzedéke megfosztja magát a könyvek illatától, a lapozás zizegő hangjától? Az otthon melegségéhez nekem a könyvespolcok látványa is hozzátartozik …
Az elektronikus könyv sohasem pótolhatja azt a hangulatot, amikor egy esős, netán havas délutánon meleg plédbe burkolózva, lámpafénynél elmerülünk egy könyv, a leírtak szerint elképzelt világában. Halljuk, látjuk, érezzük, ha csak ideig-óráig, de „megszökünk” a mai felfordult értékű, néha érthetetlen világ elől.
És ez nagyon JÓ!

Megtekintések: 148

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Dr Tóth Tonk Katalin Február 27, 2015, 6:12pm

Kedeves Terike!Milyen igazat írtál magam is sokat gondolkodom hogy mi lesz majd a hatalmas könyvtárunkkal  kinek tudom tovább adni .Gyermekeimnek is nagy könyvtára van ,nem hiszem hogy elfér majd náluk,meg a másik gond hogy egyre kevesebbet olvasnak az emberek ,nem igazán értem sokszor hogy a digitális könyvek hogy tudják felváltani az igazi könyvet ,hiszen a könyvnek illata van ,meg lehet simogatni szóval elgondolkodtam az irásodon ,irj még sokat legyen mit olvasni

Hozzászólt Bartha Terike(szül.Gellér Terike Október 3, 2014, 8:29pm

Köszönöm mindenkinek a rám szánt időt és a kedves szavakat.

Így igaz,könyvből sosem elég . A könyv örök ajándék,kapni és adni is ugyanolyan jó.  Hát bújjunk bele a régi "szvetterünkbe", szívjuk magunkba a könyv illatát és merüljünk el a távoli idők világában. Egyébként az említett könyvet mindenkinek szívből ajánlom.

Hozzászólt Kenesei Aurélia Október 2, 2014, 10:57pm

   sikeres " kúra" volt Neked a gyógy kúra Hévízen , többszörösen is sikeres! Jól döntöttél. A szekrényedben ott a szeretett régebbi "zöld" szvettered melegedni, a lelkednek meg a könyvek! 

Hozzászólt Antal Kovács Szeptember 30, 2014, 8:22pm

Egyetértek Önnel. Az elektronikus könyv sohasem pótolja az igazi könyvet, azt a hangulatot amelyet a kézben tartott könyv ad olvasás közben. Számomra elképzelhetetlen egy lakás könyvespolc és a rajta található könyvek nélkül.

Hozzászólt Nagy Magdolna Szeptember 30, 2014, 7:31pm

Nagyon egyet értek veled, amikor "felfordult értékű" világról beszélsz, írsz. Nekem csak az nagyon különös, hogy itt például nem divat karácsonyra könyvet kapni, minden egyebet, igen. (minél drágábbat!)

Nálunk a mai napig nincs karácsony könyv nélkül, ha másra nem futja, nem számít. Közeleg újra és már kutatok kinek milyen könyv lenne szép ajándék. 

Örülök, hogy ilyen könyvekre sikerült rátalálnod, jó kikapcsolódást, elmélyülést, "megszökést!

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek